Quantcast

Βαρβιτσιώτης: Ο θρησκευτικός φανατισμός δεν έχει θέση στην Ευρώπη

Σαφές μήνυμα πως ο θρησκευτικός φανατισμός δεν έχει θέσει στην Ευρώπη εξέπεμψε από τη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

Κηρύσσοντας από τη θέση του προεδρεύοντος την έναρξη της ειδικής εκδήλωση για τη συμπλήρωση 70 ετών από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου , η οποία διεξάγεται στη Βουλή στο πλαίσιο της  130ης Συνόδου  Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιείται στην Αθήνα στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι οι θρησκευτικοί φονταμενταλισμοί, που αναδύονται, δηλητηριάζοντας τις σύγχρονες κοινωνίες με κηρύγματα μίσους και πράξεις τυφλής βίας αποτελούν μεγάλη πρόκληση.

"Μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες στη Γαλλία, προχθές στη Βιέννη έλαβε χώρα άλλη μία αποτρόπαιη επίθεση. Καταδικάζουμε απερίφραστα, εκφράζοντας σε όλα θύματα και τις οικογένειές τους την αλληλεγγύη μας ως Έλληνες και Ευρωπαίοι.  Και είμαστε σαφείς: ο θρησκευτικός φανατισμός δεν έχει θέση στις ανοιχτές κοινωνίες της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης ταυτισμένης στη συλλογική συνείδηση με τον σεβασμό όλων των θρησκευτικών αντιλήψεων, την ελευθερία έκφρασης και την ανοχή στη διαφορετικότητα. Αυτές τις κορυφαίες αξίες της η Ευρώπη δε θα πάψει να τις υπερασπίζεται. Αδιαπραγμάτευτα, συντονισμένα, ενωμένα, απέναντι σε κάθε απειλή, που ναρκοθετεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Παράλληλα, στον χαιρετισμό του έκανε ειδική αναφορά και στο ζήτημα της πανδημίας τονίζοντας πως  «η τρέχουσα πανδημία, απειλεί όχι μόνο τις ζωές μας, αλλά και τις Δημοκρατίες μας. "Τους τελευταίους μήνες, εφαρμόστηκαν σοβαροί περιορισμοί των θεμελιωδών ελευθεριών, κορυφαίοι κρατικοί θεσμοί δοκιμάστηκαν, οι ανισότητες γιγαντώθηκαν. Η απάντησή μας ως Ελληνική Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών ήταν σαφής: Η ζωή και η δημόσια υγεία βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων. Εμείς σε αυτή τη δοκιμασία αναλάβαμε το ηθικό βάρος να αναδείξουμε το αληθινό περιεχόμενο των αρχών και αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν μπορούν ποτέ να αποτελούν παράπλευρες απώλειες μιας υγειονομικής κρίσης. Όσο κι αν ο covid-19 επηρέασε τον τρόπο ζωής μας, δεν επιτρέπεται να αλλοιώσει και τις πρωταρχικές μας αξίες» είπε.