Quantcast

Συναντήσεις Σταϊκούρα με Θεσμούς: Δεν διαφωνούμε στη δημοσιονομική πολιτική αν επιτυγχάνονται οι στόχοι

Με τη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη στο περιθώριο του συνεδρίου του Εconomist στο Λαγονήσι με τον Ντέκλαν Κοστέλο ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος επαφών του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας ο υπουργός Οικονομικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Εurogroup Mάριο Σεντένο αλλά και συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλαους Ρεγκλινγκ και τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα Πήτερ Ντόλμαν.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, οι δανειστές υποστηρίζουν ότι υπάρχει περιθώριο για αλλαγές στην δημοσιονομική πολιτική με την προϋπόθεση ότι  επιτυγχάνονται οι στόχοι.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι έγινε μια πρώτη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο ενώ πολύ σύντομα θα αποσταλεί το νομοσχέδιο στους δανειστές.

Tο φορολογικό νομοσχέδιο θα αποτελέσει το πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει με τους πιστωτές της χώρα ενώ δεν αλλάζει ο στόχος σε ότι αφορά την κατάθεσή του και την ψήφισή του μέχρι τις 10 Αυγούστου.

Για τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα γίνουν συζητήσεις, ενώ πολλές εξ αυτών έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Στις τελευταίες περιλαμβάνονται αλλαγές στη «Χρυσή Βίζα» στο leasing αυτοκινήτων αλλά και κοινωνικά μέτρα που είναι δημοσιονομικά ουδέτερα.

Η ελληνική πλευρά καταλήγει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2019 .Σύμφωνα με ανακοίνωση του ESM η συνάντηση του Κλάους Ρέγκλινγκ με τον Χρήστο Σταϊκούρα διεξήχθη σε θετική ατμόσφαιρα.

Όπως αναφέρεται πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνάντηση των δυο ανδρών και στα θέματα που συζητήθηκαν περιλαμβάνονταν «η σημερινή κατάσταση στην ελληνική οικονομία, οι δεσμεύσεις της χώρας, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και οι προκλήσεις και οι προοπτικές της Ελλάδας».

Οι δυο άνδρες «συμφώνησαν να συνεχίσουν να έχουν στενή και εποικοδομητική συνεργασία για το καλό της Ελλάδας, των πολιτών της και για την προώθηση της περαιτέρω ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».