Quantcast

Γεραπετρίτης : «Ναι» με περιορισμούς στη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία

Την απόφαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας να υιοθετήσει μεν, με περιορισμούς δε την πρόταση κομμάτων της αντιπολίτευσης για συμπερίληψη στη συνταγματική αναθεώρηση της δυνατότητας λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας μέσω υπογραφών πολιτών ανακοίνωσε ο Υπουργός Επικρατείας και βουλευτής της Ν.Δ Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μιλώντας την Τετάρτη το βράδυ στη Βουλή ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Κ.Ο της  Ν.Δ είναι κατ’αρχήν θετική να υιοθετήσει την πρόταση αυτή στο πλαίσιο του διαβουλευτικού πνεύματος που έχει επιδείξει.

«Η δική μας πρόταση θα εμπεριέχει όρους και περιορισμούς για την άσκηση του δικαιώματος αυτού. Ορισμένα ζητήματα εξ ορισμού δεν μπορούν να εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο. Για παράδειγμα ζητήματα εθνικής άμυνας ή εξωτερικής πολιτικής. Δεν υπάρχει πουθενά αυτό. Και βεβαίως θα πρέπει να υπάρχει και κάποιος περιορισμός στον αριθμό των προτάσεων  που θα υποβάλλονται» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Η υιοθέτηση της πρότασης από τη Ν.Δ δείχνει ότι ο απαιτούμενος αριθμός των 180 βουλευτών για την αναθεώρηση της συγκεκριμένης διάταξης συγκεντρώνεται ενώ ακόμα ανοικτός παραμένει  ο αριθμός των υπογραφών που θα απαιτούνται για την εκκίνηση της διαδικασίας. Yπενθυμίζεται ότι το Κίνημα Αλλαγής ορίζει τον πήχη στις 500.000 υπογραφές πολιτών ενώ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στις 100.000 υπογραφές.

Αναφερόμενος στο άρθρο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε λάθος την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι καθιστά των ανώτατο πολιτειακό άρχοντα ως μέρος του πολιτικού παιχνιδιού. «Η προσφυγή στις κάλπες για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι ορθή επιλογή σε μια Προεδρευομένη Δημοκρατία» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.