Quantcast

«Ανησυχητική η διακοπή του διαλόγου με την Άγκυρα» - Η ανάλυση του Κ. Φίλη για την κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά και τη στάση των ΗΠΑ - Βίντεο

Πιστοί στο δόγμα της κλιμάκωσης της έντασης μέσω εμπρηστικών δηλώσεων οι Τούρκοι αξιωματούχοι εξαπολύουν νέες απειλές σε καθημερινή βάση κατά της Ελλάδας. 

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη γειτονική χώρα προχωρούν σε μια πλειοδοσία εμπρηστικών δηλώσεων και καθώς η Άγκυρα δεν φαίνεται να έχει διάθεση για αλλαγή στάσης, η Αθήνα λαμβάνει τα μέτρα της τόσο εστιάζοντας στη διεθνοποίηση του θέματος, όπως φάνηκε και από το  τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ παράλληλα δίνει βαρύτητα στην αμυντική θωράκισή της. 

Χαρακτηριστικό ήταν και το νέο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία, καθώς ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης σημειώνοντας πως τον σχεδόν έναν αιώνα ιστορίας ισχύος αυτής της Συνθήκης θα τον διαδεχθούν πολλοί ακόμα, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα εγγυάται την τήρησή της «με την  ασπίδα της διπλωματίας και των συμμαχιών της αλλά και με το αποτρεπτικό δόρυ των Ενόπλων Δυνάμεων». 

«Οι προβοκάτσιες μπορούν να εξελιχθούν σε σοβαρή κρίση»

Ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης, αναλύοντας τη στάση της Άγκυρας, τόνισε πως δικαιολογεί την «ανησυχία» του Νίκου Δένδια για την εμπρηστική ρητορική, ενώ παράλληλα σημείωσε πως είναι «προβληματικό ότι έχει κοπεί κάθε δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, γιατί επιτρέπει παρανοήσεις και δεν αποτρέπει μικρά επεισόδια ή ακόμα και προβοκάτσιες που μπορούν να εξελιχθούν σε σοβαρή κρίση». 

«Η Ελλάδα πράγματι είχε καταφέρει μια διπλωματική και αμυντική θωράκιση τόσο μέσω της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ αλλά κυρίως με την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, που περιλαμβάνει και τη ρήτρα συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης αλλά και τα περιφερειακά σχήματα στα οποία συμμετέχουμε, όπως και τα μαχητικά και τις φρεγάτες που έχουμε εξασφαλίσει» ανέφερε ο κ. Φίλης.

 

Επιπλέον, σημείωσε πως «η Ελλάδα δεν κερδίζει από τη συνεχή ένταση και καλό είναι να έχει ένα δικό της σχέδιο και να μην εξαρτάται από το ανοιγοκλείσιμο του διακόπτη της έντασης ή της ύφεσης από την Τουρκία ή τρίτους».

«Αρκετοί επενδύουν σε ενδεχόμενη επέμβαση των Αμερικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια σύρραξη ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία αλλά παραμένει ερώτημα κατά πόσο η όποια παρέμβασή τους θα επηρεάσει την άλλη πλευρά και θα είναι στην απολύτως σωστή κατεύθυνση που εμείς επιθυμούμε», κατέληξε ο κ. Φίλης.

Οκτάι: «Όταν αντιδράσουμε η μέρα της Ελλάδας θα γίνει νύχτα»

Στο μεταξύ, μετά τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που δήλωσε την Τετάρτη «εμείς αποφασίζουμε πότε και πού θα πάμε» απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ζήτησε από τους γείτονες να «έρθουν με το φως της ημέρας» τη σκυτάλη πήρε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι.

«Όταν αντιδράσουμε η μέρα της Ελλάδας θα γίνει νύχτα» δήλωσε προκλητικά ο Οκτάι, προειδοποιώντας τους Έλληνες να μην ξεχάσουν τη Σμύρνη και την Κύπρο, εν μέσω νέου παραληρήματος. 

«Η Ελλάδα προσπαθεί καθημερινά να καταχραστεί τον εναέριο χώρο μας και τη Γαλάζια πατρίδα μας. Σε αντίθεση με τις διεθνείς συμφωνίες, εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται σε μη στρατιωτικό καθεστώς. Κάνει επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, προκαλώντας καθημερινά τον θάνατο πολλών βρεφών και των οικογενειών τους. Όταν λέμε "βάλτε μυαλό" και "μην ξεχνάτε τη Σμύρνη" σε μια Ελλάδα που δρα απερίσκεπτα, είμαστε εμείς το κόμμα που ανεβάζει την ένταση;» τόνισε ο Οκτάι σε ομιλία του προς μέλη του κόμματός του.

«Ο αξιότιμος πρόεδρός μας προειδοποίησε ξεκάθαρα και απερίφραστα. Είπε: "Σταματήστε να εξοπλίζετε τα νησιά, αλλιώς μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα". Βλέπουμε ότι ο Μητσοτάκης λέει μην έρχεστε νύχτα, ελάτε μέρα. Δεν ξέρει ότι όταν η Τουρκία δείξει την αντίδρασή της στο Αιγαίο, η μέρα της Ελλάδας θα γίνει ούτως ή άλλως νύχτα. Αν η Τουρκία κάνει αυτό που πρέπει με βάση τις διεθνείς συμφωνίες... θα χιονίσει στα ελληνικά νησιά. Αυτοί που σέρνουν την Ελλάδα σε αυτές τις περιπέτειες, αυτοί που φαίνονται φιλικοί, εξαφανίζονται αμέσως. Γι' αυτό λέμε μην ξεχνάτε τη Σμύρνη, λέμε μην ξεχνάτε την Κύπρο» είπε εν μέσω νέου τουρκικού παραληρήματος. 

Ανησυχία Δένδια για την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής

Την ανησυχία για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά και την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής εξέφρασε νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι οι επιλογές της τουρκικής ηγεσίας δεν αφήνουν κανένα πεδίο συνεννόησης και οδηγεί σε επικίνδυνους ατραπούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών σε συνομιλία με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες στο περιθώριο συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής των πρωτοκόλλων για την προσχώρηση της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανέφερε πάντως, πως σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν συνεχές αντιδράσεις για τη στάση της γείτονος.

Επεσήμανε δε ότι θέμα νησιών δεν είχε τεθεί ποτέ και ότι από το τουρκολιβυκό μνημόνιο και μετά οι επιλογές της Τουρκίας γκρεμίζουν τις όποιες γέφυρες συνεννόησης. Παράλληλα, τόνισε ότι από το τουρκολιβυκό μνημόνιο και μετά οι επιλογές της Τουρκίας έχουν εγκλωβίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρά το γεγονός ότι από το 2019 και μετά η Ελλάδα έχει δώσει απεριόριστες ευκαιρίες. Και εγκλωβίζει κατά τον ίδιο σε συνεχή πορεία σύγκρουσης με την Αίγυπτο (γιατί υπάρχει το πρωτόκολλο ασφαλείας που επιβάλλει τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη). Αναρωτήθηκε δε, γιατί κάποιος στην Τουρκία που βλέπει μακριά να επιλέξει αυτή τη στρατηγική, η οποία οδηγεί σε αδιέξοδα και επικίνδυνες ατραπούς.

Ακόμα, ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για ανθελληνικό παραλήρημα που διακατέχει το τουρκικό πολιτικό σύστημα κι όχι μόνο την ηγεσία της γείτονος, καθώς -όπως είπε- η τουρκική αντιπολίτευση λέει πράγματα χειρότερα από την τουρκική ηγεσία.