Quantcast

ΚΚΕ - Σύσκεψη μαζικών φορέων της Β' Πειραιά: «Στις ευρωεκλογές δίνουμε δύναμη στη δύναμη μας»

Σύσκεψη μαζικών φορέων της Β' Πειραιά οργάνωσε η ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές το βράδυ της Τρίτης στο Κερατσίνι, όπου μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Την σύσκεψη άνοιξε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου Λιμενεργατών στην COSCO ΕΝΕΔΕΠ, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ακολούθησαν παρεμβάσεις των εκπροσώπων των φορέων.

Ο Μ. Μπεκρής αναφέρθηκε στην διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων των λιμενεργατών με ευθύνη των κυβερνήσεων όλων των αποχρώσεων, στην εντατικοποίηση της δουλειάς, στα εργατικά ατυχήματα, στην καταστολή και στην ανασφάλεια των εργαζομένων καθώς η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό των Ελλήνων εφοπλιστών δεν χαρακτηρίζει εμπόλεμη ζώνη την Ερυθρά Θάλασσα».

«Ο λαός του Πειραιά έχει την πείρα από τους φασίστες δολοφόνους της Χρυσής Aυγής» είπε εξάλλου.

Αναφέρθηκε στην ακρίβεια, στην έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας.

Σημειώνοντας, ταυτόχρονα, πως «ο λαός του Πειραιά ξέρει πως στην περιοχή υπάρχουν τα σωματεία και οι φορείς, υπάρχει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά που με τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες μπροστάρηδες αποτελούν κάστρα αγώνα», τόνισε πως «η ίδια η ζωή απέδειξε πως μόνο ο λαός σώνει τον λαό με το ΚΚΕ μπροστάρη, στις ευρωεκλογές δίνουμε δύναμη στη δύναμη μας, στέλνουμε μήνυμα πανευρωπαϊκής αντεπίθεσης εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις αλλά κυρίως εκεί που ανατρέπονται στους δρόμους του αγώνα».

«Εχουμε χρέος στην βαριά κληρονομιά του Πειραιά μας, της μάχης της Ηλεκτρικής, του Μπλόκου της Κοκκινιάς, των ναυτεργατών, των λιμενεργατών, των μεταλλεργατών, του τσακίσματος των φασιστών και των ναζί» υπογράμμισε ο Μ. Μπεκρής.

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας αναφέρθηκε στους αγώνες του Συνδικάτου για τη διεκδίκηση εργασιακών δικαιωμάτων, την κατοχύρωση θεσμικών αιτημάτων, αλλά και στον αγώνα για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Κατήγγειλε τη «μη ύπαρξη ελεγκτικών μηχανισμών, "προίκα" στους επενδυτές για να μπορούν να αλωνίζουν», αλλά και «την ανοχή της κυβέρνησης στη μη τήρηση των μέτρων με στόχο την υπεράσπιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».

Αναφέρθηκε ακόμα στον αγώνα για τη δημιουργία Κέντρου Υγείας αστικού τύπου, 24ωρης λειτουργίας, με δυνατότητα για βραχεία νοσηλεία, στην πύλη της Ζώνης του Περάματος, καθώς και στην αναγκαιότητα δεύτερου δρόμου στο Πέραμα, καθώς όπως είπε «είχαμε περιστατικά με ατύχημα σε σχολείο που επειδή ο δρόμος ήταν κλειστός, 4 ώρες τραυματισμένο παιδί να περιμένει ασθενοφόρο».

«Με αισιοδοξία και πίστη προχωράμε», είπε.

Η Μάγδα Φύσσα εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Πολιτισμού «Παύλος Killah Ρ Φύσσας» αναφέρθηκε στο μεγάλο όνειρο του δολοφονημένου πριν δέκα και πλέον χρόνια γιου της, Παύλου Φύσσα «να μην υπάρχουν παιδιά στο δρόμο, να υπάρξει ένας χώρος που θα τα στεγάσει, όνειρο που επιχειρεί να υπηρετήσει ο Σύλλογος με μικρές δράσεις και παρεμβάσεις και στόχο μεταξύ άλλων να αναδειχτεί ο φασισμός, να μάθουν τα παιδιά».

«Έχουμε κι έναν πολύ μεγάλο αγώνα ακόμα μπροστά μας που είναι το δικαστήριο, δεν έχουμε τελειώσει και ήδη ξέρετε ότι οι κατηγορούμενοι αποφυλακίζονται», σημείωσε.

Ο Θανάσης Τσίνος, επίτιμος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας παρουσίασε στοιχεία που αποτυπώνουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αυτοαπασχολούμενοι.

Σημείωσε πως «από τους 740 χιλιάδες "μικρομεσαίες επιχειρήσεις", με τον πρόσφατο "φωτογραφικό" νόμο της φοροληστείας η κυβέρνηση σκοπεύει να στείλει με το ζόρι σπίτι τους 250 χιλιάδες». Υπογράμμισε ότι «το νομοσχέδιο προβλέπει επιπλέον 30% χαράτσι για τους παλιότερους, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη, θα κλείνουν τα μαγαζιά αφήνοντας χρέος».

Τόνισε, ακόμα, πως το κίνημα των αυτοαπασχολούμενων παλεύει για το αφορολόγητο, αλλά διεκδικεί και την επαναφορά του 13ου - 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και σύνταξης «που από τότε που κόπηκαν αυτά τα ποσά έχει ξεχαστεί η εορταστική δουλειά», καθώς επίσης την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος.

Η Χρυσάνθη Αγαθού, μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Δραπετσώνας «Τερψηχώρος» αναφέρθηκε στον αγώνα του συλλόγου για την απομάκρυνση της «Oil One» και των άλλων ρυπογόνων βιομηχανιών από τον οικιστικό ιστό.

Αναφέρθηκε ακόμα στην παραχώρηση στον όρμο Ηρακλέους βάσης logistics των Αμερικανονατοϊκών «που κάνει την περιοχή μαγνήτη αντιποίνων», προσθέτοντας ότι «τα σχέδια για δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Σχιστό, που θα περιλαμβάνει και καύση απορριμμάτων, προχωρούν στην υλοποίησή τους».

Εξέφρασε την βεβαιότητά της ότι το ΚΚΕ θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης στον αγώνα τους.

Στην παντελή έλλειψη στήριξης στους πολιτιστικούς συλλόγους κατήγγειλε ο Νίκος Ζύμαρης, αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ίκαρος».

«Πνίγουν τους συλλόγους με τη λογική της αυτοχρηματοδότησης», επισήμανε, προσθέτοντας πως «εξαιτίας αυτού πολλοί σύλλογοι κλείνουν ή πέφτουν σε αδράνεια».

Στις σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, αναγκαία υλικά, στα προβλήματα της σχολικής στέγης, στην ελλιπή πρόσβαση των παιδιών στον αθλητισμό, στον πολιτισμό», στην «ελλιπή στελέχωση των σχολείων με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών των ειδικών σχολείων, του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου και Λυκείου και των ΕΠΑΛ και στο ζήτημα των «καζανιών της Oil One που επιβαρύνουν το περιβάλλον, προκαλώντας ως και λιποθυμίες μαθητών και κλείσιμο σχολείων αναφέρθηκε η Ελένη Κορδονέλλη, πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κερατσινίου - Δραπετσώνας.

Στα προβλήματα των εργαζομένων στους Δήμους όπως «η καθήλωση μισθών για 13 χρόνια, η έλλειψη προσωπικού, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας κ.α. που αθροιστικά σε όλα τα υπόλοιπα όπως η εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας, διαμορφώνουν μια δύσκολη πραγματικότητα για τις οικογένειές τους» αναφέρθηκε ο Βασίλης Γκιτάκος, πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά.

Την «απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο λαός του Πειραιά στον τομέα της Υγείας» ανέδειξε η Μαίρη Αγρογιάννη, παθολόγος στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και Γραμματέας της ΕΙΝΑΠ.

Αναφέρθηκε στην «εμφανή υποχρηματοδότηση του Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας σε κάθε πτυχή της λειτουργίας του» καθώς και στην «τραγική υποστελέχωση του που απειλεί τμήματα με κλείσιμο».

«Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα είναι κοινωνικό αγαθό και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί με όλο το λαό για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας» τόνισε.

«Να υπάρχει αθλητισμός για όλους και δωρεάν, που θα ξεκινάει απ' τα σχολεία, απ' τους δήμους, που θα είναι τα φυτώρια για ομάδες. Αν δεν διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός δεν θα υπάρχει σε λίγα χρόνια» επισήμανε ο Στράτος Ασημενίδης, γραμματέας του ΔΣ του Αθλητικού Σωματείου «Αμφιάλη».

Ο Κώστας Ρασσιάς, μέλος του ΔΣ της ΠΕΜΕΝ στάθηκε στα επικίνδυνα ταξίδια και την εργασία στις εμπόλεμες ζώνες, ως ακόμη μια συνέπεια «της υποβάθμισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ζωής εξαιτίας του ότι όλα μπαίνουν στο ζύγι του κόστους - οφέλους».

«Η επιλογή της άρχουσας τάξης της χώρας μας και ειδικά μιας μεγάλης μερίδας εφοπλιστών να συνταχθούν με το ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο κάνει τα εμπορικά πλοία στα οποία ζούμε και εργαζόμαστε στόχους αντιποίνων» σημείωσε, προσθέτοντας πως «στην πλειοψηφία των ναυτεργατών επικρατεί ανασφάλεια και άγχος για το αν θα δεχτούν ριψοκίνδυνες δουλειές ή θα αρνηθούν μπαίνοντας στη μαύρη λίστα ακόμα και με κίνδυνο μη επαναπρόσληψης».

Κάλεσε «να ασκήσουμε πίεση στο Υπουργείο Ναυτιλίας να κηρύξει αυτές τις περιοχές ως εμπόλεμες, έτσι ώστε να μπορούμε ανεμπόδιστα να ξεμπαρκάρουμε», προσθέτοντας «παράλληλα, θα πρέπει να αγωνιστούμε για ένα πλέγμα μέτρων ανακούφισης της ακρίβειας, η οποία κατά ένα μέρος οφείλεται στην εμπλοκή της χώρας σε δύο πολέμους για τα συμφέροντα αυτών που καλούμαστε να μπαρκάρουμε εν μέσω ρουκετών και drone».