Quantcast

Το Eurogroup υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ολλανδού Frank Elderson για διαδοχή Yves Mersch στην ΕΚΤ

Την υποψηφιότητα του Frank Elderson για μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστήριξε σήμερα επισήμως το Eurogroup, κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τηλεδιάσκεψη, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Paschal Donohoe.

Ο Frank Elderson είναι επί του παρόντος εκτελεστικό μέλος της De Nederlandsche Bank, της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας.

Το Συμβούλιο θα εγκρίνει σύσταση για την υποβολή της υποψηφιότητας του Elderson στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Δεδομένου ότι οι Υπουργοί δεν μπορούν να συναντηθούν λόγω των περιορισμών που σχετίζονται με το COVID-19, η σύσταση θα εγκριθεί με γραπτή διαδικασία. Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητήσει τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. H τελική της απόφαση θα εκδοθεί έως το τέλος του έτους.

Το νέο μέλος της εκτελεστικής επιτροπής θα αντικαταστήσει τον Yves Mersch, του οποίου η θητεία λήγει στις 14 Δεκεμβρίου 2020, και ο οποίος διετέλεσε μη ανανεώσιμη 8ετής θητεία.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το eurogroup ενέκρινε το πρόγραμμα εργασιών που κατέθεσε προς το σώμα. Συγκεκριμένα, αυτό προβλέπει τα εξής κεφάλαια:

- Οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές για την υποστήριξη της ανάκαμψης και της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

Η εφαρμογή αποτελεσματικών, βιώσιμων πολιτικών με συντονισμένο τρόπο για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την υποστήριξη της ανάκαμψης απαιτεί έντονο πολιτικό διάλογο και συντονισμό. Ο συντονισμός εντός της Ευρωομάδας θα συμβάλει στην ιεράρχηση δράσεων πολιτικής που διευκολύνουν την οικονομική ανάκαμψη και προωθούν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που αυξάνουν την ανθεκτικότητα και ενισχύουν τη σύγκλιση εντός της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και της ΕΕ στο σύνολό της. Η Ευρωομάδα θα επιδιώξει να ευθυγραμμίσει τη μεταρρύθμιση με τους στόχους μιας πράσινης μετάβασης και ενός "ψηφιακού μέλλοντος".

- Η ετήσια αξιολόγηση των Σχεδίων Προϋπολογισμού:

Αφορά τη συνολική δημοσιονομική κατάσταση της ζώνης του ευρώ και τα δημοσιονομικά σχέδια των κρατών μελών. Ταυτόχρονα, η αναθεώρηση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης που ξεκίνησε η Κομισιόν θα δώσει την ευκαιρία να υιοθετήσει μια κριτική αλλά εποικοδομητική προοπτική σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτής της διαδικασίας και τη δημοσιονομική εποπτεία γενικά. Παρομοίως, οι συστάσεις της ζώνης του ευρώ θα παράσχουν τη δυνατότητα στην Ευρωομάδα να διατυπώσει τις πολιτικές απόψεις της και να υποστηρίξει έναν συνεκτικό συνδυασμό πολιτικών σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών και φορολογικών πολιτικών, το οποίο είναι ακόμη πιο σχετικό στο πλαίσιο της ανάκαμψης. Η Ευρωομάδα θα συνεχίσει να συζητά πολιτικές που αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες προκλήσεις, όπως υψηλότερες και στοχευμένες επενδύσεις στις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις, καθώς και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την υποστήριξη του αναπτυξιακού δυναμικού, με σκοπό την προώθηση της αμοιβαίας μάθησης και τη διάδοση βέλτιστων πρακτικών.

- Ενίσχυση της Τραπεζικής Ένωσης:

Η Ευρωομάδα συμφώνησε ότι η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης αποτελεί προτεραιότητα και έχει αναγνωρίσει την ανάγκη προώθησης της Τραπεζικής Ένωσης με ολιστικό τρόπο και σε συναινετική βάση. Τους επόμενους μήνες, οι Υπουργοί Οικονομικών θα επικεντρωθούν στην οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη Συνθήκη ESM καθώς και στην έγκαιρη εισαγωγή του κοινού backstop στο Single Resolution Fund βάσει της επικείμενης αξιολόγησης μείωσης του κινδύνου από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

 - Ένωση Κεφαλαιαγορών (CMU:

 Η ενίσχυση της CMU μπορεί να συμπληρώσει την τραπεζική ένωση, καθώς και να προσφέρει μια εναλλακτική λύση έναντι της χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης μεταξύ τραπεζών. Είναι επίσης σημαντική για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και οι βαθιές και ρευστές κεφαλαιαγορές αποτελούν προϋπόθεση για έναν ενισχυμένο ρόλο του ευρώ.

- Το ευρώ ως ψηφιακό νόμισμα.

Η ανάλυση των ψηφιακών νομισμάτων και ενός δυνητικού ψηφιακού ευρώ πραγματοποιείται από διεθνή ιδρύματα, κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα. Πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν επισημαίνουν το μέγεθος της πρόκλησης για την ΕΕ να βρει την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ καινοτομίας και προστασίας των καταναλωτών, εδραιώνοντας την οικονομική αυτονομία στον τομέα των πληρωμών και ένα πιθανό ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας. Παρόλο που οι λεπτομερείς κανονιστικές πτυχές αυτών των αλλαγών δεν εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων της Ευρωομάδας, η Ευρωομάδα θα εξετάσει προσεκτικά τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο που θα έχουν αυτές οι αλλαγές στις οικονομίες της ζώνης του ευρώ, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η νομισματική κυριαρχία, ενώ παραμένουν στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και υποστηρίζουν την ανάπτυξη.

- Διεθνής ρόλος του ευρώ:

Η Ευρωομάδα θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά τις πιθανές ευκαιρίες και πλεονεκτήματα, αλλά και τους κινδύνους ενός ενισχυμένου διεθνούς ρόλου του ευρώ. Η Ευρωομάδα θα παρακολουθεί τα σχέδια και τις δράσεις που σχετίζονται με την εισαγωγή του ευρώ στα κράτη μέλη με παρέκκλιση. Θα προσφέρει την υποστήριξη και την καθοδήγησή  σχετικά με τις κατάλληλες πολιτικές που οδηγούν στην επιτυχή συμμετοχή στον ERM και την ενδεχόμενη εισαγωγή του ευρώ.

Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην ενίσχυση της σύνδεσης με τους Ευρωπαίους πολίτες και στην αύξηση του αισθήματος ιδιοκτησίας τους για το ευρώ και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Η Ευρωομάδα δεσμεύεται για διαφάνεια και ενίσχυση της νομιμότητας του ευρώ και της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Στις συζητήσεις της θα δώσει προσοχή και θα κοινοποιήσει σαφώς τον αντίκτυπο στους πολίτες. Στο πλαίσιο του προγράμματος εργασιών, η Ευρωομάδα θα αποτιμήσει την εφαρμογή του καθεστώτος διαφάνειας.