Quantcast

Γ. Μπρατάκος: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «προοδευτική» διακυβέρνηση έχει ναυαγήσει ήδη, οι δεύτερες εκλογές είναι αναπόφευκτες. Και τότε η αυτοδυναμία της Ν.Δ. θα είναι δεδομένη

Η λογική λέει ότι, εφόσον με απλή αναλογική είναι δύσκολο να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση και εφόσον η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «προοδευτική» διακυβέρνηση έχει ναυαγήσει ήδη, οι δεύτερες εκλογές είναι αναπόφευκτες, υποστηρίζει στη Realnews ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος. 

Προσθέτει πως «και τότε η αυτοδυναμία της Ν.Δ. θα είναι δεδομένη», δίνοντας και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Πειραιώς στον δρόμο για τις κάλπες. Ο Γ. Μπρατάκος μιλά για τα μέτρα στήριξης των πολιτών και την υπόθεση των υποκλοπών, αναφέρεται στις «γαλάζιες» λίστες και στο πώς θα στελεχωθούν, ενώ αποκαλύπτει ότι δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια νυν αντιπεριφερειάρχες.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Καλλιθέα πως το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές. Ξεκίνησε η προεκλογική μάχη; Θα είναι διπλές οι κάλπες; 

Στην Καλλιθέα ο πρωθυπουργός συνάντησε το κλίμα που συναντά όπου πηγαίνει. Εκτίμηση, σεβασμό και αγάπη. Και αυτό είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι ο ελληνικός λαός επενδύει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και μόνο από αυτόν προσδοκά ασφάλεια, σταθερότητα και προκοπή. Μπαίνοντας στην τέταρτη χρονιά της θητείας μιας κυβέρνησης, αντικειμενικά αρχίζει και η προεκλογική μάχη. Η λογική λέει ότι, εφόσον με απλή αναλογική είναι δύσκολο να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση και εφόσον η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «προοδευτική» διακυβέρνηση έχει ναυαγήσει ήδη, οι δεύτερες εκλογές είναι αναπόφευκτες. Και τότε η αυτοδυναμία της Ν.Δ. θα είναι δεδομένη.

Το θέμα των υποκλοπών μπορεί να φέρει φθορά στην κυβέρνηση; Η αντιπολίτευση ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θέτει μια σειρά από ζητήματα μέσω ερωτήσεων στον πρωθυπουργό. Τι λέτε; 

Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν σε λάθος άλογο. Και αυτό διαπιστώνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά και από τις καθημερινές συνομιλίες μας με πολίτες. Οι προτεραιότητες της ελληνικής κοινωνίας είναι άλλες από τις προτεραιότητες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας το μόνο που ψάχνει είναι τρόπο να μετατραπεί η προεκλογική περίοδος σε λασπομαχία, προκειμένου ο ίδιος να παραμείνει στη θέση του, μετά τη νέα ήττα του.

Το θέμα των παρακολουθήσεων ασφαλώς είναι ένα σημαντικό θέμα, για το οποίο ο πρωθυπουργός αντέδρασε ακαριαία. Το σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα συζητηθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες δημιουργεί την αναγκαία θεσμική θωράκιση της ΕΥΠ και των διαδικασιών της. Εκεί ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δίκην παιγνίου καταθέτει κάθε εβδομάδα επίκαιρες ερωτήσεις, θα έχει την ευκαιρία να αντιπαρατεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και να μετρήσει τελικά «πόσα απίδια πιάνει ο σάκος του». Καθώς, εκτός των άλλων, θα βρούμε και τη ρίζα των κακόβουλων λογισμικών, που βρίσκεται στην εποχή της διακυβέρνησής του και στον κ. Τόσκα.

Ταυτόχρονα, η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα κρίνει τι από όλα αυτά είναι αποδεδειγμένες αλήθειες και τι μυθεύματα και κακογραμμένες αστυνομικές νουβέλες.

Οσον αφορά το μέτωπο της ακρίβειας, θα πάρετε άλλα μέτρα; Από τις αρχές του χρόνου μπορεί να δοθεί επιταγή ακρίβειας; 

Οι πολίτες διαπιστώνουν και το λένε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί. Και, μάλιστα, προσπαθεί με αρκετή αποτελεσματικότητα. Αυτό μας το πιστώνουν. Το πακέτο στήριξης των ευάλωτων και της μεσαίας τάξης είναι μέσα στα τέσσερα μεγαλύτερα σε όλη την Ε.Ε. Ο πληθωρισμός μειώθηκε και συνεχίζει να μειώνεται, με αποτέλεσμα στη χώρα μας να είναι αισθητά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ανεργία μέσα σε αυτές τις συνθήκες επίσης μειώνεται. Ξέρουμε ότι δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα της ακρίβειας, αλλά ξέρουμε ότι οι προσπάθειές μας πιάνουν τόπο και ανακουφίζουν την κοινωνία. Η οποία έχει αντιληφθεί, πριν από τον κ. Τσίπρα, ότι η πληθωριστική κρίση και η ακρίβεια είναι εισαγόμενες. Η περίφημη «ακρίβεια Μητσοτάκη» απεδείχθη ακόμα ένα φτηνό ευφυολόγημα, το οποίο κατέρρευσε παταγωδώς.

