Quantcast

Κουντουρά: Να εφαρμοστεί άμεσα η νέα Οδηγία για την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων εμπορίας ανθρώπων στην ΕΕ και την ενισχυμένη προστασία των θυμάτων

Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Κουντουρά κάλεσε τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ να ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο και να εφαρμόσουν άμεσα τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία, που ψηφίζεται  σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο,  για τη βελτίωση της νομοθεσίας καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων (τράφικινγκ) και για την ενισχυμένη προστασία των θυμάτων.

Η Έλενα Κουντουρά ως μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων FEMM, και ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της πολιτικής της ομάδας σε σειρά φακέλων για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, συμμετείχε ενεργά  στη διαμόρφωση των θέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων από  μορφές βίας που βρίσκονται σε έξαρση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Κάθε χρόνο περισσότερα από 7.000 άτομα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέφτουν θύματα εγκληματικών δικτύων τράφικινγκ, κυρίως σεξουαλικής εκμετάλλευσης, και στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες και κορίτσια. Ο  αριθμός αυτός εκτιμάται ότι είναι αρκετά μεγαλύτερος, δεδομένου ότι δεν καταγράφονται όλες οι περιπτώσεις που στην πραγματικότητα συμβαίνουν. 

Μετά τη συμφωνία που επετεύχθη με το Συμβούλιο, η ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την εμπορία ανθρώπων επικαιροποιείται και επεκτείνεται, ώστε να συμπεριλάβει τον αναγκαστικό γάμο, την παράνομη υιοθεσία και την εκμετάλλευση της παρένθετης μητρότητας.

Θα διευρυνθεί επιπλέον η αρμοδιότητα για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, την επιβολή ποινών σε όσους εν γνώσει τους χρησιμοποιούν υπηρεσίες παρεχόμενες από θύματα εμπορίας ανθρώπων, καθώς και  την επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες που έχουν καταδικαστεί για τράφικινγκ. Επίσης δίνεται προτεραιότητα στην προστασία και την επαρκή στήριξη των πλέον ευάλωτων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των ατόμων με αναπηρία και των ασυνόδευτων παιδιών. 

H ομιλία της Έλενας Κουντουρά στην Ολομέλεια:

“Κάθε χρόνο περισσότερα από 7000 άτομα πέφτουν θύματα εγκληματικών δικτύων εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη και η πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναίκες και κορίτσια που διακινούνται για σεξουαλική εκμετάλλευση.

Ένα στα 4 καταγεγραμμένα θύματα είναι πολίτες της ίδιας χώρας. Το έγκλημα αυτό αναπτύσσεται όλο και περισσότερο στο διαδίκτυο.

Η νέα Οδηγία για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων ενισχύει τα δικαιώματα των θυμάτων, ενισχύει τα μέτρα πρόληψης και εξοπλίζει τα κράτη -μέλη με το απαραίτητο πλαίσιο για να αντιμετωπίσουν τα  εγκληματικά δίκτυα εμπορίας και να στηρίξουν τα θύματα.

Προβλέπει αυστηρότερες ποινές στα ζητήματα του καταναγκαστικού γάμου, παρένθετης κύησης και παράνομης υιοθεσίας.

Για πρώτη φορά έχουμε μέτρα προστασίας για τα  παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα και για τους ανθρώπους  με αναπηρίες.

Υποχρεώνει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλλουν κυρώσεις στα άτομα, που εν γνώσει τους χρησιμοποιούν υπηρεσίες παρεχόμενες από θύματα εμπορίας ανθρώπων.

Τώρα είναι ευθύνη των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να την εφαρμόσουν άμεσα.”

H παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά: