Quantcast

Η Greek Mafia στις εξέδρες

Οκτώ πρωτοπαλίκαρα του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα περιλαμβάνονται στον φάκελο με τους 200 επικίνδυνους χούλιγκανς που παρέδωσαν οι δύο αρμόδιοι υπουργοί στον Αρειο Πάγο.

Τη διασύνδεση συγκεκριμένων χούλιγκανς με το οργανωμένο έγκλημα και ανθρώπους της νύχτας θα διερευνήσει, μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, η οποία ήδη έχει στα χέρια της φακέλους με δικογραφίες και πληροφοριακά δελτία για την οπαδική βία, που παρέδωσαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Στον ογκώδη φάκελο, που έχει πλέον στα χέρια της η δικαστική λειτουργός, περιέχονται συγκεκριμένες δικογραφίες, κυρίως όμως 200 ονόματα οργανωμένων οπαδών, οι οποίοι έχουν απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν τις Αρχές για οπαδική βία και όχι μόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, οκτώ από αυτά τα 200 πρόσωπα έχουν άμεση σύνδεση με το οργανωμένο έγκλημα και, μάλιστα, θεωρούνται πρωτοπαλίκαρα «νονών» της Greek Mafia, με «βαρύ» όνομα στον υπόκοσμο και στο οργανωμένο έγκλημα.

Πρόκειται για άτομα που έχουν κατά καιρούς απασχολήσει τις Αρχές για οπαδική βία -και μάλιστα σε σοβαρά επεισόδια- ενώ εμπλέκονται επίσης σε εκβιασμούς, εμπρησμούς και εκρήξεις σε καταστήματα, σε υποθέσεις προστασίας σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, ακόμα και σε ξυλοδαρμούς.

Οι «νονοί»

Οι σχέσεις «νονών» της νύχτας με οργανωμένους χούλιγκανς δεν είναι κάτι νέο. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., μάλιστα, θεωρούν πως αυτή η διασύνδεση ξεκινά από τη δεκαετία του 1990, τότε που οι αστυνομικοί άρχισαν να εντοπίζουν στις ομάδες εκβιαστών που εξάρθρωναν, πρόσωπα τα οποία είχαν απασχολήσει τις Αρχές και για περιπτώσεις οπαδικής βίας.

Χαρακτηριστική και πιο πρόσφατη, η εκτέλεση, τον περασμένο Ιούνιο, του Β.Ρ., ο οποίος είχε το προσωνύμιο «Ράμπο» και είχε εμπλακεί στη δολοφονία του οπαδού του ΠΑΟ, Μιχάλη Φιλόπουλου, το 2007 στην Παιανία. Τον «Ράμπο» δολοφόνησαν με καλάσνικοφ πληρωμένοι πιστολέρο, εκτελώντας έτσι «συμβόλαιο θανάτου» που είχε υπογραφεί από ανθρώπους της νύχτας στο όνομά του.

Το όνομα του συγκεκριμένου οπαδού είχε συνδεθεί με πολύ σημαντικό πρόσωπο του υποκόσμου, που εκτελέστηκε στο Χαϊδάρι. Ακόμη, ο οπαδός είχε εμπλακεί σε λαθρεμπόριο καυσίμων, εκβιασμούς, «προστασία» σε καταστήματα στον Πειραιά, ακόμα και σε τρία «συμβόλαια θανάτου», ενώ το 2010 είχε συλληφθεί ως κατηγορούμενος για την απόπειρα δολοφονίας ενός άνδρα στην Ηλεία, ο οποίος συνδεόταν με υποθέσεις που αφορούσαν νυχτερινά κέντρα.

Για όλες τις υποθέσεις και παρά τις καταδίκες ο Β.Ρ. είχε καταφέρει να κυκλοφορεί ελεύθερος. Επίσης, μεταξύ των 200 επικίνδυνων χούλιγκανς περιλαμβάνεται και το όνομα «νονού», που ξεκίνησε την «καριέρα» του μέσα από τις κερκίδες των γηπέδων, καθώς η πρώτη φορά που ακούστηκε τα όνομά του στην Αστυνομία ήταν το 2010, όταν κατηγορήθηκε για τον άγριο ξυλοδαρμό γνωστού διαιτητή έπειτα από ντέρμπι ομάδων της Σούπερ Λιγκ 1.

Εκτοτε, διέγραψε μια εντυπωσιακή πορεία στη νύχτα, δημιουργώντας «βαρύ» όνομα, αλλά και μια ομάδα εκβιαστών, με τα περισσότερα από τα πρωτοπαλίκαρά του να προέρχονται από τον σκληρό πυρήνα οπαδών συγκεκριμένης θύρας ομάδας της Αττικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου δύο χρόνια είχε γλιτώσει και ο ίδιος από «συμβόλαιο θανάτου», καθώς το θωρακισμένο όχημα με το οποίο κυκλοφορούσε του έσωσε τη ζωή. Πλέον εκτίει πολυετή ποινή κάθειρξης γι' αυτά τα αδικήματα. Οσον αφορά τα υπόλοιπα από τα πρωτοπαλίκαρα της Greek Mafia που περιλαμβάνονται στον φάκελο των 200 επικίνδυνων χούλιγκανς, ερευνώνται για τις δραστηριότητές τους από διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Στις έρευνες αυτές, οι σεσημασμένοι κακοποιοί συνδέονται και με οπαδικά επεισόδια, τόσο μέσα όσο και έξω από τα γήπεδα.

Ενοπλες συμπλοκές

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η συμπλοκή οπαδών που είχε σημειωθεί μέρα μεσημέρι στην πολυσύχναστη λεωφόρο Αλεξάνδρας το καλοκαίρι του 2022. Τότε, δύο ομάδες ατόμων αντάλλαξαν πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός γνωστού νεαρού οπαδού. Οπως αποδείχθηκε από την έρευνα της Ασφάλειας, επρόκειτο για μέλη συνδέσμων μεγάλης ομάδας της Αττικής που έλυναν τις διαφορές τους με όπλα. Η Αστυνομία πιστεύει ότι το σοβαρό επεισόδιο, που λίγο έλειψε να στοιχίσει σε ανθρώπινες ζωές, είχε σχέση με τη διακίνηση ναρκωτικών σε συγκεκριμένες γειτονιές της Αθήνας.

Αξίζει να σημειωθεί πως και ο νεαρός οπαδός που τραυματίστηκε τότε από πυροβολισμό μόλις είχε αποφυλακιστεί, καθώς είχε συλληφθεί και καταδικαστεί για περιπτώσεις οπαδικής βίας, ενώ οι περισσότεροι εκ των συλληφθέντων ήταν επίσης σεσημασμένοι για επεισόδια.

«Η θυσία του Αλκη δεν βοήθησε»

Ο Αριστείδης Καμπανός, πατέρας του 19χρονου που δολοφονήθηκε από οπαδούς, μιλά στην «R» για τους υποκινητές των επεισοδίων που κρύβονται στους συνδέσμους

«Δεν μπορώ να προβλέψω αν τα μέτρα θα αποδώσουν καρπούς. Δεν θέλω να κάνω τον μάντη, ωστόσο θεωρώ ότι είναι τα ίδια μέτρα με αυτά που είχαν πάρει και παλαιότερα στην περίπτωση του Αλκη μου. Το θέμα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν μέτρα και νόμοι, αλλά δυστυχώς ότι δεν εφαρμόζονται». Με αυτά τα λόγια σχολιάζει ο Αριστείδης Καμπανός, πατέρας του αδικοχαμένου Αλκη, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Οπως αναφέρει, τα μέτρα μπορεί να τηρηθούν περιστασιακά, στην αρχή, όταν είναι νωπό ένα περιστατικό βίας, αλλά μετά πάλι τα ξεχνούν.

«Κατά την άποψή μου, θα πρέπει να βρεθεί λύση για τους οργανωμένους συνδέσμους, όπου κακοποιά στοιχεία βρίσκουν στέγη και αφετηρία για να οργανώσουν τα επεισόδια. Αυτά τα κακοποιά στοιχεία, οι κουκουλοφόροι, δυστυχώς επηρεάζουν τα νεαρά παιδιά και προχωρούν σε τέτοιου είδους εγκλήματα. Για δύο μήνες δεν θα υπάρχουν φίλαθλοι στα γήπεδα... Θα εφησυχάσουμε σε αυτό; Δηλαδή, θα λυθεί με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα και μετά από δύο μήνες θα έχουμε πάλι τα ίδια πράγματα; Θα πρέπει η Αστυνομία να προχωρήσει σε σοβαρούς ελέγχους», δηλώνει ο πατέρας του νεαρού αγοριού που βρήκε τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια βίαιης επίθεσης εις βάρος αυτού και της παρέας του από οργανωμένη ομάδα οπαδών του ΠΑΟΚ.

Ο Α. Καμπανός μιλά ακόμη και για τον ρόλο της Αστυνομίας και στέλνει μήνυμα συμπαράστασης στον 31χρονο αστυνομικό που τραυματίστηκε από τη ναυτική φωτοβολίδα, στα επεισόδια στου Ρέντη. «Δεν θα πρέπει να πετροβολούμε την Αστυνομία. Οι αστυνομικοί κάνουν τη δουλειά τους και λέω προς όλες τις κατευθύνσεις ότι την Αστυνομία ο απλός πολίτης πρέπει να την αγαπάει και να τη σέβεται. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα συμπαράστασης στον 31χρονο αστυνομικό», λέει ο κ. Καμπανός. Σχολιάζοντας την κατάσταση αναφορικά με τα οπαδικά επεισόδια σήμερα, ο πατέρας του Αλκη τονίζει ότι δεν έχει υπάρξει κάποια βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν και εκφράζει την ελπίδα ότι στο μέλλον δεν θα υπάρχουν στη χώρα μας τέτοιες εικόνες.

«Με στενοχώρια και λύπη λέω ότι, δυστυχώς, η θυσία του παιδιού μου, του Αλκη, δεν βοήθησε για να καλυτερέψει η κατάσταση. Προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχει γίνει τίποτα. Θα είμαστε αχάριστοι να λέμε ότι μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί δεν έχουμε ελπίδα. Πραγματικά θέλω να ελπίζω ότι κάθε μέτρο και προσπάθεια που γίνεται είναι προς το καλύτερο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος φυσιολογικός άνθρωπος που θέλει να γίνουν χειρότερα τα πράγματα», αναφέρει.

Οσο για εκείνους που βρίσκονται πίσω από τα επεισόδια οπαδικής βίας, ο πατέρας του Αλκη σημειώνει ότι «πάντα υπήρχαν υποκινητές που οπλίζουν τα χέρια των νεαρών παιδιών. Και στην περίπτωση αυτή στου Ρέντη, απ' ό,τι ακούω, υπάρχει κάποιος που όπλισε το χέρι του 18χρονου να πετάξει τη ναυτική φωτοβολίδα».

«Το ποδόσφαιρο είναι λαοφιλές άθλημα και οι υποκινητές κρύβονται και βρίσκουν στέγη στους συνδέσμους των ομάδων. Μιλάμε για παραβατικούς ανθρώπους, οι οποίοι κρύβουν το πρόσωπό τους με κουκούλες. Δυστυχώς, αυτούς τους ανθρώπους τους ξέρουν οι ομάδες, αλλά δεν γνωρίζω για ποιο λόγο τους καλύπτουν και δεν τους αποκαλύπτουν. Οι ίδιες οι ομάδες, εφόσον μιλούν για κάθαρση του ποδοσφαίρου, πρέπει να αποβάλουν αυτό το κακό απόστημα που υπάρχει. Οι ίδιες οι ομάδες θα πρέπει πρώτα να καθαρίσουν τα σωματεία τους και, επιτέλους, ο αθλητισμός να γίνει γιορτή και όχι μίσος και θάνατος», λέει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πίσω από τα επεισόδια των οπαδών βλέπει εγκληματικές οργανώσεις και με θλίψη λέει ότι έστω και καθυστερημένα θα πρέπει να αποδειχθεί η σύσταση εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο του αθλητισμού.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ... Από την πρώτη στιγμή που συνέβη αυτό στον Αλκη μου, όλοι μιλούσαμε για εγκληματική οργάνωση. Βλέπω σήμερα, μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο, την κυβέρνηση να μιλά επιτέλους για εγκληματική οργάνωση. Τουλάχιστον ας αποδειχθεί τώρα ότι μιλάμε για εγκληματική οργάνωση. Χάνουμε τα παιδιά μας, χάνουμε το μέλλον μας», δηλώνει ο κ. Καμπανός.

«Δεν πάει άλλο»

Eξι σπουδαίες προσωπικότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου τονίζουν ότι τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας θα επιτύχουν μόνο αν γεμίσουν ξανά τα γήπεδα με υγιείς φιλάθλους

Η δολοφονική επίθεση και ο σοβαρός τραυματισμός του 31χρονου αστυνομικού έξω από κλειστό γυμναστήριο όπου διεξαγόταν αγώνας βόλεϊ υποχρέωσαν την κυβέρνηση στη λήψη επιπλέον μέτρων για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η διεξαγωγή των αγώνων της Σούπερ Λιγκ 1 και του Κυπέλλου κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους δύο μήνες, μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, και μέχρι τότε θα εξεταστούν η εγκατάσταση καμερών υψηλής ευκρίνειας στο σύνολο των γηπέδων, η ταυτόχρονη δυνατότητα ελέγχου τους από τις αρμόδιες Αρχές και το σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

Η Realnews απευθύνθηκε σε προσωπικότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου, ζητώντας την εκτίμησή τους για το κατά πόσο οι νέες πρωτοβουλίες θα συμβάλουν στη βελτίωση της κατάστασης ή ακόμη και στον εξοβελισμό των παρασίτων που δηλητηριάζουν ιδανικά και αξίες που πρεσβεύει ο αθλητισμός.

Πέτρος Ξανθόπουλος: «Οι διοικήσεις μπορούν να τους βρουν»

«Νομίζω ότι τα μέτρα είναι λάθος και μόνο από τις ίδιες τις ΠΑΕ θα σταματήσει το κακό. Διοικήσεις και πρόεδροι μπορούν να βρουν αυτούς που κάνουν τα επεισόδια και να τους σταματήσουν. Οι άδειες εξέδρες προκαλούν κακό στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αμαυρώνοντας την εικόνα μας στο εξωτερικό. Το ξαναλέω, είναι σίγουρο ότι οι διοικήσεις των ομάδων μπορούν να το λύσουν το ζήτημα, το κράτος δεν έχει καμιά δουλειά, εκτός κι αν αυτές αποδειχθούν ανίκανες. Να καθίσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι, να μονοιάσουν και θα δείτε πόσο άμεσα θα αποβάλουν τους λογής-λογής μπαχαλάκηδες. Και κάτι ακόμη: Και στην Ευρώπη σκοτώνονται και γίνονται σοβαρά επεισόδια, όμως τα γήπεδα δεν έκλεισαν».

Γιάννης Βαλαώρας: «Το κακό θα ξαναγίνει»

«Με τα μέτρα, η κυβέρνηση τιμωρεί κυρίως τους προέδρους και μετά τους υγιείς φιλάθλους. Το κακό που έγινε θα ξαναγίνει αν δεν ληφθούν πιο δραστικά μέτρα. Να μην υπάρχει Αστυνομία στα γήπεδα, καθόλου, να χρηματοδοτούν οι ΠΑΕ τη φύλαξή τους, αναλαμβάνοντας και τις ευθύνες βεβαίως. Κάμερες έχουμε. Λειτουργούν; Αν δεν λειτουργούν, τι τις έχουμε, για διακοσμητικό; Αισιόδοξος δεν μπορώ να πω ότι είμαι και το μόνο που εύχομαι είναι να υπάρξει τρόπος ώστε να αποβάλουμε τους ταραχοποιούς από τα γήπεδα. Να μη βρίσκουν πεδίο να κάνουν τα δικά τους και σιγά-σιγά να διαλυθούν».

Χρήστος Δημόπουλος: «Να συνετιστούν»

«Είναι σκληρά τα μέτρα για τις ΠΑΕ, θα έχουν σίγουρα πρόβλημα, οικονομικό κυρίως, χωρίς τα έσοδα από τα εισιτήρια. Το θέμα είναι τι θα γίνει στο εξής. Προφανώς ελήφθησαν για να αναλάβουν την ευθύνη οι διοικήσεις. Μακάρι να αποδώσουν. Να συνετιστεί και ο κόσμος, τα νέα παιδιά, δεν πάει άλλο. Οικογένεια και σχολείο να δίνουν τον τόνο και την κατεύθυνση, αλλιώς δεν έχουμε τύχη».

Γιάννης Βένος: «Αυστηροποίηση των ποινών»

«Είναι ένα βήμα. Ακούω πολλές διαμαρτυρίες, ότι δήθεν ελήφθησαν μέτρα για το θεαθήναι. Θα φανεί στην πράξη, αφού δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο στη χώρα μας. Ελπίζω, θέλω να ελπίζω, πως θα προσφέρουν, παράλληλα με την αυστηροποίηση των ποινών. Είναι ένα ξεκίνημα, αλλά θα δείξει πώς θα πάει».

Στέλιος Μανωλάς: «Να επιστρέψουν οι οικογένειες»

«Επιτυχία θα είναι, μετά τα μέτρα, να επιστρέψουν οι οι- κογένειες στα γήπεδα. Να μπορούν οι οπαδοί των αντίπαλων ομάδων να κάθονται δίπλα-δίπλα, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωριστικές γραμμές. Οπως παλιά, με τον αείμνηστο Κώστα Νεστορίδη, που έρχονταν από όλη την Ελλάδα να τον δουν και οι αγώνες ήταν γιορτή. Δυστυχώς, βιώνουμε πολλές μορφές βίας, όχι μόνο την οπαδική. Βία δεν είναι η συζυγική; Βία δεν είναι η ενδοοικογενειακή, που διογκώθηκε μέσα στην πανδημία; Βία δεν είναι η τηλεοπτική; Η πρόληψη είναι το βασικό, μετά έρχεται η καταστολή. Πλέον από την εφηβεία τα παιδιά αμφισβητούν τους πάντες και τα πάντα, κάτι πρέπει να κάνουμε γι' αυτό. Η οικογένεια, το σχολείο, να μη χάνονται οι αξίες και οι αρχές, γιατί τότε δύσκολα μαζεύεται το πράγμα. Γνώμη μου είναι να μην πέσει το βάρος στην οπαδική βία, αφού, δυστυχώς, όπως σας είπα, η μάστιγα αυτή έχει πολλά πρόσωπα και κομμάτια. Σίγουρα δεν πάμε καλά και δεν είμαι σίγουρος ότι με τα κλειστά γήπεδα θα λυθεί το πρόβλημα».

Γιώργος Τουρσουνίδης: «Αυστηρή απόφαση δεν είναι το άδειο γήπεδο»

«Τα θεωρώ ημίμετρα, πολύ λίγα μπροστά στο κακό που κατά καιρούς γίνεται, με τους θανάτους νέων ανθρώπων και τώρα με τον αστυνομικό που δίνει μάχη για τη ζωή του. Αυστηρή απόφαση δεν είναι το άδειο γήπεδο, τι να το κάνω αν κλείνουν ραντεβού έξω από αυτό και πάνε και σκοτώνονται; Νόμους έχουμε, το θέμα είναι να τηρούνται. Διότι, αν αυτός που βιαιοπραγεί γνωρίζει πως με τη σύλληψή του θα περάσει τη μισή του ζωή στη φυλακή, θα το σκεφτεί διπλά και τριπλά να παρανομήσει. Ομως, αν σε ένα και δύο μήνες κυκλοφορεί ξανά ελεύθερος, τι συζητάμε; Οχι, δεν είμαι αισιόδοξος πως κάτι θα βγει, μακάρι να διαψευστώ, αλλά έτσι τα βλέπω».

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews