Quantcast

Δένδιας: Σύντομα η κυβερνητική θέση για την επέκταση των χωρικών υδάτων

Εξελίξεις στο θέμα  επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο προανήγγειλε από τη Βουλή ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. 

Μιλώντας στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ και θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο ο κ. Δένδιας αιτιολογώντας τη μη αναφορά στη συμφωνία με Ιταλία για την επέκταση των χωρικών υδάτων είπε: “Θα έχετε σύντομα σαφή κυβερνητική τοποθέτηση επ’αυτού”.

Εξ αρχής ο Υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι θα είναι ολιγόλογος και προσεκτικό  καθώς τα λόγια του θα αποτελέσουν αυθεντική δήλωση του νομοθέτη και θα συνεκτιμηθούν σε ενδεχόμενη μελλοντική κρίση  αλλά και γιατί σειρά θεμάτων δεν μπορούν να αναλυθούν σε δημόσια συνεδρίαση. “Το συνολικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Συνδυάζει την επέκταση των ζωνών και την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αυτές με τη νομική κατοχύρωση των πάγιων θέσεων της χώρας μας.Ενισχύεται η εικόνα τη χώρας ως χώρας η οποία κινούμενη με βάση το διεθνές δίκαιο βρίσκει λύσεις με τους γείτονες της. Οι συμφωνίες συνιστούν στοιχεία ενίσχυσης του εθνικού οπλοστασίου. Η εθνική ομοψυχία είναι αυτή η οποία θα επιφέρει τη Νέμεση στην  τουρκική παραβατική ύβρη” κατέληξε ο κ. Δένδιας.