Quantcast

ΣτΕ: Ερχεται η απόφαση για τα αναδρομικά 3,9 δισ. σε συνταξιούχους

Θέμα ημερών η ανακοίνωση του ΣτΕ για τις διεκδικήσεις 2,5 εκατ. συνταξιούχων. Ο λογαριασμός από τον ΕΦΚΑ, τι εκτιμούν οι ειδικοί και τι σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας. Ποιες είναι οι πέντε περικοπές που κρίνονται εκ νέου και για ποιο διάστημα.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η δικαστική διεκδίκηση αναδρομικών ύψους τουλάχιστον 3,9 δισ. ευρώ από 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η επιλογή της νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη, ανάβει το πράσινο φως για την έκδοση της πολυαναμενόμενης απόφασης από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Έγκριτοι νομικοί, αλλά και πηγές από την πλευρά των διαδίκων, θεωρούν πως το πιθανότερο σενάριο είναι οι συνταξιούχοι να δικαιωθούν για την περίοδο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Ακόμη βέβαια και για αυτό το διάστημα το ποσό των επιστροφών είναι πολύ μεγάλο, δεδομένης δε και της κατάστασης που επικρατεί πλέον στα οικονομικά του e-ΕΦΚΑ λόγω της μείωσης των εσόδων κατά την κρίση της πανδημίας COVID 19. Σύμφωνα με τα έγγραφα που προσκόμισε ο ΕΦΚΑ στο ΣτΕ, το κόστος εφόσον τα αναδρομικά επιστραφούν σε όλους τους συνταξιούχους υπολογίζεται στα 3,26 δισ. για τις κύριες συντάξεις και στα 723 εκατ. για τις επικουρικές, ήτοι 3,9 δισ. ευρώ μόνο για το επίμαχο 11μηνο.

Περισσότερα στο euro2day