Βελτιωμένη γαλλική πρόταση για τις φρεγάτες

Σε ανοιχτή γραμμή Αθήνα και Παρίσι, με στόχο να υπογραφεί τον Σεπτέμβριο η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Τι συζητήθηκε στις δύο τηλεφωνικές συνομιλίες του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα ομόλογό του.

Προς οικονομική επαναδιαπραγμάτευση οδηγείται το ζήτημα της αγοράς των δύο Belharra. Σε ανοιχτή γραμμή Αθήνα και Παρίσι, με στόχο να υπογραφεί τον Σεπτέμβριο η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Τι συζητήθηκε στις δύο τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας ομολόγου του.

Με νέα πρόταση επαναδιαπραγμάτευσης πώλησης δύο φρεγατών άμυνας και επέμβασης FDI, την οποία επεξεργάζονται κύκλοι του γαλλικού υπουργείου Αμυνας και του Νaval Group, θα επανέλθουν οι Γάλλοι, μετά το αναπάντεχο ναυάγιο της συμφωνίας εξαγοράς των φρεγατών και της αμυντικής συνεργασίας που επρόκειτο να υπογραφεί με κάθε επισημότητα στα μέσα του Ιουλίου στο Ελιζέ, παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, οι Γάλλοι ετοιμάζουν μια νέα πρόταση, με στόχο να απαντήσουν στο ακανθώδες για την ελληνική πλευρά πρόβλημα της χρηματοδότησης της αγοράς των δύο φρεγατών, που αθροιστικά ανέρχεται σε ποσό άνω των 2,5 δισ. ευρώ. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων κατέστησε απαγορευτικό το κόστος αυτό για τον ελληνικό Προϋπολογισμό και αυτό ήταν το επιχείρημα που επικαλέστηκε ελληνική πλευρά για να δικαιολογήσει την υπαναχώρησή της από τη συμφωνία.

Διαβάστε το δημοσίευμα στη Realnews