Quantcast

ΕΟ ΚΚΕ: «Σε ρόλους ''Άννα'' και ''Καϊάφα'' ελληνική κυβέρνηση και ΕΕ έχουν ''ξεγράψει'' τους αλιείς βιντζότρατας»

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι είναι φανερό πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να ρίξει το μπαλάκι των ευθυνών αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση αποσιωπώντας τις δικές της ευθύνες. 

«Με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της ΕΕ οι αλιείς βιντζότρατας οδηγούνται σε αφανισμό, όπως επιβεβαιώνεται από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ που ανέδειξε το κατεπείγον αίτημα των αλιέων να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης εκτελεστικού κανονισμού για τη θέσπιση παρέκκλισης ώστε να επιτραπεί το ψάρεμα με βιντζότρατες» σημειώνει η Ε.Ο. του ΚΚΕ.

«Ο αρμόδιος Επίτροπος V. Sinkevicius στην απάντησή του στην ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος ομολογεί τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ η οποία «στις 17 Δεκεμβρίου 2021, ...κοινοποίησε στην Επιτροπή την απόφασή της να μην προχωρήσει στη θέσπιση του σχεδίου διαχείρισης και να καταργήσει τους συρόμενους από σκάφος γρίπους, καθώς και να αφαιρέσει το εν λόγω αλιευτικό εργαλείο από το εθνικό αλιευτικό μητρώο», δίνοντας ένα ακόμη βαρύ χτύπημα στους αλιείς βιντζότρατας. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι διαχειριστικό σχέδιο που είχαν εκπονήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες έδιναν τη δυνατότητα θέσπισης παρέκκλισης.

Είναι βέβαια φανερό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί με την απάντησή της να ρίξει το μπαλάκι των ευθυνών αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση αποσιωπώντας τις δικές της ευθύνες. Είναι οι κανονισμοί της ΕΕ που, με πρόσχημα τον υπαρκτό κίνδυνο μείωσης των ιχθυοαποθεμάτων, δίνουν το δικαίωμα να οδηγούνται στην καταστροφή τα αλιευτικά σκάφη βιοπαλαιστών αλιέων, τη στιγμή που οι ίδιοι κανονισμοί εξασφαλίζουν στην κυριολεξία «γην και ύδωρ» στα μονοπώλια της ιχθυοκαλλιέργειας με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η απόσυρση του γρίπου θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση της νόμιμης αλίευσης γόπας και μαρίδας από τον ελληνικό αλιευτικό στόλο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα κάλυψης των λαϊκών αναγκών με φθηνό και ποιοτικό ψάρι σε συνθήκες μάλιστα που έχει εκτιναχθεί η ακρίβεια στα είδη διατροφής. Την ίδια ώρα είναι γνωστό πως στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την παράνομη αλιεία Τούρκων ψαράδων εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ενώ ισχυρό πλήγμα έχουν δεχτεί και οι ψαράδες στο Ιόνιο με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης» αναφέρει η Ε.Ο. του ΚΚΕ και καταλήγει: «Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των βιοπαλαιστών αλιέων και η πρότασή του φέρνει στο προσκήνιο τη δυνατότητα της αξιοποίησης των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Οι βιοπαλαιστές αλιείς δεν έχουν να προσβλέπουν παρά στον δρόμο του αγώνα σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τις πολιτικές των κυβερνήσεων και την ΕΕ που προωθούν τα συμφέροντα των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων».