Quantcast

Βουλή-LIVE: Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Σταϊκούρα

Με την ομιλία της βασικής εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Αχτσιόγλου άρχισε στη Βουλή η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα κατηγορώντας τον ότι με το νομοσχέδιο για τη δεύτερη ευκαιρία προχωρά σε αρπαγή της α' κατοικίας. 

Πρώτη στο βήμα ανέβηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση για ευθεία επίθεση στους εργαζόμενους, για διεύρυνση των ανισοτήτων που οδηγούν σε κοινωνικό οικονομικό αδιέξοδο. 

Ιδίως για το πτωχευτικό νομοσχέδιο, η κ. Αχτσιόγλου το χαρακτήρισε "χαριστική βολή" σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επαγγελματίες, "χαριστική βολή" την ώρα που οι πολίτες βιώνουν πρωτοφανή ανασφάλεια. "Κύριε Σταϊκούρα, αυτή η πρόταση μομφής είναι από την ίδια την κοινωνία την οποία αγνοείτε. Φέρατε ένα νομοσχέδιο με το οποίο πτωχεύουν οι πάντες, φέρατε ένα νομοσχέδιο οριζόντιας φτωχοποίησης. Φέρατε ένα νομοσχέδιο που καταργεί οριζόντια και οριστικά την προστασία της πρώτης κατοικίας, την προστασία που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο διατηρήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις", είπε η Έφη Αχτσιόγλου που κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι φέρνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που παραδίδει την αρμοδιότητα της λύσης του προβλήματος, αποκλειστικά στις τράπεζες που θα έχουν την απόλυτη ελευθερία αν θα ρυθμίσουν ή δεν θα ρυθμίσουν οφειλές. 

"Αυτό το νομοσχέδιο είναι πρόκληση και είναι ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση ότι επιχειρείτε να το παρουσιάσετε ως δεύτερη ευκαιρία ενώ δίνετε τη χαριστική βολή στην ελληνική κοινωνία", είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αμέσως μετά την κα Αχτσιόγλου τοποθετήθηκε ο δεύτερος ομιλητής από τον ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ενώ θα ακολουθήσει σύντομη ομιλία-αντίκρουση της πρότασης του Υπουργού Οικονομικών.

Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υποστήριζαν ότι η κυβερνώσα παράταξει θα αναδείξει την "ανευθυνότητα" του Αλέξη Τσίπρα και το γεγονός ότι η κοινωνία του γυρίζει την πλάτη.

Οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να τοποθετηθούν το απόγευμα της Κυριακής κλείνοντας την τριήμερη διαδικασία. 

Τσακαλώτος: Η μόνη μομφή εναντίον μας είναι ότι χαλάμε το σαββατοκύριακο του κ. Μητσοτάκη

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής του Οικονομικού Κύκλου πήρε τον λόγο κατά τη διάρεκια της συζήτησης για την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, απαντώντας στον κ. Σταϊκούρα.

Σημείωσε ότι ο κ. Σταϊκούρας σε μια μακροσκελή ομιλία δεν είπε ούτε ένα καινούργιο επιχείρημα. Ότι δεν απάντησε σε κανένα επιχείρημα της αντιπολίτευσης.

Τόνισε ότι δεν μπορεί ο κ. Σταϊκούρας να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «προσπαθεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στις αγωνίες της κοινωνίας» γιατί ο ίδιος και οι βουλευτές της ΝΔ ήταν αυτοί που καλούσαν τον κόσμο να βγάλει τα λεφτά του από τις τράπεζες το 2015, μιλούσαν για χάος και τέταρτο μνημόνιο, και κατέβαιναν σε συλλαλητήρια για τις Πρέσπες.

Θύμισε ότι ο κύριος Γεραπετρίτης είπε ότι η πρόταση μομφής που κατέθεσαν όλοι και όλες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται κατά του ιδίου στην ουσία.

Και απάντησε ότι «η μόνη μομφή εναντίων μας είναι ότι χαλάμε το σαββατοκύριακο του κ. Μητσοτάκη.»

