Quantcast

Αγαπηδάκη στον Realfm 97,8: Δρομολογούνται 1.375 προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια Υγεία – Οι δράσεις του προγράμματος «Προλαμβάνω»

«Δρομολογούμε 1.375 προσλήψεις μόνο για την Πρωτοβάθμια, χώρια από τα νοσοκομεία» τόνισε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελατόλλα, η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τόνισε ότι «για να προσελκύσουμε νέους γιατρούς ειδικά στα νησιά, χρειάζεται να βρούμε λύση για το θέμα της κατοικίας. Και το δεύτερο είναι ότι επειδή οι γιατροί που ασκούν καθήκοντα σε έναν μικρό τόπο, χωρίς πολύ πληθυσμό αισθάνονται ότι μπορεί να υποβαθμίζονται οι κλινικές δεξιότητές του, έχουμε την τηλεϊατρική – στη 2η ΥΠΕ είναι ήδη σε λειτουργία – που αναβαθμίζει τις δεξιότητες και μπορούν να μένουν στα νησιά».

Στη συνέχεια η κυρία Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Προλαμβάνω» που παρέχει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις.

Ξεκινήσαμε με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», ξεκίνησε ήδη το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αρχές Ιουνίου αρχίζει το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου και το Φθινόπωρο τα καρδιαγγειακά. Πρόκειται για εξετάσεις προϋπολογισμού άνω των 200 εκατ. ευρώ που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας. Το Φθινόπωρο προχωράμε και με το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του πνεύμονα και του δέρματος. Ξεκινάμε επίσης άμεσα με τις κινητές μονάδες της Πρωτοβάθμιας, προληπτικές εξετάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές και η πρώτη επίσκεψή μας θα είναι στο Καστελλόριζο. Θα είναι μια νέα συστηματική υπηρεσία» περιέγραψε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Στη συνέχεια είπε ότι «στην Ελλάδα έχουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα στη χώρα, εκείνο της παιδικής παχυσαρκίας. Έχουμε ένα πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη που δίνει τα εργαλεία και στον εκπαιδευτικό και στους γονείς να μπορέσουν να βελτιώσουν την υγεία των παιδιών τους, με δωρεάν άθληση, δυνατότητα δωρεάν επίσκεψης στον διατροφολόγο και τον γιατρό κλπ. Στην Σύρο θα έχουμε το πιλοτικό πρόγραμμα».

Σχετικά με την έλλειψη γιατρών σε κρίσιμες ειδικότητες, η κυρία Αγαπηδάκη είπε ότι «όλη η ηγεσία του υπουργείου προσπαθούμε να βρούμε ένα μεικτό πλαίσιο κινήτρων, οικονομικών και επιστημονικών, ώστε να κερδίσουμε το στοίχημα του brain gain».

Στη συνέχεια τόνισε ότι «υπάρχει πολλή σπέκουλα για το εάν υπάρχει ιδιωτικοποίηση ή όχι της Υγείας. Για εμάς δεν υπάρχει ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, αλλά ο πολίτης και οι ανάγκες του. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αγοράζουμε υπηρεσίες από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και να δίνουμε τη δυνατότητα δωρεάν αξιοποίησης».

Η κυρία Αγαπηδάκη επεσήμανε ότι «το θέμα της έλλειψης γιατρών είναι πανευρωπαϊκό και διεθνές. Μόλις το 6% των γιατρών της χώρας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είναι παθολόγοι, γενικοί γιατροί. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 26%. Δίνουμε κίνητρα στους νέους γιατρούς να ακολουθήσουν αυτές τις ειδικότητες».

Για τις εφημερίες και τις τελευταίες εικόνες από τον «Ευαγγελισμό» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας είπε ότι «δεν έχουμε το μαγικό ραβδί που αλλάζει τα πάντα από τη μία ημέρα στην άλλη. Είμαστε όλοι πάνω από το πρόβλημα αλλά χρειάζονται πολλά ακόμα. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να δούμε τα νέα μοντέλα διοίκησης, τα νέα μοντέλα εφημερίας κλπ. Σε τρία χρόνια οι πολίτες θα έχουν ένα πολύ διαφορετικό ΕΣΥ από ό, τι σήμερα».