Quantcast

Τελειώνει σήμερα η προθεσμία για δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων

Από 4 Μαρτίου έως σήμερα 8 Μαρτίου και ώρα 16:00, είναι διαθέσιμο το Πληροφοριακό Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" για την υποβολή δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων.

Εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που αφορούν όλο τον μήνα Μάρτιο ή μέρος αυτού.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα δηλώνονται νομίμως και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων που αφορούν τις ημερομηνίες: 1, 2, 3 και 4/3.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από 8/3/2021 και ώρα 16:01 και μετά, οι επιχειρήσεις-εργοδότες θα μπορούν να προαναγγέλλουν μόνο νέες αναστολές συμβάσεων μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για το διάστημα από την 1η/3έως και την 8η/3και ώρα 16:00.

Μέχρι και την Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τις περιφερειακές ενότητες Λάρισας και Τρικάλων, που επλήγησαν από το σεισμό.

Στις αναστολές συμβάσεων εργασίας κάποιοι για να μην ρισκάρουν το ενδεχόμενο να εντοπιστούν με τον υπάλληλο εντός της επιχείρησης ο οποίος έχει δηλωθεί σε αναστολή, από εδώ και πέρα, εφόσον η αναγγελία της αναστολής γίνεται υποχρεωτικά προγενέστερα αυτής, υποχρεώθηκαν να αναλάβουν το κόστος της μισθοδοσίας και αυτό φάνηκε από τη μείωση των αναστολών τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Τον Φεβρουάριο πληρώθηκαν 532.208 εργαζόμενοι με τα 534 ευρώ, αριθμός μικρότερος από τον αντίστοιχο του Ιανουαρίου (623.557).

Μετά την μείωση των δικαιούχων για τον Φεβρουάριο, έρχονται από το υπουργείο Εργασίας πρόσθετα κριτήρια.

 Ήδη οι εργοδότες ενημερώνονται ότι θα γίνουν έλεγχοι για το ποιοι πληρούν και ποιοι όχι αυτά τα κριτήρια.

Χαρακτηριστική είναι η σχετική ανακοίνωση στο "ΕΡΓΑΝΗ" που αναφέρει :

"Για όσες επιχειρήσεις – εργοδότες υποβάλλουν 4/3/2021 δηλώσεις αναστολών για τον μήνα Μάρτιο 2021,

ως πληττόμενες,

θα διενεργηθεί επανέλεγχος για την επιλεξιμότητά τους.

Διευκρινίζεται ότι μόνο στις επιχειρήσεις – εργοδότες που δεν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας θα εμφανίζεται μήνυμα

"Δεν πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας πληττόμενης επιχείρησης"

μέσω της επιλογής "ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ"

σε κάθε δήλωση αναστολής

που έχει υποβληθεί κατά την 4/3/2021 στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ……