Quantcast

Δουδωνής στον Realfm 97,8: Κάθε φορά που μιλάμε με την Τουρκία βάζει κι ένα θέμα – Τι είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Στη Συμφωνία των Πρεσπών θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες δικλείδες» τόνισε ο Παναγιώτης Δουδωνής μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελατόλλα.

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι «εκτός από την εθνικότητα και τη γλώσσα με την οποία υπήρχε η διαφωνία και του κόμματός μου, ένα θέμα ήταν ο χρονισμός των βημάτων. Το βασικό ζήτημα ήταν η είσοδος στο ΝΑΤΟ η οποία επετεύχθη. Τώρα μένει μόνο η Ε.Ε. Το άλλο μέρος ήταν οι κυρώσεις των εφαρμοστικών συμφωνιών. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια απρόκλητη παραβίαση της Συνθήκης από την Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Γιατί πολλά από τα βήματα τα οποία εξανάγκασαν την Βόρεια Μακεδονία να ονομάζονται έτσι βρίσκονται πίσω και δεν υπάρχουν μηχανισμοί καταναγκασμού σε σχέση με τη συγκεκριμένη Συνθήκη. Θα έπρεπε στη Συνθήκη να υπάρχουν περισσότερες δικλείδες».

Ο κ. Δουδωνής χαρακτήρισε «άτοπο» αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για κύρωση των μνημονίων τώρα, καθώς όπως τόνισε, «από τη στιγμή που βλέπεις από την άλλη πλευρά ότι απομακρύνονται από τη Συνθήκη, δεν θα τους πεις έκανα όλο το δικό μου μέρος, άρα εσείς μπορείτε να φύγετε χωρίς συνέπειες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να έχει δημιουργήσει τέτοιους μηχανισμούς που να επαναφέρουν στην τάξη με βάση τη Συνθήκη. Η Χάγη θέλει και τα δύο μέρη».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια δύσκολη στιγμή. Πρέπει να πιέσουμε πολιτικά και με βάση το Διεθνές Δίκαιο και με τη Συνθήκη και να αντιληφθούμε πως ό, τι διαφωνία και να έχει ο καθένας με μια Συνθήκη, αν φύγουν τα Σκόπια από αυτή τη Συνθήκη θα πάμε σε κάτι χειρότερο. Τα Σκόπια δεν φεύγουν από τη λογική της Β. Μακεδονίας για να πάνε σε εκείνη των Σκοπίων αλλά για να πάνε στη λογική του Μακεδονία σκέτο. Πρέπει να περιφρουρήσουμε την εφαρμογή γιατί κάθε άλλη επιλογή μπορεί να είναι επικίνδυνη».

Σχετικά με την Τουρκία ο κ. Δουδωνής υπογράμμισε «δεν είπαμε να μη γίνει συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν αλλά μια ολιγοήμερη αναβολή θα έστελνε ένα μήνυμα για αυτό που συνέβη με τη Μονή της Χώρας. Αυτό που με προβληματίζει έχει να κάνει με το Κυπριακό. Ο Ερντογάν θέλει να παγιώσει μια κατάσταση η οποία συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και όλων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Βέβαια πρέπει να μιλάμε με την Τουρκία αλλά να είναι και σαφές για το τι μιλάμε γιατί δυστυχώς κάθε φορά που μιλάμε μαζί της ανοίγει και ένα θέμα και προφανώς όταν μιλάμε για επίλυση διαφορών δεν μιλάμε για το ίδιο πράγμα. Είναι καλό να μιλάμε με την Τουρκία αλλά ο χρονισμός της επίσκεψης μετά την πρόκληση Ερντογάν έστειλε ένα μήνυμα που δεν χρειαζόταν να σταλεί και η δήλωση περί «αχρείαστης» ενέργειας για τη Μονή της Χώρας διορθώθηκε μεν αλλά ήταν ένα κακό μήνυμα αρχικά».

Για την ακρίβεια ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ είπε ότι χρειάζεται μια αντιολιγοπωλιακή πολιτική και αυτό γίνεται μέσω της ενίσχυσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της επιβολής προστίμων. Τα πρόστιμα είναι δυσανάλογα χαμηλά. Χρειάζεται και μείωση του ΦΠΑ. Η ακρίβεια έχει ένα μέρος ανελαστικό, μια ανελαστική ζήτηση. Είναι το χειρότερο και πιο επικίνδυνο για το μέλλον της χώρας καθώς πίσω από όλα αυτά βρίσκεται και το δημογραφικό πρόβλημα. Πρέπει να υπάρχουν σοβαρές παρεμβάσεις».

Αναφορικά με τις ευρωεκλογές και τον στόχο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Δουδωνής είπε ότι «παραμένει ο στόχος για τη δεύτερη θέση αλλά είμαι και αρκετά αισιόδοξος. Είναι ένας στόχος που δεν είναι στενά κομματικός, αλλά αντιπολιτευτικός, κυβερνητικός και εθνικός γιατί έχει σημασία απέναντι στον κ. Μητσοτάκη να υπάρχει μια αξιόπιστη εναλλακτική με πρόγραμμα και σοβαρότητα γι' αυτό και ζητάμε μια στρατηγική ψήφο».