Quantcast

Eυρωομάδα KKE: Ερώτηση για την πυροπροστασία και τα μέσα πυρόσβεσης

Τις «τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα πυρόσβεσης παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και στη νέα αντιπυρική περίοδο» καταγγέλλει η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.

«Με τεράστια προβλήματα κι ελλείψεις παραμένει η πολιτική προστασία για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, πλημμύρας, σεισμών και μεγάλων βιομηχανικών ή τεχνολογικών ατυχημάτων προκειμένου να προστατευθεί η ζωή και η υγεία του πληθυσμού. Για παράδειγμα εκατοντάδες πυρκαγιές ξέσπασαν στην Ελλάδα φέτος κιόλας από τις αρχές Απριλίου, ανάμεσα τους κι η πολυήμερη στην Πιερία που κατέκαψε πάνω από 6000 στρέμματα. Αυτές έχουν οδηγήσει τόσο σε τραυματισμούς κατοίκων αλλά και πυροσβεστών, καταστροφές σε δασικές εκτάσεις, ζημιές σε σπίτια και υποδομές κυρίως στην Ιεράπετρα, υπενθυμίζοντας ότι κάθε χρόνο δάση και περιούσιες γίνονται στάχτη. Πέρσι οι συνολικές καμένες εκτάσεις στη χώρα ξεπέρασαν τα 1.740.000 στρέμματα. Φέτος όπως και κάθε άλλη χρονιά όλα δείχνουν στην πράξη ότι είναι ανέξοδες οι κυβερνητικές δηλώσεις "περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού".

Δε θα μπορούσε όμως να γίνει αλλιώς, αφού η φετινή αντιπυρική περίοδος βρίσκει τη χώρα μας εκεί ακριβώς που την άφησε η προηγούμενη, δηλαδή με: έλλειψη 4000 πυροσβεστών, μετακινήσεις προσωπικού-μπαλώματα πάνω στις ελλείψεις, αποδεκατισμένη δασική υπηρεσία, 500 δασολόγους ενώ χρειάζονται άλλοι 1500, με κανέναν δασεργάτη. Οι εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για κάποιες εκατοντάδες προσλήψεις πυροσβεστών, αλλά και για Canadair που θα έρχονται με το σταγονόμετρο έως το 2030, συνιστούν σταγόνα στον ωκεανό των ανελαστικών αναγκών που έχει η χώρα μας στη δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση» αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ και επισημαίνει στη συνέχεια:

«Αυτός ο προσανατολισμός χαρακτηρίζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και συνολικά την ΕΕ. Ενδεικτικά, από  το 2021 στο 2022 μειώθηκαν οι επαγγελματίες πυροσβέστες στην ΕΕ κατά 2.800 άτομα, ενώ κατά το ίδιος έτος η Γαλλία μείωσε τους πυροσβέστες της κατά 5.446, η Ρουμανία 4.250 και η Πορτογαλία κατά 2.907, παρότι μάλιστα αντιμετώπισαν πέρσι τεράστιες πυρκαγιές στις χώρες τους.

Ακριβώς αυτές οι ελλείψεις είναι ενταγμένες στο συνολικό προσανατολισμό ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά και της σημερινής της ΝΔ. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για το πρόγραμμα "ΑΙΓΙΣ" αυτό στην ουσία προσανατολίζεται μόνο στην επιχειρησιακή καταστολή και δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για τη διαχείριση των δασών και την ολοκληρωμένη πρόληψη των πυρκαγιών.

Συνεχίζεται δε στην Ελλάδα, η πολιτική της διάσπασης της ενιαίας διαχείρισης των δασών και ο αντιεπιστημονικός - καταστροφικός διαχωρισμός της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, που έχει ως αποτέλεσμα να πέφτει το βάρος σχεδόν αποκλειστικά στην κατάσβεση.

Παράλληλα αποκαλύπτεται ότι η πολιτική προστασία ως μηχανισμός, είναι ενταγμένος στις συμφωνίες ΝΑΤΟ, ΕΕ των ιμπεριαλιστικών αυτών ενώσεων και των κατασταλτικών μηχανισμών τους, στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η κυβέρνηση της ΝΔ, εντάσσει ολοκληρωτικά την πολιτική προστασία με τον παραπλανητικό όρο - κλειδί, "ανθεκτικότητα".

Σε αυτή την κοινή στρατηγική κατεύθυνση ΕΕ και ΝΑΤΟ, κι οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας στρατιωτικοποιούνται, προσανατολίζονται στην αντιμετώπιση του εχθρού-λαού με στόχο την καταστολή.

Αυτή ακριβώς είναι η κατεύθυνση της ΕΕ, η οποία, βλέποντας τη γη και τα δάση ως εμπόρευμα και θυσιάζοντας στο ζύγι του κόστους-οφέλους τις ανάγκες των λαών, απλώς διαιωνίζει τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα διάσωσης, μεταφέροντας τις ευθύνες από το κράτος στις πλάτες του λαού:

Τα μόλις 24 αεροσκάφη του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας» (RESC-EU) δεν αντιστοιχούν ούτε καν σε ένα αεροπλάνο ανά χώρα της ΕΕ.

Τα δε 12 νέα αεροπλάνα που αναμένεται να προστεθούν στον στόλο της ΕΕ θα ξεκινήσουν να παραδίδονται από το 2027 με άγνωστο ορίζοντα ολοκλήρωσης της παράδοσης, τη στιγμή που κάθε χρόνο οι καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη την ΕΕ πολλαπλασιάζονται».

«Προβάλλει επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής, με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία του δασικού πλούτου, η αποκατάσταση της διάσπασης της ενιαίας διαχείρισης και προστασίας των δασών καθώς και της πρόληψης από την κατάσβεση» υπογραμμίζει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Βάσει αυτών οι ευρωβουλευτές του κόμματος κατέθεσαν τα εξής ερωτήματα:

«Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι:

-- Ο RESC-EU νομιμοποιεί και διαιωνίζει τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα σε κάθε κράτος-μέλος. Ο δε ανεπαρκέστατος στόλος του ανακυκλώνεται από χώρα κι ενεργοποιείται τις περισσότερες φορές "κατόπιν εορτής", ή όταν έχει πάρει η πυρκαγιά πλέον μεγάλες διαστάσεις;

-- Η πολιτική ΕΕ και ελληνικής κυβέρνησης σημαίνει μετάθεση όλο και περισσότερης ευθύνης στους εθελοντές πυροσβέστες και σε ΜΚΟ, που στην πράξη μεταφράζεται σε "ατομική ευθύνη" αντί της εξασφάλισης μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα σε κάθε κράτος με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και κατοχύρωση αμοιβής για τις ώρες υπερεργασίας τους;

-- Η ΕΕ επιμένει να μην αποζημιώνει κανέναν πληγέντα από φυσικές καταστροφές γιατί βάσει των όρων του λεγόμενου «Ταμείου Αλληλεγγύης» δεν θεωρείται επιλέξιμη η ιδιωτική ζημία, όμως οι "πράσινες" επενδύσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, μεταξύ άλλων και στα καμένα εδάφη ή σε περιοχές NATURA είναι απόλυτα "επιλέξιμες",  χρηματοδοτούνται αδρά και αδειοδοτούνται με fast-track διαδικασίες».