Quantcast

Άμεση επέκταση στα 12 μίλια για νότια και Ανατολική Κρήτη στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ - Επιμένει στην επιβολή Ευρωπαϊκών κυρώσεων

H κουμουνδούρου τονίζει ότι τόσο αυτό το μέτρο όσο και η προοπτική επέκτασης των Χωρικών Υδάτων νοτίως των νησιών της Ανατολικής Μεσογείου σε μεταγενέστερο στάδιο πρέπει να είναι στην φαρέτρα της Ελλάδας ενόψει του ΕΣ της Πέμπτης όπου οφείλει να απαιτήσει μηχανισμό κυρώσεων.

Ζήτημα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα καλώντας την κυβέρνηση να το πράξει άμεσα, δηλαδή πριν τη Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των επόμενων ημερών, επιμένοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να απαιτηθεί μηχανισμός ευρωπαϊκών κυρώσεων, αλλά και ζητώντας να βρίσκεται στη φαρέτρα της Ελλάδας την Πέμπτη ακόμη και η προοπτική επέκτασης των Χωρικών Υδάτων νοτίως των νησιών της Ανατολικής Μεσογείου σε μεταγενέστερο στάδιο.

Σύμφωνα με κορυφαίους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, η χώρα μας δεν μπορεί να συνεχίσει να ανέχεται τις αυξανόμενες τουρκικές αμφισβητήσεις της Τουρκίας και πρέπει να δείξει στους συμμάχους μας στην ΕΕ ότι η Ελλάδα έχει όρια και κόκκινες γραμμές. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε να θεωρήσουν ότι θα υποχωρήσουμε και στις νέες απειλές της Τουρκίας, δηλαδή στην προοπτικη εισόδου του Oruc Reis εντός των 12 μιλίων των χωρικών υδάτων του Καστελόριζου, κάτι που θα συνιστούσε αμφισβήτηση κυριαρχίας και όχι απλά κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η θέση για επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια, εξάλλου, είχε αναδειχθεί πολλές φορές από τον Αλέξη Τσίπρα, μεταξύ άλλων και στις δηλώσεις του στο Περιστύλιο της Βουλής μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, ωστόσο για πρώτη φορά γίνεται τόσο επιτακτική χρονικά από την Κουμουνδούρου, η οποία βλέπει με πολύ έντονη ανησυχία την τελευταία κλιμάκωση της Άγκυρας. Μάλιστα, πηγές του κόμματος σημειώνουν ότι πρέπει να εκφραστεί και η προοπτική επέκτασης των χωρικών υδάτων και νότια των νησιών της Ανατ. Μεσογείου ανάλογα με τις περαιτέρω εξελίξεις. 

Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η επέκταση στην περιοχή της Κρήτης δεν προσκρούει στο casus belli της Τουρκίας, το οποίο αφορά αποκλειστικά το Αιγαίο και θεωρείται απαραίτητο ο κ. Μητσοτάκης να την αξιοποιήσει στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης. Βεβαίως, αναγνωρίζεται ότι η πρόκειται για μια κίνηση που ενέχει ρίσκα, αλλά ίσως όχι μεγαλύτερα από τη διαδικασίας υποχωρητικότητας, στην οποία η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι έχει διολισθήσει η κυβέρνηση από τις εκλογές και οδηγεί σε διαρκώς οξύτερες προστριβές, μεταξύ των οποίων τις τελευταίες μέρες και το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση που φέρεται να έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην έκτακτη σύσκεψη της Τρίτης ότι η Γερμανική Προεδρία και η ΕΕ στο σύνολό της δεν πρόκειται να αναλάβουν τις ευθύνες τους αν δεν πιεστούν.