Quantcast

Συναγερμός για την κακοκαιρία «Μηδεία» - Χρυσοχοΐδης: Περιορίστε τις μετακινήσεις

Έκκληση προς όλους τους πολίτες να μην κυκλοφορούν άσκοπα, να έχουν πάντα αντιολισθητικές αλυσίδες στα αυτοκίνητα τους και να μην κινούνται στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης στις εθνικές οδούς έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αμέσως μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας, στην λεωφόρο Κηφισίας, για τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων, εν όψει της αναμενόμενης κακοκαιρίας.

Ο υπουργός ανέφερε ότι τις επόμενες ώρες θα αποφασιστεί αν θα αναβληθούν οι εμβολιασμοί και αύριο θα αποφασιστεί τι θα γίνει με την κυκλοφορία των φορτηγών, ενώ τόνισε ότι όλα τα όργανα του κράτους θα είναι στο δρόμο, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ελεύθερη και απρόσκοπτη κυκλοφορία.

«Περιμένουμε σύμφωνα με τους μετεωρολόγους χιονιά, με πολύ κρύο, με πολύ παγετό, ένα ιδιαίτερα, φαίνεται, έντονο φαινόμενο. Γι' αυτό έγινε μία ευρεία σύσκεψη, με τις Περιφέρειες όλης της χώρας και όλους τους συναρμόδιους Φορείς και Υπηρεσίες εδώ στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και αποφασίστηκαν πολύ συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε:

«Σας παρακαλούμε πολύ, μην κυκλοφορείτε ή περιορίστε τις μετακινήσεις σας όσο γίνεται αυτές τις μέρες που έρχονται. Όσοι είστε υποχρεωμένοι να κυκλοφορήσετε, να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες. Προς Θεού μη χρησιμοποιεί κανείς τη λωρίδα εκτάκτου ανάγκης (ΛΕΑ) γιατί μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Θα είμαστε κοντά σας. Θα είμαστε δίπλα σας, όλα τα όργανα του κράτους θα είναι στους δρόμους με εκχιονιστικά μηχανήματα, με αλάτι και με ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να είναι απρόσκοπτη και ελεύθερη η κυκλοφορία.

Αύριο θα αποφασιστεί τι θα γίνει με την κυκλοφορία των φορτηγών σε όλη τη χώρα, όπως επίσης και τι θα γίνει με το ζήτημα των εμβολιασμών, αν και κατά πόσο θα αναβληθούν, για τις επόμενες μέρες, που θα διαρκεί το φαινόμενο.

Να είστε όλοι καλά, να προσέχετε. Θα είμαστε δίπλα σας. Ένας χιονιάς είναι. Θα περάσει».

Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), κακοκαιρία προβλέπεται από το μεσημέρι του Σαββάτου (13-02-2021) από τα δυτικά και τα βόρεια, που βαθμιαία την Κυριακή (14-02-2021) θα επικρατήσει και στην υπόλοιπη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά:

-Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις

-Τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο σταδιακά, της τάξης των 14-18 βαθμών Κελσίου και τον ισχυρό παγετό

-Τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους, τοπικά σε επίπεδο θύελλας στο Αιγαίο

-Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Γιατί υπάρχει η αβεβαιότητα για το πού και πόσο θα χιονίσει

Σύμφωνα με το meteo.gr, η πρόγνωση των χιονοπτώσεων είναι εκ φύσεως πολύ αβέβαιη και δύσκολη καθώς πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο τόσο για την ένταση και έκταση όσο και τη διάρκεια τους.

Στην επερχόμενη κακοκαιρία "Μήδεια" ένας επιπλέον παράγοντας ο οποίος ενισχύει την αβεβαιότητα είναι η αβέβαιη κίνηση ενός βαρομετρικού χαμηλού από τα δυτικά προς το Ιόνιο και το πως αυτό θα συνδυαστεί με την εισβολή των ψυχρών αερίων μαζών από τα βόρεια. Αυτό γίνεται προφανές από τις προγνώσεις πολλαπλού δείγματος της θέσης του βαρομετρικού χαμηλού για τις βραδινές ώρες του Σαββάτου προς τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα οι πιθανές θέσεις αποκλίνουν πολύ μεταξύ τους, με κάποια σενάρια να προβλέπουν τη θέση του στο βόρειο Ιόνιο και κάποια άλλα στο νότιο, ενώ ένα μέρος των πιθανών θέσεων είναι στο κεντρικό Αιγαίο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη αβεβαιότητα στη κατανομή των χιονοπτώσεων και την ένταση τους.

Για παράδειγμα, αν επαληθευθεί ένα σενάριο όπου το βαρομετρικό χαμηλό βρίσκεται στο Β. Ιόνιο τότε η ζώνη των έντονων χιονοπτώσεων θα εντοπίζεται στη Δυτική Μακεδονία, στα ορεινά της Ηπείρου και στη Δυτική Θεσσαλία. Σε ένα άλλο όμως σενάριο όπου το βαρομετρικό χαμηλό βρεθεί στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο τα έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται πιο νότια και οι χιονοπτώσεις στην Ήπειρο πιθανώς να εντοπίζονται σε ακόμα χαμηλότερα υψόμετρα.

Όπως επισημαίνεται, όσο πλησιάζουμε την ημέρα έναρξης των φαινομένων, η απόκλιση μεταξύ των διαφορετικών σεναρίων θα μειώνεται, οπότε θα είμαστε σε θέση να δώσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια την θέση και την ένταση των χιονοπτώσεων.