Quantcast

Συμφωνία SSI για τα F35, μικρότερη των 500 εκ, που θα αλλάξει το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας

Eντός του έτους, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Realnews, που κυκλοφορεί, η Ελλάδα πρόκειται να παραγγείλει από τις ΗΠΑ συνολικά 20 μαχητικά F-35A, τα οποία θα προσδώσουν στη χώρα μας αδιαμφισβήτητο επιχειρησιακό πλεονέκτημα χάρις στις stealth και τις δικτυοκεντρικές τους δυνατότητες, καθώς και στα προηγμένα συστήματα ραντάρ και ηλεκτρονικού πολέμου που το αμερικανικό μαχητικό διαθέτει.

Έλληνες και Τούρκοι στρατιωτικοί αναλυτές, συμφωνούν ότι το F-35A θα αποτελέσει το κυριότερο αποτρεπτικό όπλο της Ελλάδας, ένα οπλικό σύστημα που αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή μας.

Όμως προτού η Ελλάδα προχωρήσει στην παραγγελία του αεροσκάφους, θα πρέπει να αποφασίσει εάν η Π.Α θα αποκτήσει τα F-35A υπογράφοντας ταυτόχρονα Συμφωνία SSI (Συμφωνία Ασφάλειας Εφοδιασμού και Πληροφοριών)  για την κατασκευή των ειδικών υποδομών που απαιτούνται για την υποστήριξη του μαχητικού, καθώς και τη συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) στο διεθνές κατασκευαστικό πρόγραμμα του μαχητικού ή θα επιλέξει εξαρχής να αφήσει τα αεροσκάφη στην τύχη τους και την ΕΑΒΙ εκτός του μεγαλύτερου σε εξέλιξη αεροναυπηγικού προγράμματος στον κόσμο.

Η Συμφωνία SSI περιλαμβάνει τη διασφαλισμένη, μελετημένη και κοστολογημένη μακροχρόνια υποστήριξη του μαχητικού από την LM με την απόδοση από την κατασκευάστρια εταιρεία στην Π.Α των ειδικών υποδομών υποστήριξης που απαιτούνται (όπως το κέντρο κυβερνο-ασφάλειας, κτίρια υποστήριξης, εγκαταστάσεις ασφαλείας), καθώς και την βιομηχανική συμμετοχή της ΕΑΒΙ στην κατασκευή του μαχητικού, η οποία θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική βιομηχανία, την οικονομία και την τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές το ποσό της Συμφωνίας SSI είναι σαφέστατα χαμηλότερο των 500 εκατ. δολαρίων και δεν έχει καμία σχέση με το ποσό των 600 - 800 εκατ. Δολάρια που ανέφεραν πρόσφατα δημοσιεύματα.

Και είναι πολύ χαμηλότερο των 500 εκατ. Δολαρίων γιατί σε αυτό το κόστος συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ, αλλά επίσης, όπως σε όλες τις διακρατικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβάνεται και ένα επιπλέον ποσό ως οροφή,  διαχειριστική και λογιστική αύξηση 30% σε περίπτωση που υπάρξουν στην πορεία επιπρόσθετες ανάγκες. Αυτή η  πρακτική έχει σώσει την ΠΑ σε πολλές περιπτώσεις εφόσον χρησιμοποιείται ως απόθεμα  για ανταλλακτικά κλπ. Όλες μα όλες οι διακρατικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ ακριβώς για αυτόν τον λόγο έχουν αυτό το προσωρινό «καπέλο» που στη πορεία χρησιμοποιείται από την ΠΑ και συνεπώς επιστρέφεται.

Επιπλέον, από το συγκεκριμένο ποσό του επενδυτικού προγράμματος της Συμφωνίας SSI, το 80-90% θα αξιοποιηθεί για την κατασκευή και τον εξοπλισμό των υψηλής τεχνολογίας και συγκεκριμένων προδιαγραφών, ειδικών υποδομών που απαιτούνται για την αποτελεσματική αξιοποίηση των μαχητικών.

Σύμφωνα με την πρόταση των Αμερικανών, το υπόλοιπο 10-20% του συνολικού προϋπολογισμού των προγραμμάτων της SSI, πρόκειται να επενδυθεί για την ένταξη της ΕΑΒΙ στο μακροχρόνιο διεθνές βιομηχανικό πρόγραμμα κατασκευής του F-35, το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις θα προσδώσει στην Ελληνική βιομηχανία, μέσα σε μια 10ετία, έσοδα που θα κυμαίνονται μεταξύ των 500 εκατ. με 1 δισ. ευρώ.

Εάν η Ελλάδα δεν αποδεχτεί την ολοκληρωμένη πρόταση των Αμερικανών για την υποστήριξη του αεροσκάφους και τη βιομηχανική συμμετοχή της Ελλάδας στην παραγωγή του F-35A, τότε η κατασκευάστρια εταιρεία θα απαλλαγεί από τις παραπάνω δεσμεύσειςμε αποτέλεσμα η Π.Α. να πρέπει από μόνη της, με δική της τεχνογνωσία, κάποια στιγμή στο μέλλον (εάν υπάρχουν τότε χρήματα), να υλοποιήσει τα εξειδικευμένα έργα υποστήριξης του μαχητικού και να αναλάβει την ευθύνη παραλαβής και αξιοποίησής του σε αυτές τις υποδομές.

Εάν η Ελλάδα δεν ζητήσει από τις ΗΠΑ την αποστολή μιας Συμφωνίας SSI για να μελετήσει τις αμερικανικές προτάσεις, δεν θα μπορεί αργότερα να αιτηθεί την συμμετοχή της LM στα προγράμματα που αναφέρθηκαν νωρίτερα.

Κατά αυτό τον τρόπο, η Ελλάδα θα αναλάβει το ρίσκο για την ορθή και πιστοποιημένη κατασκευή των υποδομών του F-35A, ενώ θα χαθεί για πάντα η ευκαιρία για τη μακροχρόνια συμμετοχή της ΕΑΒΙ στο διεθνές πρόγραμμα κατασκευής του μαχητικού.