Quantcast

Η αποτίμηση της Αθήνας για το «ευχαριστώ» Ερντογάν και το μήνυμα φιλίας Τσαβούσογλου - Οι συμβολισμοί των επιστολών

Η κίνηση έχει ιδιαίτερη αξία δεδομένου ότι η Επανάσταση του 1821, αποτέλεσε την αρχή του τέλους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Αίσθηση προκάλεσαν οι ευχές που έστειλαν ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών για την επέτειο του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα από τους Τούρκους, με τον Νίκο Δένδια να χαρακτηρίζει το θετικό αυτό κλίμα ως «παράθυρο ευκαιρίας». 

Μάλιστα, η ευχετήρια επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης από τον Τούρκο πρόεδρο είναι μια χειρονομία έντονου συμβολισμού για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η κυβέρνηση πάντως έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον υπουργό Εξωτερικών να υπογραμμίζει ότι μπορεί να είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, αλλά αυτό που προέχει είναι η διατήρηση της θετικής ατμόσφαιρας.

Οι ευχές Ερντογάν στον Μητσοτάκη

«Είμαι πεπεισμένος ότι η σχέση και η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω με τις κοινές μας προσπάθειες την προσεχή περίοδο. Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω τις καλύτερές μου ευχές τόσο για την προσωπική σας υγεία και ευημερία όσο και για την υγεία και ευημερία του ελληνικού λαού» αναφέρει η επιστολή Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τσαβούσογλου: «Οι σχέσεις καλής γειτονίας Ελλάδας-Τουρκίας θα παγιωθούν»

Νωρίτερα κι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέστειλε ευχετήρια επιστολή στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου. 

Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, εκτός από τις ευχές για την 25η Μαρτίου, σημειώνει πως είναι βέβαιος ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας οι οποίες υφίστανται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας θα παγιωθούν στο μέλλον. Παράλληλα, όπως γίνεται επίσης γνωστό, δηλώνει αποφασισμένος να συμβάλει περαιτέρω στην τωρινή θετική δυναμική η οποία επικρατεί στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ευχαριστεί για μια ακόμη φορά την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη και τη βοήθεια την οποία προσέφεραν στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Οι ευχές της τουρκικής πρεσβείας μετά το μήνυμα Τσαβούσογλου

Ευχετήριο μήνυμα στην Ελλάδα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου έστειλε η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα. Ειδικότερα, σε ανάρτησή της στο Twitter, η πρεσβεία της γείτονος αναφέρει: «Συγχαίρουμε τον λαό και της κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας για την Εθνική τους Εορτή».

Θετικές οι εκτιμήσεις της Αθήνας

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, όσο περνούν οι μέρες βλέπουμε όλο και περισσότερες κινήσεις στο πεδίο των συμβόλων και στο πλαίσιο της λογικής που καλεί σε αποκλιμάκωση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Ειδικά οι σημερινές επιστολές, είναι κινήσεις έμπλεες συμβολισμού, καθώς έρχονται την ημέρα που οι Έλληνες γιορτάζουν την έναρξη του αγώνα για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.

Με έντονο συμβολισμό ήταν και η κίνηση της Τουρκίας να στηρίξει την ελληνική υποψηφιότητα στο ΣΑ του ΟΗΕ, καθώς το συγκεκριμένο όργανο είναι ο θεματοφύλακας του Διεθνούς Δικαίου. Από εκεί και πέρα, αν θέλουμε να συζητήσουμε για πράξεις, θα πρέπει να είμαστε πιο επιφυλακτικοί.

Για παράδειγμα χθες ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας έθεσε εμμέσως πλην σαφώς τη γνωστή αναθεωρητική ατζέντα στο Αιγαίο, λέγοντας ότι δεν είναι η Τουρκία αυτή που κάνει παραβιάσεις σε ουρανό και θάλασσα, αμφισβητώντας ουσιαστικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα αποτελούσε έκπληξη να δούμε την Τουρκία να κάνει πίσω στις πάγιες θέσεις, όσον αφορά για παράδειγμα την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ή το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Είναι γεγονός, όμως, ότι στην Αθήνα βλέπουν μια νέα πραγματικότητα. Προτεραιότητα είναι το καλό κλίμα που υπάρχει να προστατευθεί και να «κληροδοτηθεί» στις κυβερνήσεις που θα προκύψουν μετά τις εκλογές.