Quantcast

Σταϊκούρας στο 4o Athens Investment Forum 2021: Οι προτεραιότητες και οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής

Το συνεκτικό σχέδιο της κυβέρνησης για υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, περισσότερες θέσεις απασχόλησης και κοινωνική συνοχή, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο 4o Athens Investment Forum 2021 που διοργάνωσε το ΤΕΕ. 

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών η οικονομική πολιτική έχει επτά προτεραιότητες.

Ειδικότερα:

1η. Η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από κρίσεις όπως η ενεργειακή, η περιβαλλοντική και άλλες, επιστροφή της πραγματικής οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, με στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

2η. Η συνέχιση της υλοποίησης μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με παράλληλη υλοποίηση διαθρωτικών αλλαγών.

3η. Η διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων που σήμερα ανέρχονται σε 40 δισ. ευρώ και αποτελούν το υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με το ΑΕΠ στην Ευρώπη.

4η. Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με συνέχιση του προγράμματος Ηρακλής, την αξιοποίηση των δανείων 12,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και η υλοποίηση της ρύθμισης οφειλών  για τις επιχειρήσεις.

5η. Η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

6η. Η ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 80 δισ. ευρώ.

7η. Η ενεργός συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια, στη διάρθρωση νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής, ώστε η Ελλάδα να έχει μια δυνατή φωνή στην Ευρώπη.

Όπως ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας, επενδυτικοί οίκοι αξιολόγησης, θεσμοί, ευρωπαϊκά όργανα αναγνωρίζουν τους ισχυρούς ρυθμούς ανάκαμψης και ανάπτυξης που καταγράφει η ελληνική οικονομία ,τη μείωση του κόστους δανεισμού, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τη μεγάλη άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής και τη μείωση της ανεργίας.

Με εφαλτήριο όσων έχουν επιτευχθεί το Υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει  6 μεσο-μακροπρόθεσμους στόχους στο πεδίο της οικονομίας.

1. Η επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, από εφέτος.

2.Η διατήρηση  της ανάπτυξης με αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών από εφέτος.

3. Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, εντός του 2022.

4. Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Από εφέτος, συστημικά τραπεζικά ιδρύματα εκτιμάται ότι θα επιτύχουν μονοψήφιο ποσοστό.

5. Η επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2023.

6. Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, το 2023.