Quantcast

Αντιπαράθεση για τη δήλωση Πέτσα «όποιος αρνείται να προσαρμοστεί, δυστυχώς πεθαίνει» - Oι αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ-ΚΚΕ και η απάντηση του αν. υπουργού Εσωτερικών

«Το βασικό ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να δείχνουμε προσαρμογή. Όποιος αρνείται να προσαρμοστεί, δυστυχώς πεθαίνει» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας  κατά τη διάρκεια συνέντευξης του για το εάν θα υπάρξουν επιχορηγήσεις για τη μετατροπή καυστήρων από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο, μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

 «1200% έχει αυξηθεί η τιμή του φυσικού αερίου και λέμε έχουμε την δυνατότητα αν μετακινηθείτε, πολύ ανθρώπινα  σε κάτι άλλο που είναι φθηνότερο και κοστίζει λιγότερο σε εσάς και τον κρατικό προϋπολογισμό, να σας βοηθήσουμε» είπε ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και πρόσθεσε: «Το βασικό ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να δείχνουμε προσαρμογή. Όποιος αρνείται να προσαρμοστεί, δυστυχώς πεθαίνει».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Σας λέω ότι η πορεία πραγματικά όλων μας, εξαρτάται από την προσαρμoγή μας σε δύσκολες συνθήκες. Όταν πέφτουν βόμβες στην γειτονιά μας πρέπει να μπορούμε να προσαρμοστούμε σε αυτή την κατάσταση. Εμείς τι κάναμε; Συνεχίσαμε να στηρίζουμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.  Ακόμα και τώρα λέμε, ότι υπάρχει φθηνότερο καύσιμο, να  μετακινηθούμε σε αυτό. Επομένως αυτό που έχουμε να κάνουμε όλοι μας είναι να πάμε σε αυτή νέα κατεύθυνση. Θέλω να το ολοκληρώσω για να μην υπάρχουν παρερμηνείες.  Δεν υπάρχει κάποιος εγκλωβισμός κάποιου κάπου.  Υπάρχει η δυνατότητα να μετακινηθεί σε κάτι φθηνότερο. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα με οικονομικούς όρους που να τον ευνοεί;  Εμείς είμαστε εδώ να το επιδοτήσουμε. Επίσης αυτός ο οποίος είχε το ζήτημα της κατανάλωσης του ηλεκτρικού πέρσι  και δεν είχε καταναλώσει ένα εναλλακτικό καύσιμο, φέτος θα έχει και αυτός επιδότηση.  Όλα αυτά δεν είναι  προσαρμογή; Αυτό ήταν το περιεχόμενο αυτού που είπα προηγουμένως. Ότι προσαρμοζόμαστε στις νέα συνθήκες».

 

Ηλιόπουλος: «Ο Πέτσας αποκάλυψε το δόγμα Μητσοτάκη για τον χειμώνα: Όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει»

Σε δήλωσή του σχετικά με όσα είπε ο Στέλιος Πέτσας ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, ανέφερε:

"Ο κ. Πέτσας σήμερα το πρωί ανακοίνωσε το κυβερνητικό δόγμα για τον επικείμενο δύσκολο χειμώνα: «όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει».

Η δήλωση αυτή απευθύνεται σε πολίτες που έχουν ήδη χάσει ή περιορίσει το στοιχειώδες δικαίωμα στη θέρμανση εξαιτίας της επιλογής της ΝΔ να επιδοτήσει τους κερδοσκόπους και να αφήσει ανεξέλεγκτη την ακρίβεια.

Η δήλωση του κυρίου Πέτσα είναι σοκαριστική. Προσβάλλει 700.000 νοικοκυριά που επέλεξαν το φυσικό αέριο και καλούνται σήμερα να ξαναπληρώσουν νέες εγκαταστάσεις για να μπορέσουν να ζεσταθούν. Προσβάλλει όλη την ελληνική κοινωνία που εδώ και μήνες παρακολουθεί μια αδιάφορη και κυνική κυβέρνηση να πορεύεται με το δόγμα της ατομικής ευθύνης και της προκλητικής στήριξης των λίγων και ισχυρών.

Νομίζαμε ότι ο κ. Πέτσας θα έμενε στην ιστορία με τη δυσώνυμη λίστα του. Τελικά θα είναι αυτός που μαζί με τον κ. Μητσοτάκη θα μας θυμίζει το σύγχρονο «ας φάνε παντεσπάνι». Ας μην έχουν καμία αμφιβολία. Οι μέρες της πολιτικής τους αλαζονείας είναι μετρημένες".

Η απάντηση Πέτσα

«Αναφερόμουν στην προσαρμοστικότητα του ανθρώπου ιστορικά, ενώ στο σήμερα, στην προσαρμοστικότητα όλων μας για να αντιμετωπίσουμε τεράστιες προκλήσεις όπως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Στέλιος Πέτσας για όσα είπε στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Εν συνεχεία, ο Στέλιος Πέτσας σε δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

«Παρά το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να απομονώσει μια φράση μιας συνέντευξης προκειμένου να δημιουργήσει σκόπιμα εντυπώσεις, η συγκεκριμένη ήταν μια ατυχής στιγμή καθώς έδωσε πράγματι τη δυνατότητα διαστρέβλωσης και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

Σε κάθε περίπτωση, η αποσπασματική προβολή της φράσης μου διαστρεβλώνει την αλήθεια. Είναι προφανές ότι αναφερόμουν στην προσαρμοστικότητα του ανθρώπου ιστορικά, ενώ στο σήμερα, στην προσαρμοστικότητα όλων μας για να αντιμετωπίσουμε τεράστιες προκλήσεις όπως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση.

Επομένως σε καμία περίπτωση η φράση αυτή δεν αφορούσε τις δαπάνες θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα. Για όνομα του Θεού».

ΚΚΕ: Μνημείο κυνισμού και «κοινωνικού δαρβινισμού» οι δηλώσεις Πέτσα

«Αντί η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, καλεί τα λαϊκά νοικοκυριά να ξανα-πληρώσουν για να ξανα-μετατρέψουν τη θέρμανση των σπιτιών τους από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο. Και όλα αυτά στο όνομα της προσαρμογής που "όποιος δεν την ακολουθήσει, πεθαίνει".

Πρόκειται για μνημείο κυνισμού και "κοινωνικού δαρβινισμού" που, αν κάτι αποδεικνύει, είναι την ανάγκη να "πεθάνουν" πολιτικά όσοι υπηρετούν τέτοιες πολιτικές και τέτοιες απόψεις» τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τις κυνικές και προκλητικές δηλώσεις του Αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στ. Πέτσα».

«Κύριοι της κυβέρνησης, να πληρώσετε εσείς τα έξοδα για τις όποιες αλλαγές στους λέβητες!» υπογραμμίζει καταλήγοντας στο σχόλιό του, το ΚΚΕ.