Quantcast

Debate Λοβέρδου – Γιαννούλη στον Realfm 97,8 για ακρίβεια, Συμφωνία των Πρεσπών και Τουρκία

Τα «ξίφη τους διασταύρωσαν» στον αέρα του Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελατόλλα, ο Γιάννης Λοβέρδος από τη ΝΔ και ο Χρήστος Γιαννούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχικά ο Γιάννης Λοβέρδος υποστήριξε σε σχέση με τις ευρωεκλογές ότι «εκτίμησή μου είναι ότι αν τα ποσοστά κυμανθούν στα επίπεδα της περσινής χρονιάς των βουλευτικών εκλογών τότε η ΝΔ θα σημειώσει πολύ μεγάλο αποτέλεσμα μεταξύ 33-35%. Αν είναι χαμηλότερα δεν ξέρω ούτε το ποσοστό συμμετοχής, ούτε ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν. Μπορεί να δούμε εκεί κάποιες εκπλήξεις. Δεν υπάρχει πάντως κάποια ιδιαίτερη άπωση προς την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζουν να χαίρουν της εκτίμησης, του σεβασμού και της αποδοχής της κοινής γνώμης. Ο κόσμος έχει και προβλήματα, κυρίως την ακρίβεια».

Ο Χρήστος Γιαννούλης με τη σειρά του είπε ότι στην Πορτογαλία που μειώθηκε ο ΦΠΑ, βελτιώθηκε η ποιότητα ζωής του πληθυσμού και τόνισε: «Έχουμε μπροστά μας μια εκλογική αναμέτρηση που μπορούμε να δείξουμε στον κόσμο με απλό τρόπο λύσεις και προτάσεις όχι σε πλαίσιο ανταγωνισμού, εχθρότητας ή αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, όπως ακούω αυτές τις πομφόλυγες. Τα ζητήματα της ακρίβειας, της φορολογίας είναι σημαντικά. Αυτή τη στιγμή προκύπτουν δημοσιονομικοί χώροι από απλά πράγματα που δεν επηρεάζουν κανέναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Έχουμε τη μεγαλύτερη ψαλίδα ανάμεσα σε επιτόκια δανεισμού και καταθέσεων που παράγει υπερκέρδη σε τράπεζες που αν φορολογηθούν, αφήνουν δημοσιονομικό χώρο για τον ΦΠΑ. Δεν τερατολογούμε, ούτε καταστροφολογούμε».

Ο βουλευτής της ΝΔ απάντησε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλανίζει την κοινωνία. Δεν αεροβατούμε. Είναι πολύπλοκο και δυσεπίλυτο πρόβλημα που είναι και διεθνές και εγχώριο. Κάποια μέτρα απέδωσαν, κάποια λιγότερο και άλλα καθόλου. Είναι μια συνεχής μάχη εκείνη της ακρίβειας και σε αυτή εντάσσεται και η επιστολή του πρωθυπουργού στην κυρία Φον Ντερ Λάιεν. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και θα δίνουμε συνεχώς μάχη για τη μείωση της ακρίβειας. Η Ελλάδα έχει και υψηλό μεταφορικό κόστος, αλλά επειδή έχει μικρή αγορά ευνοούνται οι ολιγοπωλιακές καταστάσεις. Οι έμμεσοι φόροι δεν μπορούν να κοπούν ως διά μαγείας γιατί θα χάνονταν έσοδα. Μαγικά ραβδάκια και λεφτόδεντρα δεν έχουμε».

Ο Χρήστος Γιαννούλης είπε ότι «ουδέν ψευδέστερον το ότι ζητάμε αύξηση των φόρων. Ζητάμε τη δίκαιη κατανομή των φόρων ανάλογα με την πραγματική επιχειρηματική και κεφαλαιακή βάση των εταιρειών. Λαϊκισμός είναι να τυραννάς τον κόσμο χωρίς αιτία. Η χίμαιρα που έχει χτιστεί ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη μείωση του ΦΠΑ προσβάλλει μια ευνομούμενη πολιτεία και σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Η επιστολή του πρωθυπουργού αποτελεί μια παραδοχή αυτού που είχε ξορκίσει πριν από λίγους μήνες για το αν είμαστε μπανανία ή όχι».

Οι τόνοι ανέβηκαν και ο Χρήστος Γιαννούλης είπε ότι «δεν κινδυνεύουμε από τους κόκκινους βόρειους γείτονες» με τον Γιάννη Λοβέρδο να απαντά ότι «κινδυνεύουμε από τον λαϊκισμό».

Για την Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης ανέφερε για τη Συμφωνία των Πρεσπών ότι «το 2015 είχαμε την ανεξέλεγκτη χρήση από όλον τον κόσμο του όρου «Μακεδονία». Επιτεύχθηκε μια συμφωνία σε ένα δυσεπίλυτο για χρόνια ζήτημα που θωρακίζει τη χώρα και καταφέραμε η Βόρεια Μακεδονία να τροποποιήσει και το Σύνταγμά της. Χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί και απαιτούνται μεθοδευμένα βήματα. Να σταματήσουν οι μισοί Νεοδημοκράτες να λένε ότι είναι κακή και προδοτική η Συμφωνία και οι άλλο μισοί όπως ο κ. Οικονόμου να λένε ότι κάναμε λάθος και φαίνεται να είναι μια συμφωνία που βοηθάει σε μία κρίση ή στην αλλαγή πολιτικής στη γειτονική χώρα. Θέλει συνεχή επικαιροποίηση διπλωματική».

Ο κ. Λοβέρδος απάντησε ότι «από την αρχή λέγαμε ότι είναι μια κακή συμφωνία. Σε αυτό επιμένουμε και υπάρχει δυσκολία στην εφαρμογή της. Έχουμε έναν αναξιόπιστο συνομιλητή στην άλλη πλευρά. Τη σεβαστήκαμε και τη σεβόμαστε τη Συμφωνία παρά το ότι μας έχει πληγώσει. Και ζητάμε το ίδιο από τους γείτονές μας. Ζητάμε να την εφαρμόσουν ως μέρος του Διεθνούς Δικαίου. Αν δεν την εφαρμόσουν θα έχουμε ακόμη και παρεμπόδιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Το σκέτο Μακεδονία δεν το δεχόμαστε».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Γιαννούλης τον διέκοψε και είπε: «Παραποιείτε την Ιστορία. Το σκέτο Μακεδονία υπήρχε το 2015. Τώρα υπάρχει το Βόρεια Μακεδονία. Η τρίτη επιμέρους συμφωνία προβλέπει ακριβώς αυτόν τον μηχανισμό ελέγχου και τήρησης της συμφωνίας. Δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. με το σκέτο Μακεδονία».

Για την Τουρκία, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι «ποτέ δεν είπαμε ότι εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας οι διαφορές με την Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε την εθνική μας κυριαρχία και τα εθνικά δικαιώματα αλλά επειδή την έχουμε χώρα γείτονα πρέπει να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Σε πολλά διαφωνούμε ακόμα. Εμείς δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα άλλο πέρα από τη χάραξη θαλάσσιων ζωνών. Απαράδεκτο είναι επίσης που η Μονή της Χώρας έγινε τζαμί. Αλλά θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε».

Ο κ. Γιαννούλης είπε ότι «είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείτε συνεχώς τους όρους του λαϊκισμού και τοξικότητας. Συντασσόμαστε με τον διάλογο αλλά μην θεωρείτε ότι έχετε από κάπου την άδεια ή το πλεονέκτημα να μην δέχεστε κριτική».