Quantcast

Χριστίνα Τετράδη: Πρώτη φορά βλέπουμε φως στο τούνελ για τον τουρισμό

Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και οι προσφορές θα κρίνουν την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν, σύμφωνα με τη Χριστίνα Τετράδη, αντιπρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου, ενός από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

«Γνωρίζουμε ότι θα κινηθούμε με κρατήσεις τελευταίας στιγμής και προσφορές. Οι όποιες κρατήσεις αυτή τη στιγμή κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και βέβαια είναι για τον Ιούλιο και μετά. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κρατήσεων είναι περσινές που έχουν μεταφερθεί. Σε κάθε περίπτωση όποιες κρατήσεις γίνονται αυτή τη στιγμή, αλλά νομίζω και όλο το καλοκαίρι, είναι κρατήσεις που θα είναι 100% refundable, δηλαδή ανά πάσα στιγμή κάποιος μπορεί να την ακυρώσει», τονίζει η Χριστίνα Τετράδη, επισημαίνοντας ότι η ζήτηση αυτή τη στιγμή δεν αντικατοπτρίζεται στον αριθμό των υπαρχουσών κρατήσεων.

Βάσει των κρατήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στα καταλύματα των Επτανήσων, η μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφεται από τους Βρετανούς, τους Πολωνούς, τους Ολλανδούς και τους Τσέχους. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αντιπροέδρου του ΞΕΕ, ο τζίρος των ξενοδοχείων στη Ζάκυνθο φέτος θα κινηθεί στο 40% των επιπέδων του 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα των μονάδων του νησιού για το 2020 διαμορφώθηκαν στο 26% των εισπράξεων του 2019.

Στόχος η επιμήκυνση της σεζόν

«Από τη μία πλευρά βρισκόμαστε στη χειρότερη φάση της πανδημίας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά. Από την άλλη, ακριβώς επειδή βλέπουμε ότι προχωρούν οι εμβολιασμοί και ακούμε και τα ιατρικά δεδομένα, νομίζω ότι για πρώτη φορά βλέπουμε φως στο τούνελ, βλέπουμε κάποια ελπίδα ότι όλο αυτό που ζούμε μπορεί να έχει ένα τέλος. Με αυτό το δεδομένο, ότι υπάρχει ένα τέλος, μπορεί να λειτουργήσει η ζωή μας και άρα ο τουρισμός», επισημαίνει η Χριστίνα Τετράδη, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι στόχος είναι η μίνι επιμήκυνση της φετινής σεζόν μέχρι τον Νοέμβριο, όσο αυτό είναι εφικτό βάσει των προγραμμάτων των tour operators.

«Έχουμε μια ημερομηνία-ορόσημο για την Ελλάδα, η οποία είναι η 14η Μαΐου. Είναι σαφές ότι τη 14η Μαΐου δεν θα ανοίξει η Ελλάδα και θα γεμίσει τουρίστες. Θεωρούμε ότι τα πράγματα αρχικά θα κινηθούν σε πάρα πολύ χαμηλούς ρυθμούς. Ελπίζουμε όμως ότι θα κρατήσουν καλά οι μήνες Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και ενδεχομένως θα μπούμε και στον Νοέμβριο σε μία μίνι επιμήκυνση της περιόδου, όσο επιτρέπουν τα χειμερινά προγράμματα των tour operators, οι οποίοι έχουν ήδη ανακοινώσει ότι είναι διατεθειμένοι να τραβήξουν και το πρόγραμμά τους με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει πολύ καλό καιρό όλη εκείνη την περίοδο», λέει.

«Ο Ιούνιος εκτιμώ ότι θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Από τον Ιούλιο θα δούμε μεγαλύτερη κίνηση. Είναι σημαντικό ότι έχουμε ένα πιστοποιητικό και ότι έχουμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε, ώστε τα ταξίδια να είναι ασφαλή», προσθέτει η Χριστίνα Τετράδη.

Η πρόκληση

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να λειτουργήσουμε με ασφάλεια και για εμάς, και για τις κοινωνίες στις οποίες επιχειρούμε και για τους εργαζομένους μας. Από την άλλη, μέσα από αυτό να προσφέρουμε μία βελτιωμένη ταξιδιωτική εμπειρία στους επισκέπτες μας και να αρχίσουν κι εκείνοι σιγά-σιγά να νιώθουν ότι επανέρχονται στην κανονικότητα. Νομίζω ότι αυτή η ισορροπία είναι μία πρόκληση, αλλά είναι κάτι που πετύχαμε πέρυσι με τον καλύτερο τρόπο, ανέβασε πολύ ψηλά τη χώρα μας, και νομίζω ότι είναι κάτι στο οποίο θέλουμε να πετύχουμε και φέτος γιατί αυτό δημιουργεί και μία καλή παρακαταθήκη για το μέλλον», τονίζει η Χριστίνα Τετράδη.

Αναφερόμενη δε στο μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλανίζει τις τουριστικές επιχειρήσεις, η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ επισημαίνει: «Στόχος μας είναι η επιβίωση μέσα και από τη ρευστότητα και η ισόρροπη ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα».