Quantcast

Πώς θα πάρουν σύνταξη όσοι έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ - Τι γίνεται με αυτούς που χρωστούν έως 20.000 ευρώ - Αναλύτικά παραδείγματα

Νέες διευκρινήσεις του Ταμείου για την εφαρμογή της διάταξης που ανοίγει το δρόμο συνταξιοδότησης επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με οφειλές έως 20.000 ευρώ. Στις 6.000 ευρώ το όριο για αγρότες. Αναλυτικά παραδείγματα.

Ανοίγει ο δρόμος για την συνταξιοδότηση χιλιάδων οφειλετών του ΕΦΚΑ, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με χρέη έως 20.000 ευρώ καθώς και αγροτών με οφειλές που δεν ξεπερνούν τις 6.000 ευρώ.

Ο ΕΦΚΑ με νέες διευκρινίσεις, υπογραμμίζει ότι  σε περίπτωση υπερβάλλοντος ποσού, η έναρξη καταβολής της σύνταξης ορίζεται την πρώτη μέρα του επόμενου της εξόφλησης του υπερβάλλοντος ποσού, μήνα.  

Επίσης, επισημαίνεται ότι για τις περιπτώσεις όπου η οφειλή έχει προκύψει από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, το όριο για τη χορήγηση σύνταξης ανέρχεται και για τους αγρότες  στα 20.000 ευρώ.

Τέλος, ξεκαθαρίζεται ότι σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος έχει προηγουμένως ενταχθεί σε ρύθμιση οφειλών σε δόσεις τις οποίες κατέβαλε κανονικά, το ύψος των οφειλών του καθορίζονται βάσει του εναπομείναντος ποσού.  Να σημειωθεί ότι η εξόφληση του χρέους θα γίνεται με παρακράτηση της οφειλής από τις καταβαλλόμενες συντάξεις, σε έως 60 μηνιαίες δόσεις. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης θα είναι τα 50 ευρώ.

Περισσότερα στο euro2day