Quantcast

Γκαρσία από την Καρδίτσα: Θα παλέψουμε με νύχια και με δόντια ώστε να υπάρχουν οι πόροι για να ξαναφτιαχτεί η ζωή αυτών των ανθρώπων

Περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες, επισκέφθηκε σήμερα η πρόεδρος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ιράτσε Γκαρσία, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη και τον ευρωβουλευτή του κόμματος Νίκο Παπανδρέου. 

Η Ιράτσε Γκαρσία συνομίλησε με κατοίκους, άκουσε τα προβλήματά τους, ενώ στο χωριό Μεταμόρφωση επισκέφθηκε κατοικία που καταστράφηκε από τη θεομηνία «Daniel».

Από τη πολύπαθη Μεταμόρφωση του Δήμου Παλαμά, η πρόεδρος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Είδαμε και στα ΜΜΕ και συζητήσαμε εκτενώς και με όλους τους συναδέλφους για αυτή την τεράστια καταστροφή, που ξεπερνάει ακόμα και τη φαντασία. Η ευρωομάδα μας των σοσιαλιστών και προοδευτικών δημοκρατών συζήτησε και ζήτησε μια συνολική αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης με την αλληλεγγύη που θα δείξει η Ευρώπη σε όλους αυτούς τους άνδρες και τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα αυτών των βιβλικών καταστροφών. Η αλληλεγγύη αποτελεί θεμελιώδη αξία τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της ευρωομάδας των σοσιαλιστών. Για αυτό εμείς ανταποκριθήκαμε άμεσα στην πρόσκληση από τους συντρόφους στο ΠΑΣΟΚ ώστε να έρθουμε εδώ να δούμε ιδίοις όμμασι, να ακούσουμε και να συζητήσουμε με όλους αυτούς τους ανθρώπους. Και να είστε σίγουροι, ότι θα παλέψουμε με νύχια και με δόντια ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλοι πόροι για να ξαναφτιαχτεί η ζωή αυτών των ανθρώπων, και αυτό να γίνει με όλη τη διαφάνεια που απαιτείται. Και αυτό εμείς θα το πράξουμε ώστε να ανταποκριθούμε όχι μόνο στο υλικό κομμάτι, αλλά και στο ψυχικό και συναισθηματικό».

Καταλήγοντας τόνισε: «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ούτως ώστε να κινητοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το Ταμείο Αλληλεγγύης, το Ταμείο Συνοχής, το Ταμείο Σοσιαλδημοκρατίας, ούτως ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή αυτών των ανθρώπων που έμειναν χωρίς τίποτα, που δεν έχουν σπίτια, μια στέγη να καλυφθούν. Πέρα από αυτό υπάρχει κι ένα άλλο ζήτημα, το ζήτημα της πρόληψης. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πρέπει όχι μόνο να επέμβει να αντιμετωπίσει τις καταστροφές που έγιναν, αλλά πρέπει να υπάρχει μια συνολική πολιτική πρόληψης ώστε να μην ξαναγίνουν αυτά τα τραγικά γεγονότα».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος συνομίλησε με κατοίκους της Μεταμόρφωσης, τόνισε:

«Όπως βλέπετε, αλληλεγγύη θα υπάρχει από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές. Αυτό αφορά τα μακροπρόθεσμα για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Είναι αδιανόητο και είναι αποκαλυπτικό της ανικανότητας, να μην μπορούν να γίνουν τα βραχυπρόθεσμα. Η αποκομιδή των ζώων πρέπει να γίνει το πρωί. Ήδη έχει καθυστερήσει. Θα έχουμε τραγικά αποτελέσματα. Θα είναι μια υγειονομική βόμβα για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, όλη τη Θεσσαλία. Δεύτερον, για τα σχολεία και τα παιδιά πρέπει επιτέλους να βρεθεί μια λύση σε όλα αυτά τα χωριά της περιφέρειας, πέρα από την Καρδίτσα. Και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Μια ανθρώπινη ζωή για τους ηλικιωμένους ανθρώπους. Είναι παρά πολύ κρίσιμο». Κλείνοντας, ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των πέντε ανθρώπων που έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους στη Λιβύη. Νωρίτερα, ο ίδιος μίλησε για μια task force στα ευρωπαϊκά πρότυπα, για αποκατάσταση και ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Παπανδρέου, που συνόδευε την Ιράτσε Γκαρσία, σε δηλώσεις του τόνισε:

«Νομίζω ότι το μήνυμα είναι η αλληλεγγύη, η άμεση στήριξη. Άμεσα να λυθούν τα προβλήματα των ανθρώπων, να βρούμε στέγη. Η υγειονομική βόμβα να αντιμετωπιστεί, να στείλει άμεσα ο ΕΟΔΥ τα κλιμάκια που πρέπει. Και εμείς θα πρέπει να πιέσουμε με τους βουλευτές μας να λυθούν άμεσα όλα τα προβλήματα. Μετά θα δούμε πώς θα πάμε στο επόμενο βήμα. Η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει στα προβλήματα των ανθρώπων». Η πρόεδρος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ιράτσε Γκαρσία, επισκέφθηκε και το Κεραμίδι Φαρκαδόνας, όπου συζήτησε με πληγέντες κτηνοτρόφους, όπως και την κτηνοτροφική μονάδα στη Ζηλευτή Τρικάλων η οποία υπέστη μεγάλες καταστροφές.