Quantcast

Διευκολύνεται η χορήγηση άδειας διαμονής για μετανάστες που βρίσκονταν στην Ελλάδα μέχρι τις 30/11 - Γεωργιάδης: «Η τροπολογία δεν αποτελεί προσκλητήριο μεταναστών»

Τροπολογία με την οποία διευκολύνεται η χορήγηση άδειας διαμονής προκειμένοιυ να εργαστούν σε πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι βρίσκονταν στη χώρα προ της 30ης Νοεμβρίου 2023 κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικά για αυτή την κατηγορία ο αποδεδειγμένος χρόνος παραμονής στη χώρα ανεξαρτήτως του αν μπήκαν σε αυτή παράνομα μειώνεται από τα επτά στα τρία χρόνια, διάταξη η οποία προκαλεί δυσαρέσκεια και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. 

Αντιλαμβανόμενοι το κλίμα αναστάτωσης στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας τόσο ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης όσο και ο Υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης παρενέβησαν στη συνεδρίαση της Βουλής προκειμένου να πείσουν κυρίως τους «γαλάζιους» βουλευτές πως η τροπολογία δεν χαλαρώνει τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας. 

«Πρόκειται για ανθρώπους που είναι ήδη εδώ για περισσότερα  από τρία χρόνια και έχουν συγκεκριμένη και αποδείξιμη παρουσία στη χώρα ώστε να δίνεται άδεια διαμονής. Επιτρέπει στις αρχές να προχωρήσουν στην καταγραφή και ταυτοποίηση. 

Σε καμία περίπτωση η ρύθμιση δεν επιβραβεύει τον εγκληματία ή τις παραβατικές συμπεριφορές. Η αίτηση μπορεί να ευδοκιμήσει μόνο αν ο αιτών έχει καθαρό ποινικό μητρώο» είπε ο κ. Καιρίδης ο οποίος μίλησε για ρύθμιση έκτακτη και άπαξ η οποία δεν αλλάζει το πάγιο πλαίσιο της επταετίας για όσους μπουν παράνομα στη χώρα από εδώ και στο εξής. 

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Υπουργού Εργασίας Άδωνη Γεωργιάδη ο οποίος μίλησε για φίλους του οι οποίοι ανησυχούν αλλά και για λαϊκισμό στον οποίον δεν πρέπει να δοθεί χώρος καθώς η χώρα τον έχει πληρώσει ακριβά. « Να μην ανησυχούν οι φίλοι μου. Εγώ προσωπικά δεν  θα έκανα εκπτώσεις στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης. Δεν είμαστε κυβέρνηση ανοικτών συνόρων. Πρέπει όμως να πούμε αλήθεια . Εγώ δεν πιστεύω ότι η μετανάστευση θα λύσει το δημογραφικό. Ξεκαθαρίζω ότι είμαι από αυτούς που ανησυχούν για την ταυτότητα και το μέλλον της Ευρώπης» είπε αρχικά.

Ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι το πρώτο πρόβλημα το οποίο επιχειρεί να επιλύσει η τροπολογία  είναι η παντελής έλλειψη εργατικών χεριών. Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ελληνικό θέτοντας εν κινδύνω την ολοκλήρωση του έργου. «Για να χτιστεί το Ελληνικό θα χρειαστεί 35.000 εργάτες. Έχει βρει 10.000 και δεν μπορεί να βρει άλλους. Αν δεν βρει δεν θα γίνει το έργο» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι ο συνολικός αριθμός των αιτούντων άδεια διαμονής κάθε χρόνο είναι περίπου 7.000 άρα δεν θα πρέπει να φοβάται κανείς για εκατοντάδες χιλιάδες νομιμοποιήσεις. «Εγώ καθαρά και για λόγους καταγραφής θα ευχόμουν όλοι να πάνε να κάνουν χρήση του μέτρου. Θα δείτε ότι ο αριθμός θα είναι μικρός.Θα είναι ένα καλό πρώτο βήμα για να μπει τάξη στο χάος. 

Η διάταξη δεν αλλάζει την πάγια ρύθμιση των επτά ετών για να κάνει στο μέλλον τη χώρα πόλο έλξης λαθρομεταναστών.  Η διάταξη συγκρινόμενη με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι η πιο σκληρή. Γιατί στις άλλες χώρες δίνεται ή ιθαγένεια ή δικαίωμα συνένωσης οικογένειας» πρόσθεσε. 

Με δηκτικό τρόπο ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε φωτογραφίες στο διαδίκτυο με μαχητές της Χεζμπολάζ οι οποίοι θα έρθουν να νομιμοποιηθούν: «Να μην ανησυχούν οι φίλοι μου. Δεν πιστεύω ότι οι μαχητές της Χεζμπολάχ θα έρθουν να πληρώνουν εργόσημο και ΕΦΚΑ. Εγώ δεν έχω καμιά τέτοια ανησυχία» είπε.