Quantcast

«Θωρακίζεις» το σπίτι σου

Η λίστα με τα απρόοπτα που μπορεί να συμβούν στην κατοικία σου είναι μεγάλη.

Κλοπές, φυσικές καταστροφές, βλάβες σε υδραυλικά ή ηλεκτρολογικά συστήματα και πολλά άλλα. Συνήθως σκεφτόμαστε ότι δεν θα συμβεί σε εμάς ή παίρνουμε μέτρα μόνο αφού συμβεί το απρόοπτο.

Το σπίτι είναι από τα βασικότερα στοιχεία για τη διαβίωσή μας, που δεν στεγάζει μόνο την οικογένεια και τα αντικείμενα, αλλά και τις αναμνήσεις μας. Η ασφάλιση σπιτιού και η ασφάλιση των αντικειμένων που βρίσκονται στο σπίτι μας δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πολυτέλεια, αλλά ως μια σημαντική κάλυψη που προστατεύει εμένα, το σπίτι μου, την οικογένειά μου.

Καταστροφές

Όσο προχωρά η τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, βλέπουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να γίνονται όλο και πιο ορατές στην καθημερινότητά μας. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές γίνονται πιο συχνές, όπως μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια.

Μόνο την τελευταία διετία, η Ελλάδα αντιμετώπισε χιονοπτώσεις, εκτεταμένες πυρκαγιές τους καλοκαιρινούς μήνες, έντονες καταιγίδες και βροχοπτώσεις που συχνά οδήγησαν σε πλημμύρες, και άλλα καιρικά φαινόμενα και καταστροφές.

Σε αυτό το κλίμα είναι λογικό να αναρωτηθείς πώς μπορείς να προστατέψεις το σπίτι σου ενάντια στις φυσικές καταστροφές, καθώς είναι δύσκολο να τις προβλέψεις κι αν η περιουσία σου βρεθεί στο πέρασμά τους, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να τις αντιμετωπίσεις.

Πολλοί θα αναρωτιούνται ποιες καλύψεις πρέπει να έχω στο συμβόλαιό μου; Το συμβόλαιό σου θα πρέπει να έχει την κάλυψη φυσικών φαινομένων και να αναγράφει πως καλύπτει τους εξής κινδύνους:

- Κεραυνός

- Σεισμός

- Πλημμύρα, Θύελλα, Καταιγίδα

- Χιόνι, Χαλάζι, Παγετός

- Πτώση δένδρων / στύλων

Προσιτή ασφάλιση

Για κάτι τόσο σημαντικό, είναι λογικό να σκέφτεσαι ότι θα κοστίζει πολύ. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι ένα πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίας μπορεί να στοιχίσει λιγότερο από την ασφάλιση του αυτοκινήτου σου. Επιπλέον, τα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας είναι ευέλικτα και προσφέρουν διαφορετικές καλύψεις ανάλογα με τις ανάγκες του δικού σου σπιτιού.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αποκτήσεις ασφάλεια κατοικίας, πρώτος και καλύτερος για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και να μπορείς να αντιμετωπίσεις τα απρόοπτα. Πέρα από τις φυσικές καταστροφές υπάρχει και η ασφάλεια περιεχομένου σπιτιού η οποία σε αποζημιώνει για τα αντικείμενά σου. Είναι σαφές ότι αξία δεν έχουν μόνο οι ηλεκτρονικές συσκευές, έχουν επίσης και τα ρούχα σου, για τα οποία μπορείς να αποζημιωθείς, τα έπιπλά σου, ο εξοπλισμός σου (από πιάτα, μέχρι λευκά είδη).

Το σημαντικό είναι ότι ασφάλεια σπιτιού και περιεχομένου μπορεί να κάνει τόσο ο ιδιοκτήτης της μόνιμης ή της εξοχικής κατοικίας όσο και ο ενοικιαστής για το περιεχόμενο, προκειμένου να «προστατευτεί» από όλες τις απειλές.

Με την ασφάλιση σπιτιού και περιεχομένου, σε περίπτωση απρόβλεπτου περιστατικού δεν θα χρειαστεί ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστής να ξοδέψει όλες του τις οικονομίες για να επισκευάσει το σπίτι του ή να αντικαταστήσει τα αντικείμενα που βρίσκονταν μέσα σε αυτό. Συνεπώς η ασφάλιση είναι πιο οικονομική από επισκευές και αποκαταστάσεις.

Μείωση ΕΝΦΙΑ

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, αποτελεί ένα ακόμα κίνητρο για όσους ασφαλίζουν το σπίτι τους. Το μέτρο, το οποίο έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, αφορά κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιές και πλημμύρες και πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος. Πρόκειται για διπλό όφελος,  καθώς, ασφαλίζοντας την κατοικία τους, αφενός θα δουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ, αφετέρου η κατοικία τους θα είναι προστατευμένη σε περίπτωση ενός απρόοπτου περιστατικού.

Σημειώνεται ότι 10% στον ΕΝΦΙΑ έχουν οι ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους για φυσικές καταστροφές. Η έκπτωση είναι αναλογική για το διάστημα που έχει ασφαλιστεί το ακίνητο. Δηλαδή, αν ένα ακίνητο δεν είναι ασφαλισμένο για όλο το χρόνο, αλλά για 9 μήνες, υπάρχει έκπτωση 7,5%.