Επεσήμανε ότι η ΝΔ έχει την τύχη να έχει απέναντί της μια πολύ υπεύθυνη αντιπολίτευση. Ένα είδος αντιπολίτευσης που ποτέ δεν έκανε η ΝΔ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέθεσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει το νομοσχέδιο από την κοινωνία καθώς σε δημοφιλές  φιλοκυβερνητικό siteη είδηση για την πρόταση μομφήςβρίσκεται κάτω από τις ειδήσεις για:

·       Για την ιστορική συμφωνία στην Λιβύη,

·       Για μια ανάκληση ζυμαρικών από τον ΕΦΕΤ

·       Για την επίθεση Λαφαζάνη σε Τσίπρα

·       Για την Αλλαγή ώρας την Κυριακή

·       Για το πόσα μικρόβια μαζέυουν τα κοσμήματα

·       Για τα γαλλικά εγκώμια για το Emilyinparis

·       Για τα αξεσουάρ που θα κάνουν το Λαπτοπ σου να πετάει

·       Για έναν γάμο στη Κοζάνη (Μάλιστα ευχήθηκε «να ζήσουν οι άνθρωποι»)

·       Για τις νέες πιάτσες ταξί στο κέντρο της Αθήνας

Και έκλεισε λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση να κρύψει το νομοσχέδιο από την κοινωνία.

Βορίδης : Ο Τσίπρας κάνει πρόταση δυσπιστίας κατά του Τσακαλώτου

Επιχείρηση ρήγματος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία προσπαθώντας άτυπη αντιστροφή της πρότασης δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα στο πρόσωπο του Ευκλείδη Τσακαλώτου. 

Το έναυσμα έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης , ο οποίος όπως είπε όταν έμαθε για την πρόταση δυσπιστίας άρχισε να αναρωτιέται για ποιον λόγο κατατέθηκε. "Έχω και τη σατανική σκέψη ότι ο Τσίπρας το έκανε για να κόψει τα φτερά του Τσακαλώτου. Ότι μας έφερε εδώ για να μας θυμίσει για κάποιο λόγο τα πεπραγμένα του Υπουργού του. Γιατί η πρόταση μομφής που καταθέτετε σήμερα δεν είναι κατά του Σταϊκούρα. Κατά του Τσακαλώτου είναι. Αυτός επέβαλε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Επί των ημερών του καταργήθηκε η προστασία της α' κατοικίας" είπε ο κ. Βορίδης. 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί με την πρόταση να συγκαλύψει τα αδιέξοδά της και κυρίως το εσωτερικό μέτωπο:

"Προσπαθείτε να αποφύγετε αυτό που συμβαίνει. Αντί να έχει φθορά η κυβέρνηση, έχει η αντιπολίτευση.Δεν προφταίνουμε να ακούμε τον Κοντονή, τον  Τσακαλώτο, τον Πολάκη , τη Ζανέτ , τον Μπίστη να σκοτώνονται μεταξύ τους.Πρώτη φορά η πρόταση δυσπιστίας  γίνεται για να καλυφθούν τα αδιέξοδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να είστε καλά. Συνεχίστε έτσι κάθε φορά θα βγαίνουμε δυνατότεροι. Χίλια χρόνια θα είμαστε εδώ" κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Η οργάνωση της συζήτησης

Η έναρξη της συζήτησης επί της προτάσεως δυσπιστίας έγινε παρουσία του υπουργού Οικονομικών και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας ζήτησε να τηρηθούν οι χρόνοι ομιλιών. Τα κόμματα έχουν ήδη υποβάλει κατάλογο ομιλητών που θα εναλλάσσονται στην πορεία της συζήτησης αναλογικά προς τη δύναμη των κομμάτων. Στη συζήτηση μπορούν να μετέχουν υπουργοί και οι πολιτικοί αρχηγοί. Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ήδη ενημερώσει ότι προτίθενται να λάβουν τον λόγο την Κυριακή. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να είναι ο τελευταίος ομιλητής, το βράδυ της Κυριακής. Αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή η συζήτηση θα αρχίσει στις 9 το πρωί και θα καταβληθεί προσπάθεια αυτή να ολοκληρωθεί στις οκτώ το βράδυ της Κυριακής.

Να μεσολαβούν ομιλίες βουλευτών της αντιπολίτευσης ανάμεσα στις ομιλίες των υπουργών, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ιδίως την τελευταία ημέρα συζήτησης, την Κυριακή. Την βούληση του Κινήματος Αλλαγής να λάβουν τον λόγο όλοι οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μετέφερε στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Ανδρέας Λοβέρδος που κατέστησε σαφές ότι το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα αναπτύξει τη δική του επιχειρηματολογία. Στους πρώτους ομιλητές να εκπροσωπηθούν όλα τα κόμματα ζήτησαν ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση. Λόγω των προληπτικών μέτρων για τον κορονοϊό, στην αίθουσα της Ολομέλειας θα βρίσκονται κάθε φορά 60 βουλευτές.