Quantcast

Διπλωματικός μαραθώνιος για την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Εκστρατεία ενημέρωσης της ελληνικής κυβέρνησης σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τις εθνικιστικές κορώνες των Σκοπίων.

Πολλαπλασιάζονται οι προκλήσεις από την πλευρά των Σκοπίων. Ο επικεφαλής του εθνικιστικού VMRO και νικητής των εκλογών Κρίστιαν Μίτσκοσκι επανέλαβε τον χαρακτηρισμό «Μακεδονία» για τη χώρα του σε συνάντηση που είχε με τον Αυστριακό πρέσβη Μάρτιν Πάμερ. «Ευχαρίστησα τον κύριο Πάμερ για τη στήριξη που λαμβάνει η “Μακεδονία” από την Αυστρία στον δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», έγραψε ο Μίτσκοσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο ίδιο μήκος κύματος, στη χρήση δηλαδή του όρου «Μακεδονία», κινείται στις συναντήσεις της και η Πρόεδρος της χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. Διά της επαναλήψεως, η γειτονική χώρα επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, ακυρώνοντας στην ουσία τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Παρακολούθηση

Στο υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και ενημερώνουν τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ. Στους μόνιμους αντιπροσώπους της χώρας μας έχει δοθεί εντολή να καταγράφουν και να ενημερώνουν τους ομολόγους τους για κάθε νέα παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη γειτονική χώρα. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα απηύθυνε αυστηρές προειδοποιήσεις στους νικητές των εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία να σταματήσουν τις προκλήσεις, ενώ ο ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι με αυτή την τακτική δεν πρόκειται να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τέθηκε από την αρχή επικεφαλής στη διπλωματική εκστρατεία της Ελλάδας, προκειμένου να αναδείξει τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πολιτική ηγεσία στα Σκόπια. Οπως ο ίδιος δήλωσε σε συνεντεύξεις του, την περασμένη εβδομάδα, οι πιέσεις που ασκήθηκαν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις δηλώσεις της Σιλιάνοφσκα ήταν αποτέλεσμα ελληνικών παρεμβάσεων, ενώ αποκάλυψε ότι ο ίδιος πήρε τηλέφωνο την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ για να τους επισημάνει το πρόβλημα. «Στα ζητήματα της ονομασίας δεν πρόκειται εμείς να κάνουμε πίσω σε καμία περίπτωση. Το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και όσο κάποιοι εξακολουθούν να την ονοματίζουν “Δημοκρατία της Μακεδονίας” θα ξέρουν ότι θα μας βρουν απέναντι», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος, απευθυνόμενος προς την ηγεσία της γειτονικής χώρας προσέθεσε: «Νομίζω ότι πρέπει να καταλάβουν και οι φίλοι μας στη Βόρεια Μακεδονία ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε και ότι έχει έρθει πια η ώρα να σοβαρευτούν, να σεβαστούν μια διεθνή συνθήκη, εφόσον τους ενδιαφέρει να μείνουν στον ευρωπαϊκό δρόμο». Επανέλαβε, δε, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κυρώσει τα μνημόνια συνεργασίας όσο η Βόρεια Μακεδονία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σχηματισμός κυβέρνησης

Στο υπουργείο Εξωτερικών περιμένουν να σχηματιστεί κυβέρνηση στα Σκόπια, ώστε να ανακινήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται από το άρθρο 19 της Συμφωνίας των Πρεσπών για δράσεις που αξιολογούνται ως παραβιάσεις της Συμφωνίας, αλλά και για να προχωρήσουν σε επίσημα διπλωματικά διαβήματα. Ωστόσο, η συγκρότηση κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία είναι μια διαδικασία που θα απαιτήσει αρκετό χρόνο και σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Ιουνίου, ενδεχομένως και αργότερα. Η διαδικασία καθυστέρησε και λόγω των επαναληπτικών βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την περασμένη Τετάρτη σε επτά εκλογικά τμήματα της Βόρειας Μακεδονίας, λόγω παρατυπιών που σημειώθηκαν εκεί στις βουλευτικές εκλογές της 8ης Μαΐου. Σύμφωνα με όσα ορίζει το σύνταγμα της γειτονικής χώρας, η νέα Βουλή πρέπει να συγκροτηθεί σε σώμα το αργότερο 20 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, δηλαδή έως τις 10 Ιουνίου. Στη συνέχεια, η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκ. Σιλιάνοφσκα, θα πρέπει εντός 10 ημερών να επιδώσει την εντολή σχηματισμού στον πρόεδρο του VMRO-DPMNE Χρ. Μίτσκοσκι. Εκείνος θα έχει 20 ημέρες στη διάθεσή του προκειμένου να καταθέσει στη Βουλή το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η δεδηλωμένη πρόθεση του Μίτσκοσκι είναι να σχηματίσει κυβέρνηση με τον συνασπισμό των τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων με την επωνυμία VLEN, που μετά τις επαναληπτικές εκλογές έχει 14 έδρες στη νέα Βουλή. Ο Μίτσκοσκι δεν θέλει τη συνεργασία με το DUI, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα, γιατί θεωρεί ότι θα είναι αρνητικό σε θέματα επαναδιαπραγμάτευσης των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις γειτονικές χώρες-μέλη της, ενώ το VLEN αντιμετωπίζει πιο… χαλαρά τις εθνικιστικές εξάρσεις του VMRO.

Πάντως, οι επιθετικοί τόνοι από τον πρόεδρο του VMRO προκάλεσαν την ευθυγράμμιση της Αθήνας και της Σόφιας, αφού τις συμφωνίες με τις δύο αυτές χώρες αμφισβητεί ο Μίτσκοσκι, ενώ αιφνιδίασαν τη Δύση. Αναλυτές στις Βρυξέλλες και στα Βαλκάνια θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας πυρήνας αστάθειας στα Βαλκάνια και μάλιστα σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που επιδιώκει να ενταχθεί στην Ε.Ε. Στις δυτικές πρωτεύουσες διερωτώνται σε ποιες πλάτες στηρίζεται ο Μίτσκοσκι και υποπτεύονται ξένο δάκτυλο. «Με την επιθυμία της να καταγγείλει τις συμφωνίες της με τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Ε.Ε., η Βόρεια Μακεδονία πρόκειται να μετατρέψει την ένταξή της στην Ε.Ε. σε χίμαιρα και να φτάσει τις σχέσεις με τους γείτονές της στα άκρα, ενώ ταυτόχρονα τίθεται σε πλήρη εξάρτηση από τη Μόσχα και το Βελιγράδι», έγραψε στην ιστοσελίδα της βουλγαρικής Deutsche Welle ο αναλυτής Βέσελιν Στόινεφ.

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews