Quantcast

H απάντηση της Αθήνας στις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου – Οικονόμου στον realfm 97,8: Απαράδεκτες και ανιστόρητες

Αμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας στις απειλές Τσαβούσογλου, ότι αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η Αγκυρα θα θέσει θέμα κυριαρχίας. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον realm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με την Κάτια Μακρή, σχολίασε τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Οικονόμου τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες και ανιστόρητες» ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω στα δικαιώματά της και σε αυτά περιλαμβάνεται το να θωρακίζουμε τα νησιά μας.

«Αντιμετωπίζουμε άμεσα αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις σε όλα τα επίπεδα, στους συμμάχους και στις διμερείς σχέσεις. Είναι ανιστόρητες αυτές οι δηλώσεις και δεν εδράζονται πουθενά. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στην κυριαρχία μας και την προστασία της. Όλα αυτά αντανακλούν τα πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν, τη νευρικότητα και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιτυχιών του πρωθυπουργού στη διεθνή σκηνή» είπε ο κ. Οικονόμου.

Ανέφερε ότι “υβριδικές απειλές” μπορεί να είναι απειλές όπως στον Έβρο το 2020, ή στην κυβερνοασφάλεια, και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε επιτυχώς τέτοιες απειλές, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Κάθε χώρα που αντιλαμβάνεται το διεθνές περιβάλλον οφείλει να παίρνει τα μέτρα της να τις αντιμετωπίσει. Στο παρελθόν διαχειριστήκαμε επιτυχώς τέτοιες απειλές που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας όπως στο χώρο της κυβερνοασφάλειας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι απειλές Τσαβούσογλου

Τα ελληνικά νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν, αλλιώς θα ανοίξουμε προς συζήτηση θέμα κυριαρχίας, δήλωσε προκλητικά νωρίτερα σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πρακτορείο Αναντολού, παρουσιάζοντας χάρτες με νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Παράλληλα, όπως δήλωσε η Άγκυρα βάζει επίσημο τέλος στη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.

Συνεχίζοντας τις προκλητικές δηλώσεις του ανέφερε ότι η Τουρκία έστειλε δύο επιστολές στον ΟΗΕ, καταγγέλλοντας την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις συνθήκες. «Και η Ελλάδα άλλαξε το καθεστώς των νησιών και πρέπει να τα αποστρατιωτικοποίησει. αλλιώς μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους», είπε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μάλιστα, κατηγόρησε τους Έλληνες πολιτικούς ότι νιώθουν ότι δεν μπορούν να ευχαριστήσουν το κοινό τους αν δεν κάνουν επιθετικές παρατηρήσεις κατά της Τουρκίας, τουλάχιστον 5-10 φορές την ημέρα.

Προκαλεί και ο Μπαχτσελί

Τη σκυτάλη από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πήρε ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, γνωστός για τις εμπρηστικές δηλώσεις του σε βάρος της Ελλάδας, βάζοντας στο στόχαστρο τα Δωδεκάνησα.

Συγκεκριμένα ο Μπαχτσελί δήλωσε προκλητικά ότι «τα Δωδεκάνησα είναι μια ανοιχτή πληγή για εμάς. Τα Δωδεκανήσα έχουν καταληφθεί άδικα».