Αναλυτικά όσα ισχύουν για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

- Ασφάλιση για 12 μήνες φέρνει έκπτωση 10%

- Ασφάλιση για 9 μήνες φέρνει έκπτωση 7,5%

- Ασφάλιση για 3 μήνες φέρνει έκπτωση 2,5%

- Ασφάλιση για 2 μήνες δεν επιφέρει καμιά μείωση ΕΝΦΙΑ

Αποζημίωση

Το σπίτι είναι ο προσωπικός μας χώρος στον οποίο δημιουργούμε αναμνήσεις. Είναι το καταφύγιό μας, το μέρος που θα επιστρέψουμε στο τέλος κάθε ημέρας. Δεν πρόκειται απλά για ένα κτίριο. Είναι η καθημερινότητα μας, η ζωή μας και όσα δημιουργούμε με τους δικούς μας ανθρώπους. Αυτά είναι τα κύρια στοιχεία που μεταμορφώνουν μια κατοικία στο δικό μας σπίτι. Το σπίτι μας και το περιεχόμενό του είναι η ζωή μας και έχουν τεράστια συναισθηματική αξία. Στο πλαίσιο αυτό όλοι σίγουρα επιθυμούν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο ασφαλίζοντας το σπίτι τους, πόσο μάλλον όταν γνωρίζουν ότι το κόστος για κάτι τέτοιο είναι προσιτό για όλους.

Η Eurolife FFH βρίσκεται στο πλευρό τους και ασφαλίζοντας το σπίτι τους, μπορεί να τους σταθεί με αποζημίωση τη στιγμή που θα χρειαστεί. Τα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας της Eurolife FFH προσφέρουν μεγάλη ποικιλία καλύψεων για να τα προσαρμόσεις στις ανάγκες του δικού σου σπιτιού και της δικής σου οικογένειας. Πέρα από τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω, μέσω των προγραμμάτων αυτών μπορείς να έχεις τη σιγουριά πως ό,τι κι αν προκύψει θα μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις γρήγορα και αποτελεσματικά.

Τα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας της Eurolife FFH σου προσφέρουν πολλαπλές καλύψεις για να εξασφαλίσεις την καλύτερη δυνατή προστασία για εσένα και την οικογένειά σου οποιαδήποτε στιγμή. Μέσω ενός προγράμματος ασφάλισης κατοικίας, πέρα από την προστασία ενάντια σε υλικές ζημιές από φυσικές καταστροφές, πυρκαγιά ή πλημμύρα, μπορείς να έχεις και τις εξής πολύ χρήσιμες καλύψεις, ανάλογα με τους όρους τους προγράμματος σου:

- Υπηρεσία άμεσης επέμβασης: έχεις πρόσβαση 24 ώρες το 24ωρο σε εξειδικευμένους επαγγελματίες που είναι στη διάθεσή σου για τον περιορισμό ζημιών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

- Δίκτυο συνεργείων: η ασφαλιστική εταιρεία συνεργάζεται με δίκτυο συνεργείων που μπορεί να αναλάβει επισκευές ή άλλες εργασίες που μπορεί να προκύψουν.

- Αντικατάσταση περιουσιακών στοιχείων: εάν προκύψει κάποια ζημιά, έχεις τη δυνατότητα να αντικαταστήσεις τα κατεστραμμένα αντικείμενα ή συσκευές ή να έχεις κάλυψη για το κόστος επισκευής τους.

Προγράμματα

Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στα προγράμματα:

MultiHome Ευέλικτο: κάλυψη για Υλικές ζημιές, Κλοπή και σχετικές ζημιές

MultiHome Ολοκληρωμένο: κάλυψη για Υλικές ζημιές, Κλοπή και σχετικές ζημιές, Αστική ευθύνη προς τρίτους από πυρκαγιά ή έκρηξη, Υπηρεσία επισκευής ζημιών Eurolife FFH Repair

Sweet Home Content: πρόγραμμα ασφάλισης περιεχομένου που προσαρμόζεται στις ανάγκες σου

Είτε μιλάμε για την κύρια κατοικία, το εξοχικό σου, ή ακόμα και το σπίτι που μπορεί να νοικιάζεις, η σιγουριά και η ασφάλεια σε θέματα σπιτιού είναι ύψιστης σημασίας. Με λίγη προνοητικότητα και ένα κόστος που μπορεί να καλυφθεί από τον οικογενειακό προϋπολογισμό, θα διατηρείς προστατευμένο το σπίτι αλλά και το περιεχόμενό του.

Παρακάτω ακολουθούν σχετικά links με χρήσιμες πληροφορίες για την ασφάλιση του σπιτιού σου:

https://www.eurolife.gr/Blog/articles/20230202-katoikia-oktw-logoi-gia-na-apokthseis-asfaleia-spitiou

https://www.eurolife.gr/el-GR/proionta/idiotes/katoikia/sweet-home-content/

https://www.eurolife.gr/Blog/articles/20230428-home-epilogi-programmatos-katoikias

https://www.eurolife.gr/el-GR/Blog/articles/220113-katoikia-ti-prepei-na-prosekseis-stin-asfaleia-spitiou-kai-periexomenou

https://www.eurolife.gr/Blog/articles/20220907-katoikia-oxima-prostasia-periousias-apo-tis-fysikes-katastrofes