Quantcast

Η απάντηση του Οικονόμου στον Realfm 97,8 για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μίλησε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι «Μία αντιπολίτευση που έρχεται απλώς να προσθέσει απαιτήσεις σε πράγματα που ήδη κάνει η κυβέρνηση, προσλάβαμε κόσμο – γιατί δεν προσλάβατε περισσότερους, βάλαμε λεωφορεία – γιατί δεν βάζετε παραπάνω…» περιέγραψε.

«Θα σας πω δύο στοιχεία: ο μέσος όρος τιμών των PCR στην Ευρώπη είναι από 35 ευρώ έως 108 ευρώ. Και ο μέσος όρος τιμών των rapid στην Ευρώπη είναι από 15 έως 30 ευρώ. Υπάρχουν αποκλίσεις προς τα κάτω και προς τα πάνω. Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαθέσει πάνω από 320 εκατομμύρια ευρώ για δωρεάν διανομή και διενέργεια όλων των τεστ, self test, rapid test και μοριακά σε δομές του ΕΟΔΥ, του ΕΣΥ» δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

«Υπάρχουν ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη που να έχουν κάνει τόσα πολλά σε ότι αφορά το τεστ σε όλες τις διαστάσεις, τη διαθεσιμότητα, τη δωρεάν διανομή, στην υποστήριξη για τον πληθυσμό» πρόσθεσε.

Οικονόμου: Η στήριξη θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα σε ότι αφορά στα ενεργειακά

Ερωτηθείς για την ακρίβεια απάντησε ότι «σε ότι αφορά την ενέργεια είμαστε αντιμέτωποι με τεράστιες αυξήσεις παγκοσμίως. Από τον Σεπτέμβριο ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε σειρά μέτρων και δράσεων για στήριξη των νοικοκυριών. Εφόσον είναι δυναμικό το φαινόμενο η στήριξη θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα σε ότι αφορά στα ενεργειακά».

Σε ότι αφορά στις ανατιμήσεις στα καταναλωτικά αγαθά, τόνισε ότι «δεν πρέπει κανείς να είναι βιαστικός και εύκολα να λέει ανεβαίνει η τιμή σε ένα είδος να μειώσω τον φόρο, ή τον ΦΠΑ ή τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, δεδομένου ότι η ζημιά που μπορεί να κάνεις ίσως είναι μεγαλύτερη. Υπάρχουν τρόποι και για την εποπτεία της αγοράς και για τη σωστή λειτουργία της και για να έχει ο καταναλωτής επιλογές σε διάφορα επίπεδα τιμών. Είναι ώρα όλοι με πρώτη την πολιτεία να διαδραματίσουμε τον ρόλο μας προς αυτή».

Απαντώντας στο αν βλέπει μείωση στον ΦΠΑ σημείωσε ότι «προτεραιότητές μας για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων δεν είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι στην κατεύθυνση ενίσχυσης του εισοδήματος και λειτουργίας της αγοράς με τρόπο που θα έχει επιλογές ο καταναλωτής».