Quantcast

Απόψε η ομιλία Τσίπρα: Τι θα πει από το βήμα της ΔΕΘ

“Ρεαλιστικός ριζοσπαστισμός υπέρ των πολλών” η πρόταση Τσίπρα σήμερα στη ΔΕΘ.

Δέσμη δέκα συγκεκριμένων και άμεσων μέτρων, κυρίως, μόνιμου χαρακτήρα για τη διάσωση της οικονομίας, των εργαζομένων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και την ισχυρή στήριξη του κοινωνικού κράτους αναμένεται να προτείνει σήμερα το βράδυ από το βήμα της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ των οποίων η μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 3 δισ. για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, η επιδότηση εργασίας 40% και εισφορών 100% και η μόνιμη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Παράλληλα, η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να έχει βαθιά ιδεολογικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται με την πανδημία καταρρίπτουν -κατά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- το νεοφιλελεύθερο δόγμα και την πρωτοκαθεδρία των αγορών, δικαιώνοντας και φέρνοντας στο προσκήνιο τον πυρήνα των διαχρονικών ιδεών και αξιών της Αριστεράς, δηλαδή τον ρόλο ενός ισχυρού κράτους, τόσο στο επίπεδο της κοινωνικής πολιτικής όσο και στην οικονομία, τον οποίον τώρα όλοι αποζητούν και στο μέτωπο της επιχειρηματικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, κεντρική θέση στις προτάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει το νέο παραγωγικό μοντέλο, καθώς και ο νέος καθοδηγητικός-πρωταγωνιστικός ρόλος του κράτους στην οικονομία, την Υγεία, την Παιδεία, τις υποδομές αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα που οφείλει -επιτέλους- να διαδραματίσει το ρόλο του στον κύκλο της οικονομίας.

“Κοινωνική συμφωνία” εργαζόμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο τίτλος της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να είναι: “Ρεαλιστικός ριζοσπαστισμός υπέρ των πολλών για ζωή με ασφάλεια και κοινωνία με δικαιοσύνη”. Κατά τις ίδιες πηγές, κεντρικός άξονας της ομιλίας του θα είναι η ακόμη πιο επιτακτική στις νέες συνθήκες ανάγκη άμβλυνσης των ανισοτήτων σε μία περίοδο που το κυρίαρχο συναίσθημα των πολιτών από την πανδημία και τους αλλοπρόσαλλους χειρισμούς της κυβέρνησης είναι η ανασφάλεια. Σε κοινωνικό επίπεδο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δώσει ενιαία απάντηση στις ανάγκες εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων, μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών και της νεολαίας, που εν μέσω πανδημίας συγκλίνουν τα συμφέροντά τους για ισχυρό κοινωνικό κράτος, στήριξη εργασίας και της επιχειρηματικότητας, δηλαδή μία νέα κοινωνική συμφωνία για ζωή με ασφάλεια και κοινωνία με δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι παραπάνω πολιτικές προτάσεις έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με την προσπάθεια της κυβέρνησης να εκμεταλλεύεται την κρίση ως ευκαιρία επιβολής των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων δοκιμάστηκαν και απέτυχαν παταγωδώς, επιταχύνοντας το υφεσιακό σπιράλ. Επιπλέον, θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει φέρει τη χώρα στο χείλος της καταστροφής κοινωνικά, υγειονομικά, οικονομικά και με μεγάλες εθνικές προκλήσεις, κρίσεις παράλληλες στις οποίες βαδίζουμε χωρίς στρατηγική και σχέδιο, αφού εδώ και έξι μήνες αδρανεί σε όλα τα επίπεδα.