Quantcast

«Επίθεση» τουρκικών ΜΜΕ στην Εύα Καϊλή με αφορμή ερώτηση για το μεταναστευτικό

Συντονισμένη «επίθεση» από τουρκικά ΜΜΕ δέχθηκε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή με αφορμή ερώτησή της στην ΕΕ για το μεταναστευτικό.

Πρώτη τα «βέλη» της έριξε η ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet με άρθρο που φέρει τον τίτλο «Σκανδαλώδης δήλωση κατά της Τουρκίας από Ελληνίδα πολιτικό».

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα ανέφερε: «Η Τουρκία είναι για μία ακόμα φορά στην ατζέντα της γειτονικής Ελλάδας. Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εντάχθηκε στο άρμα των πολιτικών που στοχοποιούν την Τουρκία. Η Ελληνίδα πολιτικός έκανε μία σκανδαλώδη δήλωση κατά της Τουρκίας».

Στη συνέχεια το άρθρο κάνει αναφορά στην ερώτηση της κ. Καϊλή στην Κομισιόν για το μεταναστευτικό και επισημαίνει ότι η ίδια αναφέρει στην ερώτησή της: «Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης δόθηκε στη δημοσιότητα και δείχνει αξιωματικούς της τουρκικής ακτοφυλακής να ασκούν βία κατά μεταναστών εμποδίζοντας τη βάρκα τους να φτάσει στις τουρκικές ακτές. Το βίντεο παρέχει περαιτέρω στοιχεία για την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και αποτελεί απόδειξη της παραβίασης του κοινού σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας από την Τουρκία».

Στη συνέχεια η κ. Καϊλή καλεί την Κομισιόν να απαντήσει αν θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο ενίσχυσης της παρουσίας της Frontex, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ανθρώπων στα σύνορα της ΕΕ, αλλά και περαιτέρω δράσεις για την παρακολούθηση της τήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στα σύνορα της ΕΕ. Και ποια οικονομική στήριξη θα δοθεί στην Ελλάδα για την προστασία των συνόρων της ΕΕ».

Τέλος, το άρθρο υπενθυμίζει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τις οποίες ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε Ελλάδα και Frontex συνένοχους, ενώ υποστήριξε ότι αποκαλύφθηκε πώς άλλαξαν οι συντεταγμένες, ώστε να φαίνεται ότι τα τελευταία γεγονότα έλαβαν χώρα σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου είναι «φυσικό η Ελλάδα να επιχειρεί να συκοφαντεί την Τουρκία καθώς το έγκλημά της μεγαλώνει», προσθέτοντας ότι «τα ψέματα της Ελλάδας αποκαλύφθηκαν».

«Πυρά» κατά της Εύας Καϊλή εξαπέλυσε και η εφημερίδα Γενί Σαφάκ με δημοσίευμά της που κάνει λόγο για «ξεδιάντροπες συκοφαντίες κατά της Τουρκίας».

Για «σκανδαλώδεις δηλώσεις» κάνει λόγο και η εφημερίδα Ακσάμ, που υποστηρίζει ότι «για να ζητήσουν λεφτά από την ΕΕ, κατηγορούν την Τουρκία».

Ακόμα το A haber αναφέρεται στον «φόβο της Ελλάδας για την Τουρκία» και σε «σκανδαλώδεις δηλώσεις από τον Έλληνα υπουργό, Νίκο Δένδια και την πολιτικό Εύα Καϊλή».

Τέλος, για «συκοφαντίες της Εύας Καϊλή εναντίον της Τουρκίας» κάνει λόγο και το Haber3.