Quantcast

Aπέφυγε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να πάρει θέση για την απουσία της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να πάρει θέση για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κλήθηκε τελικά να πάρει μέρος στην Διάσκεψη για την Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου στο Bερολίνο.

 Ο εκπρόσωπος της  αμερικανικής διπλωματίας στη δήλωση του στο real.gr εξήγησε τη θέση των ΗΠΑ με την οποία προσέρχεται η αμερικανική διπλωματία στο ραντεβού του Βερολίνου ενώ υπογράμμισε  την επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία που προέρχεται από τα κόμματα της Λιβύης και δεν τους επιβάλλεται.

Σε ερώτηση του real.gr για το πως σχολιάζει  το γεγονός ότι η Ελλάδα ενώ ζήτησε να συμπεριληφθεί στις  χώρες που θα μετέχουν στην διάσκεψη στο Βερολίνο αυτό δεν έγινε αποδεκτό, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην δήλωση του στον ΑΝΤ1 επέλεξε να μην το σχολιάσει και να δηλώσει τα παρακάτω:

  «Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν όλες τις προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας στη Λιβύη. Yποστηρίζουμε τον λαό της Λιβύης, καθώς εργάζονται για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς μέλλοντος, χωρίς ξένη παρέμβαση. Οι ηγέτες της Λιβύης που αναγνωρίζουν την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός είναι ένα θετικό βήμα. Αυτό πρέπει να ακολουθείται από μια πολιτική διαδικασία που προέρχεται από τα κόμματα της Λιβύης και δεν τους επιβάλλεται. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίτευξη μίας σταθερής παύσης των εχθροπραξιών. Το αποτέλεσμα του διεθνούς διαλόγου μεταξύ Γερμανίας και ΟΗΕ θα πρέπει να είναι η συνέχιση της κατάπαυσης του πυρός, η έναρξη διαλόγου εντός της Λιβύης,η απόσυρση εξωτερικών δυνάμεων και η επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία που διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Έθνη».

 Η Καγκελάριος Aνγκελα Μέρκελ, σε συνεννόηση με τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, αποφάσισε να συγκαλέσει την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 Διάσκεψη για την Λιβύη σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Οι ακόλουθες χώρες και Οργανισμοί θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη: ΗΠΑ, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Δημοκρατία του Κονγκό, Ιταλία, Αίγυπτος, Αλγερία, καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Στο τραπέζι της Διάσκεψης έχουν κληθεί να μετέχουν ο Λίβυος πρωθυπουργός  Φαγέζ Αλ Σαράζ  και ο  αντίπαλος του στρατηγός Xαλίφα Χαφτάρ.