Quantcast

Ρέγκλιγκ: 800 εκ. Ευρώ θα γλιτώσει η Ελλάδα αν προσφύγει στην γραμμή χρηματοδότησης του ESM

Πολιτική καθοδήγηση για την ισορροπία που πρέπει να επιτευχθεί στην τελική πρόταση για την σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, του τέταρτου στοιχείου στην απάντηση της ΕΕ στις  οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, παρείχε σήμερα το Eurogroup, που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Σεντένο, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο τα Κράτη Μέλη της Ευρωζώνης συμφωνούν ότι το Ταμείο θα πρέπει να αποτελέσει μέσο για τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας - κάτι που θα απαιτήσει μεταρρυθμίσεις. Ο Πρόεδρος Σεντένο επεσήμανε ότι ο σκοπός του Ταμείου είναι μεταξύ άλλων κατά την περίοδο της ανάκαμψης τα Κ-Μ να αναπτυχθούν μαζί και όχι ξεχωριστά.

Ο Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι επιβεβαίωσε ότι η Κομισiόν θα παρουσιάσει την τελική της πρόταση, ως κομμάτι του ΠΔΠ 2021-2027 την τελευταία εβδομάδα του μήνα και θα περιέχει τρεις πυλώνες, ο πρώτος για τα Κράτη, ο δεύτερος για τις επενδύσεις και ο τρίτος για την προετοιμασία για το μέλλον.

Σε σχέση με τον μέγεθος του Ταμείου ο Π.Τζεντιλόνι εξήγησε ότι το μέγεθος θα ανταποκρίνεται στη φιλοδοξία τόσο σε σχέση με το μέγεθος της πρόκλησης, όσο και σε σχέση με το σημερινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - κάτι που επιβεβαιώθηκε από τις σημερινές συζητήσεις.  

Ο Πρόεδρος του Eurogroup επιβεβαίωσε την πρόοδο και στα άλλα 3 κομμάτια της απάντησης της ΕΕ. Δήλωσε ότι οι πολιτικές αποφάσεις μετατράπηκαν σε νομική πραγματικότητα, το πρόγραμμα του ΕSM έχει εγκριθεί, υπάρχει πολιτική Συμφωνία στο Συμβούλιο για το πρόγραμμα SURE και ο Βέρνερ Χόγιερ ενημέρωσε το σώμα για την πρόοδο σε σχέση με το κομμάτι που αφορά τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Eιδικά για το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης ο υπολογισμός είναι να είναι λειτουργικό και έτοιμο για τα Κ-Μ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αμέσως μόλις τα κράτη θέσουν τις εγγυήσεις. Ο Π.Τζεντιλόνι, υπολόγισε, με βάση τις εθνικές διαδικασίες έγκρισης, πως θα είναι επιχειρησιακό τον Ιούλιο.

Κ. Ρέγκλιγκ: 800 εκ.Ευρώ θα μπορούσε να γλιτώσει η Ελλάδα αν προσφύγει στην γραμμή χρηματοδότησης του ESM

Ο Επικεφαλής του ΕSM Kλάους Ρέγκλιγκ εξήγησε αναλυτικά τα πλεονεκτήματα του δανεισμού από τον ESM για τις ιατρικές δαπάνες της πανδημίας, η οποία θα απελευθερώσει πόρους για άλλες εθνικές πολιτικές.

Σε ερώτηση του ανταποκριτή του Real.gr στις Βρυξέλλες, Θάνου Αθανασίου, να υπολογίσει πόσα θα μπορούσε να κερδίσει η Ελλάδα αν προσφύγει στην προληπτική γραμμή χρηματοδότησης του ESM, o Eπικεφαλής του Μηχανισμού εξήγησε ότι τα κράτη δεν είναι επιφυλακτικά, καθώς σήμερα ενέκριναν τη νομική αυτή δυνατότητα.

Σημείωσε ότι τα κεφάλαια είναι διαθέσιμα από σήμερα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τα ζητήσει κανείς. Εξήγησε δε ότι ακόμα και αν κάποιο κράτος κάνει αίτηση, αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει και να τα εκταμιεύσει.

Αν όμως η Ελλάδα τα εκταμίευε τότε θα δικαιούταν 3,7 δισ.Ευρώ και με τις σημερινές συνθήκες στις αγορές θα εξοικονομούσε 800 εκ.Ευρώ σε όλη τη διάρκεια της δεκαετούς περιόδου.