Quantcast

Απολογισμός και νέοι στόχοι

Η πενταετής θητεία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην Ευρωβουλή και οι θέσεις ευθύνης που ανέλαβε αποτυπώνονται σε ένα βιβλίο, το οποίο εκδόθηκε από το ΕΛΚ.

Την πορεία του στην Ευρωβουλή παρουσιάζει ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μέσα από ένα βιβλίο που εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δηλαδή την ευρωομάδα στην οποία συμμετέχει η Ν.Δ. Αν και ο ευρωβουλευτής μέσα από το βιβλίο και τις πολλές φωτογραφίες παραθέτει και μια συνολική εικόνα για την πολιτική του θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έμφαση δίνεται στην τελευταία πενταετία. Στην αφετηρία βρίσκονται οι ευρωεκλογές του 2019, στις οποίες ο Β. Μεϊμαράκης εξελέγη ευρωβουλευτής, λαμβάνοντας 500.000 σταυρούς. «Ποιος θα περίμενε ότι μετά από 30 χρόνια κοινοβουλευτικής πορείας στην εγχώρια πολιτική σκηνή, το δρομολόγιο Αθήνα – Βρυξέλλες Στρασβούργο θα γινόταν η νέα μου διαδρομή», περιγράφει. Ο Β. Μεϊμαράκης παραδέχεται ότι ήταν πάντα πολιτικός της εθνικής σκηνής και ότι ποτέ δεν τον συγκινούσε η «ψυχρή γραφειοκρατία των Βρυξελλών».

Ωστόσο υπήρξε, όπως αναφέρει, πάντα στρατιώτης της παράταξης και έχει μάθει να την υπηρετεί από οποιαδήποτε θέση του ζητηθεί. Ετσι αποδέχθηκε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και κατέβηκε στις ευρωεκλογές με σταυρό, ώστε να ενισχύσει την προσπάθεια της Ν.Δ. για μια νίκη στις ευρωεκλογές που θα άνοιγε τον δρόμο και για τις εθνικές εκλογές. Μετά τις εκλογές, τον Ιούλιο του 2019 βρέθηκε στο Στρασβούργο, στην πρώτη ολομέλεια του νέου Ευρωκοινοβουλίου για να αναλάβει τα καθήκοντά του. Ως έμπειρος πολιτικός και πρώην υπουργός Αμυνας, ο Β. Μεϊμαράκης συμμετείχε στην επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, καθώς και στην Επιτροπή Αμυνας και Ασφάλειας, ενώ ήταν μέλος και της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις Ε.Ε.-ΝΑΤΟ. Συμμετείχε επίσης και στο προεδρείο του ΕΛΚ ως αντιπρόεδρος, όπου μετά από 30 χρόνια στην πολιτική αισθάνθηκε και πάλι «πρωτάκι», επειδή ήταν ο μόνος πρωτοεκλεγείς ευρωβουλευτής στο Οργανο.

Μια θέση με μεγάλες ευθύνες και πολλή δουλειά. Στη διάρκεια της θητείας του, το Ευρωκοινοβούλιο κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλές και διαφορετικές μεγάλες κρίσεις, με πρώτη και σημαντικότερη την πανδημία, που άλλαξε τελείως τα δεδομένα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ασκείτο έως τότε η πολιτική στις Βρυξέλλες. Οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις, στις οποίες, όπως αναφέρει στο βιβλίο ο Β. Μεϊμαράκης, διεξαγόταν το ουσιαστικό μέρος του διαλόγου, αλλά και οι ζυμώσεις ανάμεσα στους ευρωβουλευτές που συνέβαλαν στο να σχηματιστούν πλειοψηφίες σταμάτησαν, οι διάδρομοι του Κοινοβουλίου, που έσφυζαν από ζωή, ερήμωσαν. Η λύση βρέθηκε με τις τηλεδιασκέψεις και οι ευρωβουλευτές έγιναν ειδικοί στο Skype, στο Zoom και στο Webex. Στο διάστημα αυτό, ο Β. Μεϊμαράκης έριξε όλο του το βάρος στο Ευρωκοινοβούλιο και στο ΕΛΚ για να ευαισθητοποιήσει τους συναδέλφους του για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας για τον τουρισμό, που είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, και να υπάρξουν ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για την ενίσχυσή του.

Στα πέντε αυτά χρόνια, η μία κρίση διαδεχόταν την άλλη. Μετά την πανδημία, ακολούθησαν ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ υπήρξαν και άλλα μεγάλα θέματα, όπως η διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης. Τα πέντε αυτά χρόνια πέρασαν χωρίς να το καταλάβει. Μέσα από αυτό το βιβλίο, με τις πολλές και ενδιαφέρουσες φωτογραφίες του, ο Β. Μεϊμαράκης προσπαθεί να δείξει στους πολιτικούς του φίλους τι έκανε πέντε χρόνια στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον επίλογο, «είμαι εδώ, αν και μακριά, πάντα δίπλα σας. Με έναν και μόνο στόχο, το εθνικό συμφέρον».