Quantcast

36ο Συνέδριο των Ευρωπαίων Πρασίνων: Υψίστης σημασίας η εκπροσώπηση για την προάσπιση των ελληνικών θέσεων

Ενεργειακό, πληθωριστική έκρηξη και Αν. Μεσόγειος στο επίκεντρο από τους Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, με ισχυρή εκπροσώπηση στο 36ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου κόμματος (Εuropean Greens Party - EGP) που θα λάβει χώρα από 2 έως 4 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη, οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, κυρίαρχο κόμμα πράσινης πολιτικής στην Ελλάδα και μοναδικό ελληνικό κόμμα μέλος των Ευρωπαίων Πρασίνων, συμμετέχουν δυναμικά συμβάλλοντας εποικοδομητικά στις εργασίες συνεδρίου, παρουσιάζοντας την ελληνική σκοπιά και προοπτική για όλη την πολυθεματική του ατζέντα. 

Την ομάδα απαρτίζουν η Συμπρόεδρος των Οικολόγων Πρασίνων Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, ο τομεάρχης εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων κος Τηλέμαχος Σπασιδης, ο τομεάρχης Τουρισμού Τomo Tomov, o γραμματέας διεθνών σχέσεων Δομήνικος Χρυσίδης και οι αντιπρόσωποι των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ στο Ευρωπαϊκό Πράσινο κόμμα κκ Ευθαλία Ρούσσου και Μιχάλης Μπάκας.  

Η πλούσια ατζέντα των εργασιών του συνεδρίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θέματα που άπτονται της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και της αυξανόμενης φτώχειας, της στάσης της Ε.Ε. απέναντι στον πόλεμο της Ουκρανίας και της αντιμετώπισης απολυταρχικών συμπεριφορών με την ισχυροποίηση της δημοκρατίας σε καιρούς δύσκολων γενικότερων γεωπολιτικών εξελίξεων. Περαιτέρω τα Βαλκάνια, η ένταξη νέων χωρών στην Ε.Ε., αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θα αποτελέσουν επίσης μείζονα θέματα των εργασιών του συνεδρίου, που φυσικά ενδιαφέρουν άμεσα τη χώρα μας.  

Σε θέματα οικονομικής ατζέντας έχει δοθεί έμφαση στον εμπλουτισμό των κριτήριών για τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις οι οποίες θα πρέπει να δίνονται εφόσον έχει διασφαλιστεί η εναρμόνιση των επωφελούμενων κρατών τόσο με τις δημοκρατικές αξίες, όσο και με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ γενικότερα βιώσιμη οικονομία και πράσινος μετασχηματισμός θα βρίσκονται στο επίκεντρο. Εκτός από θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, θα συζητηθούν και θέματα «πράσινης» φορολογίας, δηλαδή φορολογίας για τους έχοντες και κατέχοντες που θα χρηματοδοτεί τον «πράσινο» μετασχηματισμό για ένα καθ’ όλα βιώσιμο και αξιοβίωτο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. 

Σοβαρότατα και ευαίσθητα θέματα κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως η μέγιστη διασφάλιση των ίσων δικαιωμάτων για κάθε ευρωπαίο πολίτη ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, εθνικής – εθνοτικής καταγωγής, θρησκεύματος,  κατάσταση υγείας, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης. Ιδιαίτερη μνεία και έμφαση θα δοθεί στις γυναίκες που επηρεάζονται ακόμα περισσότερο από την πληθωριστική και ενεργειακή κρίση και ιδιαίτερα οι μητέρες, ενώ θα συζητηθεί και το δικαίωμα της γυναίκας σήμερα στην άμβλωση και φυσικά της στήριξης της γυναίκας που αναγκάζεται να προβεί σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη σωματικά και ψυχολογικά διαδικασία, αλλά και φυσικά την στήριξη της γυναίκας που παίρνει το θάρρος να μεγαλώσει ένα παιδί. Επίσης θα συζητηθεί και ο ρόλος της  πράσινης πολιτικής στην προστασία της ψυχικής υγείας, της στέγης, των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας κ.α. 

 «Όλοι εμείς στους Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, μέλη του EGP, είμαστε καθ’ όλα προετοιμασμένοι για την προάσπιση των ελληνικών θέσεων και ιδιαιτέρα ευτυχείς που συμμετέχουμε για μία ακόμα φορά στις εργασίες του συνεδρίου των Ευρωπαίων Πρασίνων, του οποίου η ατζέντα φέτος βρίσκει τεράστιο αντίκρισμα σε θέματα που αφορούν άμεσα τους Ευρωπαίους Έλληνες πολίτες και αποτελούν ορόσημο για τους καιρούς που διανύουμε, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από εξαιρετικές προκλήσεις και δύσκολες συγκυρίες με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις σε πλήθος τομέων», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, συμπρόεδρος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ.