Quantcast

Κίνα: Το Πεκίνο επιβάλλει κυρώσεις σε αμερικανικές επιχειρήσεις

Η πράξη αυτή έρχεται ως απάντηση στον «οικονομικό καταναγκασμό» εκ μέρους της Ουάσινγκτον

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα κυρώσεις σε βάρος 12 αμερικανικών επιχειρήσεων, ως απάντηση στον «οικονομικό καταναγκασμό» εκ μέρους της Ουάσινγκτον με στόχο κινεζικές εταιρείες καθώς και στην πώληση όπλων στην Ταϊβάν.

Ανάμεσα σ' αυτές τις επιχειρήσεις βρίσκονται οι Lockheed Martin και η Raytheon, ενώ στοχοθετούνται επίσης δέκα υψηλόβαθμα στελέχη.

«Εδώ και κάποιο καιρό, οι Ηνωμένες Πολιτείες (...) επιβάλλουν αδιακρίτως παράνομες και μονομερείς κυρώσεις εναντίον κινεζικών εταιρειών που δήθεν συνδέονται με τη Ρωσία», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών.

Καταγγέλλοντας «μονομερή εκφοβισμό και οικονομικό καταναγκασμό που πλήττει σοβαρά τα θεμιτά και νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα κινεζικών επιχειρήσεων, θεσμών και προσώπων», το υπουργείο ανακοινώνει «αντίμετρα».

Επικαλείται επίσης ως κίνητρο το γεγονός ότι «σε όλη αυτή τη χρονική διάρκεια οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να πωλούν όπλα στην Ταϊβάν», την κυριαρχία επί της οποίας διεκδικεί το Πεκίνο.

Οι πωλήσεις αυτές «παραβιάζουν σοβαρά την αρχή της μίας και μόνης Κίνας (...) και αποτελούν σοβαρή ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, πλήττοντας σοβαρά την κυριαρχία της και την εδαφική ακεραιότητά της», υπογραμμίζει το υπουργείο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