Quantcast

Εξαδάκτυλος στον Realfm 97,8: Να είμαστε παρόντες στην διαμόρφωση των πολιτικών Υγείας της ΕΕ

Για την Ε.Ε., τις πολιτικές για την Υγεία αλλά και την απόφαση του να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΝΔ μίλησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξήγησε ότι επέλεξε να είναι υποψήφιος επειδή η Ε.Ε. έχει αναλάβει να αποφασίζει για τις πολιτικές Υγείας των κρατών – μελών. «Προέκυψε (σ.σ. η υποψηφιότητα) από το γεγονός ότι οι πολιτικές Υγείας αρχίζουν να διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το 2019 και μετά. Δηλαδή από την παρουσία της πανδημίας και μετά διότι μέχρι τότε ήταν αποκλειστική ευθύνη των κρατών – μελών», είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Και συνέχισε: «Θα προχωρήσουμε φαντάζομαι σε πιο βαθιά νερά όσον αφορά τις πολιτικές Υγείας και έχω την αίσθηση με δεδομένα αρνητικά παραδείγματα από άλλους χώρους, όπως είναι η αγροτική πολιτική, ότι είναι καλύτερα να είμαστε παρόντες εμείς που φροντίζουμε καθημερινά τους ασθενείς, μαζί με τους ασθενείς μας, στην διαμόρφωση αυτών των πολιτών παρά να τις κρίνουμε εκ των υστέρων αφού τις διαμορφώσει μία απρόσωπη γραφειοκρατία που είναι από τα μεγάλα προβλήματα της Ε.Ε.».

Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας σημείωσε ότι υπάρχουν θετικά, όπως η βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών «που είναι διαρκής και δεν θα σταματήσει ποτέ» και η δημιουργία εξειδικευμένων νοσοκομείων και μονάδων.

Στα αρνητικά στοιχεία του ΕΣΥ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε ότι δεν είναι ελκυστικό για τους γιατρούς αφού προκηρύσσονται θέσεις και δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι.

Στο ερώτημα τι χρειάζεται να αλλάξει προκειμένου οι γιατροί να επιστρέψουν στο ΕΣΥ ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος απάντησε: «Τρία πράγματα. Το ένα είναι να ανεβούν οι αποδοχές των γιατρών και είναι το κυρίαρχο. Το δεύτερο είναι οι συνθήκες εργασίες και το τρίτο είναι ο τρόπος που διοικείται το ΕΣΥ που είναι λίγο πολύπλοκο και τεχνοκρατικό».