Quantcast

Ακραία πρόκληση των Τούρκων: Δεν άφησαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα να μπει στη Σμύρνη - Οργή ΥΠΕΞ

Σε μια άνευ προηγουμένου πρόκληση προχώρησε η Άγκυρα, καθώς οι τουρκικές Αρχές δεν επέτρεψαν την είσοδο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, οι Τούρκοι δεν επέτρεψαν στον Απόστολο Τζιτζικώστα να εισέλθει στη Σμύρνη. Οι τουρκικές Αρχές δεν έδιναν σαφή απάντηση στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για ποιον λόγο δεν του επέτρεπαν την είσοδο στη γειτονική χώρα. 

Ο κ. Τζιτζικώστας, όταν κατέβηκε από το πλοίο στο λιμάνι της Σμύρνης, περικυκλώθηκε από Τούρκους αστυνομικούς, που του ζήτησαν να τους ακολουθήσει σε κάποιο χώρο της λιμενικής Αρχής. Εκεί, αφού κρατήθηκε για κάποιες ώρες, χωρίς να του εξηγήσουν τον λόγο, τον ανάγκασαν να επιβιβαστεί ξανά στο καράβι και να αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη.

Όπως μάλιστα τονίζουν κυβερνητικές πηγές, «ο Απόστολος Τζιτζικώστας πηγε το πρωί στη Σμύρνη με το πλοίο που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη προκειμένου να προεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ. Όχι δηλαδή μονο ως Έλληνας αλλά και ως Ευρωπαίος αξιωματούχος».

«Όταν έφθασε του είπαν ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου του στη χώρα», τονίζουν οι ίδιες πηγές. «Όταν ζήτησε να του εξηγήσουν τους λόγους δεν δόθηκε απάντηση. Το ίδιο και στις ερωτήσεις που ακολούθησαν. Υπήρξε επικοινωνία του Περιφερειάρχη με το ΥΠΕΞ και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. Ούτε σε αυτούς δόθηκε ο λόγος για την απαγόρευση εισόδου. Ο κ. Τζιτζικωστας παραμένει για την ώρα στο πλοίο και θα επιστρεψει στην Ελλάδα» καταλήγουν. 

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για το περιστατικό 

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα.

Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. 

Θεοδωρικάκος: Η προκλητικότητα της Τουρκίας ξεπερνάει κάθε όριο 

Με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα επικοινώνησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, όπως έκανε γνωστό μέσω των social media. 

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε στον περιφερειάρχη την αμέριστη συμπαράστασή του καταδικάζοντας την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας.

«Επικοινώνησα με τον @tzitzikostas για να εκφράσω την αγανάκτησή μου για την περιπέτεια στην οποία υποβάλλεται από το πρωί,από τις τουρκικές αρχές. Είναι σαφές οτι η προκλητικότητα του καθεστώτος της γειτονικής χώρας ξεπερνάει κάθε όριο, απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στην Ε.Ε», ανέφερε στην ανάρτησή του.