Η κυβέρνηση είναι εδώ, πάνω στο πρόβλημα, και να είστε σίγουροι ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την ενίσχυση όσων έχουν ανάγκη, χωρίς να δημιουργεί κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Αλλωστε, η καλή πορεία της οικονομίας, λόγω της συνετής και αναπτυξιακής πολιτικής μας, ευτυχώς δημιουργεί διαρκώς νέο δημοσιονομικό χώρο.

Γιατί να ψηφίσουν ξανά οι πολίτες τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη; 

Η απάντηση είναι απλή: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του κράτησαν τη χώρα όρθια μέσα σε μια θύελλα απρόβλεπτων και εξωγενών κρίσεων. Πανδημία, Εβρος, τουρκικός αναθεωρητισμός και βέβαια η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Καταφέραμε μέσα σε αυτές τις ασύμμετρες συνθήκες να κάνουμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, να αποκαταστήσουμε το διεθνές κύρος της χώρας, να την καταστήσουμε παγκοσμίως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, να περάσουμε σε μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης και να αυξηθούν πολύ οι εξαγωγές. Ολοι μιλούν πια για το «ελληνικό παράδειγμα» και όλοι ξέρουν ότι η Ελλάδα, με πολιτική σταθερότητα και σταδιακή εξομάλυνση της παγκόσμιας αστάθειας, είναι έτοιμη για ένα εντυπωσιακό αναπτυξιακό άλμα.

Οι πολίτες έχουν και έναν πρόσθετο σημαντικό λόγο να εμπιστευτούν και πάλι τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα τον εμπιστευτούν: Πριν από τις εκλογές του 2019, έκανε μια «συμφωνία αλήθειας» με τον ελληνικό λαό. Την τίμησε απολύτως. Ο,τι είπε το έκανε. Απέναντι στα «σκισμένα μνημόνια», στον εμπαιγμό της «σεισάχθειας» και στα «νταούλια» του χθες, σήμερα υπάρχουν σοβαρότητα, συνέπεια, ειλικρίνεια και αποτελεσματικότητα. Νομίζω ότι η επιλογή είναι και εύκολη και προφανής.

Με τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών σε ποια φάση βρίσκεστε; Εχετε κάνει το πρώτο σκανάρισμα; Θα συμπεριλάβετε πρόσωπα από όλους τους χώρους, όπως για παράδειγμα αυτοδιοικητικά στελέχη; 

Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια -και είμαι σίγουρος ότι θα το καταφέρουμε- τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., εκτός από «ψηφοδέλτια της νίκης», να είναι και ψηφοδέλτια ανανέωσης, εμπειρίας, αξιοκρατίας και ηθικής ακεραιότητας. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους. Με αυξημένη προσοχή και ελέγχους, ώστε να συμμετάσχουν μόνο άμεμπτα πρόσωπα. Τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. επιδιώκουμε να έχουν, μαζί με τα έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη μας, νέα και φρέσκα πρόσωπα που προέρχονται από την κοινωνία και μιλούν στην κοινωνία.

Σχετικά με αυτό που με ρωτάτε για τα αυτοδιοικητικά στελέχη, μπορώ να σας πω ότι δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτιά μας νυν αντιπεριφερειάρχες. Η αυτοδιοίκηση έχει τη δική της μεγάλη σημασία. Την εμπιστευόμαστε, την εκτιμούμε και τη στηρίζουμε. Γι’ αυτό δεν θέλουμε να συνεχιστεί η λανθασμένη αντίληψη, η οποία θέλει την αυτοδιοίκηση όχι να είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα απλό σκαλοπάτι για την είσοδο στη Βουλή.

Οσον αφορά εσάς, προέρχεστε από τον χώρο της αγοράς. Πώς είναι η μεταπήδησή σας στην κεντρική πολιτική σκηνή; 

Θα είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί σας: Πήρα ένα πρόσταγμα από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος, το οποίο και υπηρέτησα χωρίς δισταγμό και δεύτερες σκέψεις. Ηταν καθήκον και υποχρέωσή μου να ανταποκριθώ αμέσως στην πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κι αυτό έκανα, αλλά και θα συνεχίσω να κάνω, για όσο μου ζητείται. Ασφαλώς προέρχομαι από την αγορά και το επιχειρείν. Κι αυτό δεν είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου και της ζωής μου που το ξεχνάω ή το απαρνούμαι. Αντιθέτως. Ομως, η προσωπική επαγγελματική διαδρομή μου πλέον είναι πλήρως αποστασιοποιημένη και διαφοροποιημένη από τα τωρινά μου καθήκοντα. Με την επαγγελματική μου διαδρομή, έχουμε ανοιχτό ραντεβού, όταν ολοκληρώσω τα καθήκοντά μου και τον νέο κύκλο, που άνοιξε με την τιμητική για εμένα εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη.