Quantcast

Η Κ. Σακελλαροπούλου στα εγκαίνια της έκθεσης «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21» στο Εθνικό-Ιστορικό Μουσείο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρέστη νωρίτερα στα εγκαίνια της έκθεσης «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21», στο Εθνικό-Ιστορικό Μουσείο, η οποία διοργανώνεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και υποστηρίζεται από την «Πρωτοβουλία 1821-2021».

Σημειώνεται ότι το Εθνικό-Ιστορικό Μουσείο είναι ο τιμώμενος από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) μουσειακός οργανισμός, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχτηκαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η πρόεδρος του ΔΣ της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρίας της Ελλάδος Φανή Μαλλούχου-Τουφάνο και ο γενικός γραμματέας του ΔΣ της ΙΕΕΕ Θεμιστοκλής Κοντογούρης.

Κατά τον χαιρετισμό της, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στον ευρηματικό και ιδιαίτερα συμβολικό τίτλο «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ '21». «Η ευρηματικότητα του τίτλου συνίσταται στην ευφυή σύνδεση των λέξεων επανάσταση και ανασύσταση· και ο συμβολισμός του βρίσκεται στο υπόρρητο κάλεσμά του προς όλους μας, μέσα από την ανασύσταση και την ανασύνθεση των αθέατων πλευρών της Επανάστασης και την πολυδιάστατη προσέγγιση του αγώνα για την ανεξαρτησία μας, να κατανοήσουμε σε βάθος την κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας μας, η οποία οδήγησε στην εθνική μας ανασυγκρότηση, και να την αντιμετωπίσουμε σαν ευκαιρία για να στοχαστούμε τις προκλήσεις του παρόντος και τις προοπτικές του μέλλοντός μας» ανέφερε.

Σημείωσε, επίσης, ότι ο ίδιος ο χώρος του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, στο πρώτο Μέγαρο, όπου στεγάστηκε το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως και ο χαρακτήρας των εκθεμάτων του, καλούν σε περίσκεψη και αναστοχασμό. «Καθώς το Μουσείο ιδρύθηκε στον απόηχο των εορτασμών για τα 50 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με πρώτα εκθέματά του τα κειμήλια που παραχώρησαν οι οικογένειες των αγωνιστών και καθώς στη συνέχεια οι συλλογές του εμπλουτίζονταν με νεότερο υλικό παρακολουθώντας την εθνική διαδρομή ως τη σύγχρονη εποχή, αποτελεί μια κιβωτό αυτογνωσίας. Διαφυλάσσει την ιστορική μας μνήμη, τεκμηριώνει την εθνική μας υπερηφάνεια, βαθαίνει την αυτοσυνειδησία μας» προσέθεσε.

Ωστόσο, παρατήρησε, ταυτόχρονα είναι ένα σύγχρονο μουσείο το οποίο, όπως αποδεικνύει και η τεχνολογική διάσταση της παρούσας έκθεσης, επανεφευρίσκεται συνεχώς, σε μια προσπάθεια να γίνει πιο διαδραστικό, πιο ευέλικτο, πιο ανοικτό στην κοινότητα. «Με άλλα λόγια, να αποτελέσει έναν πολιτιστικό κόμβο, όπου η δημιουργικότητα θα συνδυάζεται με τη γνώση και οι παραδοσιακές μέθοδοι επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με τους επισκέπτες θα ανανεώνονται και θα προσαρμόζονται ευέλικτα στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους» συμπλήρωσε.

Ακολούθως, τόνισε ότι η έκθεση «Επανασύσταση 21» επεκτείνει το εύρος των πληροφοριών, που προσφέρονται για την παρουσίαση των συλλογών και επιτρέπει όχι μόνο μια πολυπρισματική θέαση των αντικειμένων αλλά και πολλαπλές ερμηνείες τους.

Όπως είπε, «ιστορική, γεωγραφική, κοινωνιολογική, αισθητική γνώση και τεχνολογία συνδέονται, παρέχοντας μια διαφορετική, πολλαπλά ερεθιστική μουσειακή εμπειρία. Το ότι σήμερα, Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο τιμάται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων, είναι μια αναγνώριση του πολυσχιδούς έργου του», ενώ καταλήγοντας συνεχάρη θερμά τους διοργανωτές της έκθεσης και ευχήθηκε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο να συνεχίσει τη γόνιμη διαδρομή του μέσα στον χρόνο και τον χώρο του ελληνισμού.