Quantcast

33ο Συνέδριο Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος: Η κοινωνία και η επιχειρηματικότητα πιο μπροστά από την πολιτική

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 33ο Συνέδριο του Ευρωπαίου Πράσινου Κόμματος που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 25 έως τις 29 Μαΐου και αναμεταδόθηκε ζωντανά στην Αθήνα στις 28 & 29 Μαΐου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης μας. 

Την αναμετάδοση διοργάνωσαν οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Στην εκδήλωση, πέραν των φίλων και μελών των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, προσκλήθηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων του προοδευτικού και πράσινου χώρου. Την πρόσκληση αποδέχθηκαν οι κκ. Θράσος Φωτεινός, Σταύρος Προμπονάς, Θεόφιλος Κωτσίδης από την Πράσινη Αριστερά, Δημήτρης Πέτρου και Νταϊάνα Φακιολά, από το Κόμμα για τα Ζώα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Πέτρος Κόκκαλης Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτικής Συμμαχίας.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου μεγάλο ενδιαφέρον απέσπασε η κεντρική ομιλία της Συμπροέδρου των Γερμανών Πρασίνων και υποψήφιας για την Καγκελαρία της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, την οποία προλόγισε η Βούλα Τσέτση, μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.

Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά η Αναλένα Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι για την κοινωνία, τους ανθρώπους και την ηγεσία της. Μετά από μια σειρά κρίσεων, έχει έρθει η στιγμή για ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον, με έμφαση στην πράσινη οικονομία, αλλά και ένα πιο δίκαιο αύριο για την κοινωνία των πολιτών της Ευρώπης. Η Πράσινη Συμφωνία είναι μια πρόκληση, ωστόσο, δεν αρκεί η ύπαρξή της για την ορθή υλοποίησή της προκειμένου να επιτευχθούν οι κλιματικοί στοίχοι.

Η Αναλένα Μπέρμποκ αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό τονίζοντας πως οι 27 χώρες της ΕΕ θα πρέπει ενωμένες να καθίσουν στο τραπέζι και να συζητήσουν πως θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα από κοινού. Το μεταναστευτικό ζήτημα, αποτελεί μια άλλη μεγάλη ανθρωπιστική πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ δείχνοντας έμπρακτα τη στήριξή της σε όλες τις χώρες μέλη της.

Όσον αφορά το εργασιακό μέλλον των Ευρωπαίων, η Αναλένα Μπέρμποκ, αναφερόμενη στη Γερμανική Κυβέρνηση και στην πανδημία του κορονοϊού καυτηρίασε το γεγονός ότι ουδέποτε έκανε ένα ολοκληρωμένο πλάνο διαχείρισης. Με την ίδια λογική αντιμετωπίζεται και η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα. Όλοι συζητούν για αυτή, αλλά κανείς δεν παίρνει την απόφαση να σχηματοποιήσει το δρόμο της μετάβασης. Αυτή η αναβλητικότητα έχει κοστίσει στον γερμανικό λαό 40 δις. €. Όπως τόνισε, θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο και όχι αποσπασματικές πολιτικές. Δεν μπορεί να υπάρξει η οικονομία χωρίς την οικολογία. Και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα ρεύματα που παρατηρούνται τα τελευταία πέντε χρόνια, όχι μόνο στην κοινωνία και τη νεολαία, με το κίνημα Fridays For Future, αλλά ταυτόχρονα και στον τομέα των επιχειρήσεων με την αποεπένδυση σε άνθρακα. Αυτή τη στιγμή η κοινωνία και η επιχειρηματικότητα είναι πιο μπροστά από την πολιτική.

Θα χρειαστούν ξεκάθαροι στόχοι και κανονισμοί, δίκαιη τιμή στον άνθρακα και επενδύσεις πάνω στην ανθρακική ουδετερότητα. Όχι μόνο σε κρατικό ή επιχειρηματικό επίπεδο, αλλά και σε ατομικό. Όσοι δημιουργούν τεράστιο ανθρακικό αποτύπωμα, θα πρέπει να φορολογούνται περισσότερο, ενώ τα έσοδα αυτά θα πρέπει να διανέμονται σε φτωχότερες ομάδες ανθρώπων. Δεν είναι λοιπόν μόνο η τιμή που θα επιβληθεί στον άνθρακα, αλλά μια διαφορετική κοινωνική διαχείριση.

Όσον αφορά τα καθεστώτα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως του Πούτιν και του Ερντογάν, τόνισε πως όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να εργαστούν σκληρά ώστε να υπάρξει μια ενιαία φωνή από την ΕΕ όσον αφορά στον τρόπο διαχείρισης, με γνώμονα τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μπορεί η ΕΕ να σιωπά και χώρες όπως η Γερμανία να λειτουργούν με τελείως αντιφατικό τρόπο απέναντι στα άλλα κράτη της Ένωσης, λόγω των συμφερόντων της προς καθεστώτα, όπως για παράδειγμα ο NORTH STREAM 2.

Εντυπωσιακή ήταν και η ομιλία της Πέτρα Ντε Σούτερ, αναπληρώτριας Πρωθυπουργού της Κυβέρνησης του Βελγίου, την τελευταία μέρα του συνεδρίου, όπου αναφέρθηκε στην τετραμερή κυβερνητική συμμαχία που συμμετέχουν οι Πράσινοι του Βελγίου μετά από 17 μήνες διαπραγματεύσεων, δίνοντας έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην προστασία των δικαιωμάτων, τις πράσινες μεταφορές και την κλιματική προσαρμογή.

Ο Δημήτρης Πολιτόπουλος, Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ δήλωσε μετά το πέρας του συνεδρίου, «Είμαστε ικανοποιημένοι, τόσο από την προσέλευση των μελών μας και φίλων, που παρακολούθησαν την ομιλία, όσο και από τις τοποθετήσεις της Αναλένα Μπέρμποκ. Διαφαίνεται ότι αν τελικώς αναλάβει την Καγκελαρία της Γερμανίας, η χώρα μας θα τύχει θετικής αντιμετώπισης σε πολλά από τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Η άνοδος που παρατηρείται στα οικολογικά πράσινα κόμματα πανευρωπαϊκά, αγγίζει και τους Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, αφού νέες δυνάμεις κινητοποιούνται και κυρίως νέοι άνθρωποι προσεγγίζουν τους κόλπους του κόμματός μας. Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους».