Quantcast

Κατρίνης στον Realfm 97,8 για ομόφυλα ζευγάρια: Δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας – Τι είπε για τις ενστάσεις των βουλευτών

«Δεν βλέπω καμία αντίδραση από την κυβέρνηση στα αιτήματα των αγροτών, όχι τώρα λόγω των κινητοποιήσεων και όλο το προηγούμενο διάστημα» τόνισε στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Μιχάλης Κατρίνης.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «είχαμε τον τραγέλαφο με τις μειωμένες αποζημιώσεις και ενισχύσεις δύο φορές μέσα στο 2023, υπήρχε και αυτή η διαρροή ότι ο ΕΛΓΑ σκέφτεται να μειώσει τις αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές, οι τιμές σε πολλά προϊόντα δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής και οι αγρότες που έχουν ακούσει πολλά για στήριξη, ενισχύσεις, επιδότηση λιπασμάτων κλπ, βιώνουν μία πραγματικότητα πολύ δύσκολη και υπάρχει αντίδραση που δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά και ευρωπαϊκό. Προφανώς και η ΚΑΠ και οι προβλέψεις της δυσχεραίνουν την πραγματικότητα που ήταν ήδη δύσκολη. Θεωρώ όμως ότι και η κυβέρνηση νόμιζε ότι μπορούσε να διαχειριστεί επικοινωνιακά μια κατάσταση που αφορά σε χιλιάδες πολίτες. Κάποια στιγμή κλείνει ο κύκλος της επικοινωνίας και αρχίζει της πραγματικότητας. Θα πρέπει η κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα γιατί ζήσαμε covid, ελλείψεις διατροφικών προϊόντων, λέγαμε όλοι θα τους στηρίξουμε και δικαιολογημένα αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι οι αγρότες».

Σχετικά με τα Πανεπιστήμια και τις καταλήψεις, ο κ. Κατρίνης υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να χαθεί η εξεταστική, ούτε να πάμε σε διαδικασία πολύμηνων καταλήψεων. Δεν πρέπει να υπάρξει παράλυση του δημοσίου Πανεπιστημίου γιατί το Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι αυτό που πρέπει να στηριχθεί, να θωρακιστεί, να ενισχυθεί και θα πρέπει σε αυτό -πέρα από την κυβέρνηση που δεν το έχει κάνει μέχρι στιγμής- και οι ίδιοι οι λειτουργοί του Πανεπιστημίου και οι φοιτητές να το προασπίζουν και να το στηρίζουν. Εφόσον η κατάσταση έχει εξαντλήσει τα όρια, οι ψηφιακές εξετάσεις θα είναι η μοναδική διέξοδος. Δεν είναι ο καλύτερος τρόπος εξετάσεων αλλά θα είναι μία επιλογή αναγκαστική αν συνεχιστεί επί μακρόν η κατάσταση αυτή. Θα πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση στα πανεπιστήμια και με την κυβέρνηση για να αποκατασταθεί η ομαλότητα στα πανεπιστήμια. Έχουμε στο πρόγραμμά μας πολλά χρόνια την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά μιλάμε για μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και αυτό είναι μια κόκκινη γραμμή και ταυτόχρονα για εμάς μεγαλύτερη σημασία έχει η ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου».

Για τα F-35

«Σωστά οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εξοπλίζονται και εκσυγχρονίζονται. Θέλω όμως να θυμίσω ότι ο πρωθυπουργός ο ίδιος είχε δημιουργήσει εντυπώσεις ότι με την παρέμβασή του στο Κογκρέσο θα αποτραπεί το ενδεχόμενο να προμηθευτεί η Τουρκία τα F-16, κάτι το οποίο δεν έγινε» τόνισε ο κ. Κατρίνης και συμπλήρωσε:

«Είχε αφήσει να εννοηθεί ότι μετά την παρέμβασή του το Κογκρέσο δεν θα το ενέκρινε. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό που η χώρα μας προμηθεύεται τα F-35. Πρέπει όμως και στις σχέσεις μας με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τους εταίρους μας στην Ε.Ε. να υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία είναι χώρα που απειλεί χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ και μια χώρα που κατέχει παράνομα έδαφος στην Κύπρο. Δεν πρέπει να προσπαθούμε να δημιουργούμε εντυπωσιακές, επικοινωνιακές καταστάσεις. Είναι σημαντική και θετική η εξέλιξη με τα F-35 αλλά θα έπρεπε να είναι πιο φειδωλές οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών».

Για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

«Η συνεδρίαση της ΚΟ έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Κάναμε μια καθαρή συζήτηση, υπήρχαν κάποιες επιφυλάξεις στο θέμα της τεκνοθεσίας αλλά σε ενημερωτικό επίπεδο. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει ότι διάκειται θετικά στο νομοσχέδιο και σε κάθε περίπτωση για το ΠΑΣΟΚ δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας. Εκτιμώ ότι θα είναι πολύ μικρότερος ο αριθμός των βουλευτών σε σχέση με όσα έχουν ακουστεί για αποχή ή καταψήφιση. Έχουμε μια συνεδρίαση και αυτή την εβδομάδα και νομίζω θα λυθούν οι όποιες απορίες» επεσήμανε ο κ. Κατρίνης.