Quantcast

Ξανθός: Να καταρτιστεί μία στρατηγική που θα ακολουθήσουμε στη συνέχεια όλοι

«Ξεκινώντας μία νέα εποχή για τη χώρα χρειάζεται πλέον ένας νέος σχεδιασμός των υγειονομικών δομών και αναγκών, που θα προκύπτει όμως από τα κάτω, από εκεί όπου υπάρχει η γνώση και η εμπειρία των ανθρώπων που έχουν εικόνα των αναγκών αυτών που πραγματικά σήμερα δίνουν μάχη για να βελτιωθεί η Δημόσια υγεία στη χώρα μας».

Αυτό ανέφερε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης που παραχώρησε στους δημοσιογράφους της Κρήτης.

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι: "... η πολιτεία πρέπει να ακούσει τους υγειονομικούς που σήμερα βρίσκονται στη μάχη με την πανδημία, να έχει η πολιτεία έναν θεσμικό δίαυλο επικοινωνίας μαζί τους ώστε να υπάρξει ένας τοπικός και περιφερειακός σχεδιασμός, με διαβούλευση, που θα μπορούν όλοι οι κρίσιμοι κρίκοι να παίξουν το ρόλο τους, να καταθέσουν τις απόψεις τους και να καταρτιστεί μία στρατηγική που θα ακολουθήσουμε στη συνέχεια όλοι, όλο το πολιτικό σύστημα και προσωπικό της χώρας, ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά και ποιος έχει την πολιτική ευθύνη στα θέματα υγείας". Πρέπει είπε ο Ανδρέας Ξανθός, να συμφωνήσουμε σε μία ενιαία στρατηγική που: "... δεν θα διαταράσσεται από τις πολιτικές εξελίξεις και θα έχει τη λογική της σύγκλισης με τους μέσους όρους της Ευρώπης και σε ό,τι αφορά τις δαπάνες και σε ό,τι αφορά τη στελέχωση, τον εξοπλισμό, αλλά και τις μονάδες εντατικής θεραπείας".

Σχετικά με την αγωνία που υπάρχει σε ολόκληρη τη χώρα για το ζήτημα του τουρισμού αλλά και στην Κρήτη μιας και η τοπική οικονομία της Κρήτης σε μεγάλο βαθμό έχει εξάρτηση από τον τουρισμό, ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι: "Δεν υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική από πλευράς της κυβέρνησης για το πώς θα φτάσουμε με ένα ασφαλή τρόπο στην εκκίνηση της τουριστικής περιόδου. Έχουμε ακούσει αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις και από τον αρμόδιο Υπουργό ακούσαμε να μιλάει για υγειονομικά διαβατήρια την ίδια ώρα ακούσαμε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να λέει ότι τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει". Όπως τόνισε, υπάρχει συζήτηση με τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό και "...διαπιστώνουμε όλοι μία αγωνία αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε να υπάρχει ισχυρή βούληση ώστε να γίνει η πιο σωστή προετοιμασία από τους φορείς και επιχειρηματίες, έτσι ώστε να πάμε κάποια στιγμή σε μία προετοιμασμένη έναρξη της τουριστικής σεζόν, λαμβάνοντας όμως υπόψη τις κατευθυντήριες οδηγίες των επιστημόνων. Με ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη, που θα έχει όλα τα υγειονομικά standard τις προδιαγραφές ασφαλείας που θα τηρηθούν και θα εφαρμοστούν, με ενιαίο τρόπο στη χώρα μας, από τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία, που δέχονται μεγάλο αριθμό επισκεπτών".

Αυτό όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, θα ήταν ιδανικό να έχει πανευρωπαϊκή διάσταση και να υπάρχει αντίστοιχη πιστοποίηση των επιχειρήσεων που θα τηρούν αυτές τις προδιαγραφές, σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

"Σε κάθε περίπτωση εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε έτσι ώστε, όποιο τουριστικό ρεύμα και να υπάρχει από το εσωτερικό ή το εξωτερικό, να το διαχειριστούμε σωστά και για το προσωπικό που εργάζεται και για τους τουρίστες τους επισκέπτες αλλά και για την τοπική κοινωνία, για όλες τις τοπικές κοινωνίες ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ενισχύσουμε με συγκεκριμένο τρόπο τον εσωτερικό τουρισμό της χώρας. Μέσω του προγράμματος εσωτερικού τουρισμού, με μία εισοδηματική ενίσχυση για διακοπές στο εσωτερικό της χώρας έτσι ώστε να τονωθεί η τουριστική αγορά".

Καυτηρίασε ο Ανδρέας Ξανθός στη συνέντευξη που παρέθεσε, τις προσεγγίσεις που γίνονται για τον τουρισμό αλλά και για το χώρο της εργασίας, από πλευράς της κυβέρνησης λέγοντας πως είναι αποσπασματικές ενώ τόνισε: "... διαπιστώνεται και μία διάθεση ειδικά από ορισμένους που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις συνθήκες της πανδημίας και της κρίσης. Ώστε να πιέσουν προς την κατεύθυνση συμπίεσης του εργατικού κόστους και υποχωρήσεις εργασιακών δικαιωμάτων και κατάργησης κρίσιμων δικλείδων ασφαλείας, που υπάρχουν στο εργατικό δίκαιο της χώρας. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε και δεν είναι δυνατόν να ξαναζήσουμε ένα νέο κύκλο υποχώρησης εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα. Ένα νέο κύκλο λεηλασίας μισθών και αξιοπρέπειας". Μίλησε επίσης για μεθόδευση και προσπάθεια από πλευράς της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού στο να εκμεταλλευτεί αυτή την ήπια πορεία της πανδημίας στη χώρα και τα αριθμητικά μεγέθη που είναι πολύ πιο ευνοϊκά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

"Μεθόδευση και προσπάθεια, για να κερδοσκοπήσει πολιτικά και ενδεχομένως να κάνει ένα σχεδιασμό που αφορά συνολικά τις πολιτικές εξελίξεις με πρόωρες εκλογές και λοιπά. Αυτή η συζήτηση είναι ανοιχτή, δεν είναι δημοσιογραφικά κατασκευάσματα και όλοι καταλαβαίνουν ότι τέτοιες διεργασίες γίνονται ενώ προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν μία εμπιστοσύνη των πολιτών στη στρατηγική που έχει χαραχθεί με βάση τις επιστημονικές συμβουλές και που είχε και θετικό αποτέλεσμα. Αυτό δεν είναι λευκή επιταγή για τον κύριο Μητσοτάκη. Είναι σαφές, ότι μπαίνουμε σε ένα νέο πολιτικό τοπίο που έχει στοιχεία αβεβαιότητας και επισφάλειες αλλά οι πολίτες, αυτό που θέλουν αυτή την περίοδο, δεν είναι η συζήτηση για εκλογές αλλά ένα πλαίσιο ασφάλειας για τη δουλειά τους, την καθημερινότητά τους, τα εισοδήματά τους, τη δυνατότητα τους να συνεχίσουν να ζουν με αξιοπρέπεια οι ίδιοι και τα παιδιά τους. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι πολιτική σταθερότητα στην κοινωνία και στην οικονομία".

Ζήτησε μάλιστα λέγοντας πως είναι και το ζητούμενο για το ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση να υλοποιεί με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, χωρίς κενά ελλείψεις, παραλείψεις λάθη και αστοχίες, αλλά και αδιαφανείς διαδικασίες που εγείρουν κριτική για ευνοϊκή μεταχείριση συμφερόντων, να μείνει μόνο προσηλωμένη στις επιστημονικές οδηγίες, υλοποιώντας αυτές τις οδηγίες. "Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ θεωρήσαμε και συμφωνήσαμε για τα επιβεβλημένα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν στην αρχή. Δηλαδή το κλείσιμο των σχολείων των πανεπιστημίων των καταστημάτων και όπως φάνηκε τα αντανακλαστικά που υπήρξαν στη χώρα μας, ήταν ικανοποιητικά διότι ακούσαμε έγκαιρα τους επιστήμονες και αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πορεία της πανδημίας στη χώρα. Με αυτά και με άλλες σημαντικές παρεμβάσεις άντεξε το σύστημα υγείας".

Η κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση κατά τον κ. Ξανθό: "...αφορά την επόμενη μέρα για το σύστημα υγείας για την οικονομία και για την κοινωνία. Εκεί υπάρχουν σαφείς διαφορές ανάμεσα σε μία προοδευτική γραμμή, η οποία είναι στηρίζει τον κόσμο της εργασίας και του κοινωνικού κράτους και σε μία συντηρητική γραμμή, που ενδίδει στις πιέσεις επιχειρηματικών συμφερόντων και των ελίτ της χώρας. Πάνω σε αυτό, εμείς θεωρούμε ότι μπορεί να ακολουθηθεί και να δημιουργηθεί ένα ευρύτατο κοινωνικό και οικονομικό μέτωπο που θα βάλει τη σφραγίδα του στη νέα φάση όπου μπαίνει τώρα η κοινωνία και η χώρα και θα αποτρέψει τα χειρότερα".

Σχετικά με την επόμενη ημέρα και σε ότι αφορά τα τεστ ο κ Ξανθός είπε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα τεστ διότι: "Δεν έχουμε επί του παρόντος ένα αξιόπιστο τεστ που να ελέγχει την ανοσία στον πληθυσμό. Πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα όλων των δημόσιων εργαστηρίων όπου και αν βρίσκονται νοσοκομεία, εργαστήρια, πανεπιστήμια. Ήτανε θετικό από πλευράς της κυβέρνησης, να αξιοποιήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί αξιοποίησης του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, το οποίο εμείς αξιοποιήσαμε, αναδιοργανώσαμε, ενισχύσαμε την παραγωγικότητα των εργαστηρίων και σήμερα έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι αριθμοί των τεστ που μπορούν να πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση. Με αυτό τον τρόπο, εκμεταλλευόμενοι δηλαδή με παραγωγικό τρόπο όλα τα εργαστήρια, πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε την ασφάλεια ότι δεν θα υστερεί η χώρα μας στο διαγνωστικό κομμάτι και θα έχει τα αναγκαία μέσα για να εντοπίσει και να αντιμετώπισει όλα τα κρούσματα που μπορεί να υπάρχουν σήμερα ή μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον".

Τέλος, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως: "Όλοι πρέπει να βοηθήσουν ακόμη και οι πολίτες αλλά και τα ΜΜΕ, στο να διατηρηθεί και να συντηρηθεί ένα κλίμα ευαισθητοποίησης, κατανόησης των αναγκών, αναγνώρισης τους για το ΕΣΥ και από κοινού να υπάρξει η διεκδίκηση από την Ελληνική Πολιτεία στο να αντιμετωπίσει και να καλύψει με σταθερό τρόπο, τις ανάγκες που υπάρχουν στη δημόσια υγεία και στα νοσοκομεία, διότι ως πολίτες μιας Ευρωπαϊκής χώρας αυτό το δικαιούμαστε".