Ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία, από το πως ψήφισαν οι πολίτες, τις συσπειρώσεις και τις μετακινήσεις των κομμάτων, αλλά και πότε αποφάσισαν τι θα ψηφίσουν παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο διευθύνων σύμβουλος της MARC Θωμάς Γεράκης.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι το πότε αποφάσισαν οι Έλληνες τι θα ψηφίσουν.
Στη συνέχεια παρουσιάζεται πώς ψήφησαν οι νέοι από 17 έως 34 ετών. Σ' αυτό το γράφημα φαίνεται πως πρώτος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πολίτες από 65 ετών και άνω επέλεξαν τη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 39,9%
Οι κεντρώοι ψηφοφόροι επέλεξαν το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 30,9.
Το 37,4% των κεντροαριστερών ψηφοφόρων επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στα παρακάτω γραφήμετα φαίνεται η συσπείρωση και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.
Ο απολογισμός, οι απώλειες των κομμάτων και η αποχή
Με τα δυσμενέστερα σενάρια περί αποχής να επιβεβαιώνονται, η ευρωκάλπη του 2024 έφερε προβληματισμό σε Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στις Ευρωεκλογές, με την αποχή να φτάνει σε πρωτόγνωρα επίπεδα για την χώρα μας, αγγίζοντας σχεδόν το 60%.
Η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε πτώση 4,81%, με 747.5 χιλιάδες λιγότερες ψήφους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερος καταγράφοντας πτώση 8.83% σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019 χάνοντας λίγο περισσότερες από 750χιλάδες ψήφους
Το ΠΑΣΟΚ, αν και δεν έπιασε το στόχο της δεύτερης θέσης, κατέγραψε αύξηση 5.07% σε σχέση με την ευρωκάλπη του 2019, αλλά έχασε παράλληλα περισσότερες από 109 χιλ. ψήφους σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου.
Σαφή κέρδη στην εκλογική αναμέτρηση κατέγραψε ο Κυριάκος Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση.
Το ΚΚΕ αύξησε επίσης τα ποσοστά του συγκεντρώνοντας πάνω από 65.000 επιπρόσθετες ψήφους σε σχέση με το 2019
Πρώτη φορά έδρες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για τη Νίκη, τη Πλεύση Ελευθερίας, και το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου, Φωνή Λογικής.
Το αποτέλεσμα των εκλογών προκαλεί σοβαρό προβληματισμό λόγω της βουτιάς ρεκόρ στην συμμετοχή, καθώς στις κάλπες προσήλθαν μόνο 4 στους δέκα, με πάνω από 5.5 εκατομμύρια πολίτες να επιλέγουν τον δρόμο της αποχής.
Το 2009, μια χρονιά όπου η κάλπη ήταν επίσης μόνο ευρωπαϊκή, η αποχή ήταν κρίσιμη, στο 47.5%, όχι όμως και κοντά στο 60% της χθεσινής ημέρας. Τα ηνία της αποχής κράτησε η Φλώρινα, με το ιστορικό 73.37% αποχής, η Κεφαλονιά, που μόνο 3 στους δέκα ψήφισαν, η Λακωνία, μια ανάσα από το 70% η αποχή και τα Δωδεκάνησα επίσης σε πολύ υψηλά ποσοστά.
Το χρώμα του στον εκλογικό χάρτη έβαλε το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας, που αν και κατέγραψε συνολικά απώλεια 11.741 ψήφων σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019, κατάφερε να κατακτήσει τη πρώτη θέση σε Ξάνθη και Ροδόπη, ενώ εν μέσω πανηγυρισμών για την πρωτιά, προκλητική εμφανίστηκε η επικεφαλής του κόμματος.