Quantcast

Μητσοτάκης: Από Σεπτέμβριο συνεχή εργαστηριακά τεστ για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς

Έκκληση στους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς να σπεύσουν να εμβολιαστούν καθώς αυτό αποτελεί βασική προτεραιότητα για το ομαλό άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο απηύθυνε από τη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε ως πρώτο μέλημα, την επιστροφή των μαθητών στη δια ζώσης εκπαίδευση τον Σεπτέμβριο με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να πείσουμε τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς μας να σπεύσουν να κάνουν το βήμα.

  "Μας απασχόλησε το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού εκπαιδευτικών. Το συζητήσαμε γιατί η εκπαιδευτική διαδικασία έχει τέτοια χαρακτηριστικά που αν κάποιος νοσήσει δεν αναπληρώνεται. Στην παρούσα συγκυρία δεν είναι ενδεδειγμένη λύση. Άνω του 70% έχει εμβολιαστεί. Υπάρχει όμως σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών που δεν έχει εμβολιαστεί. Πρέπει να στείλουμε όλα τα κόμματα ένα μήνυμα για τους κινδύνους που υπάρχουν για την υγεία των ίδιων των εκπαιδευτικών. Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι ο ιός θα κυκλοφορεί ανάμεσα στους μαθητές και ότι το 4ο κύμα αφορά πρώτα και πάνω από όλα τους ανεμβολίαστους.  Έχουν ευθύνη απέναντι στον εαυτό τους, στις οικογένειές τους και στα ίδια τα παιδιά να εμβολιαστούν" είπε. 

Ο Πρωθυπουργός επέμεινε στη δυσκολία αναπλήρωσης εκπαιδευτικών αν αρρωστήσει μαζικά μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών απευθύνοντας εκ νέου έκκληση  στους εκπαιδευτικούς να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο αλλά και σε όσους έχουν εμβολιαστεί να πείσουν τους συναδέλφους τους ότι πρέπει να εμβολιαστούν. 

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι οι εκπαιδευτικοί που δεν θα εμβολιαστούν είναι δεδομένο ότι θα υποστούν πρόσθετη ταλαιπωρία  με συχνά εργαστηριακά και όχι σελφ τεστ προκειμένου να μπορούν να προσέλθουν  στην τάξη.

Περιγράφοντας το δημόσιο σχολείο της επόμενης δεκαετίας  αλλά και απαντώντας στις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ο Πρωθυπουργός είπε ότι το σχολείο οφείλει να είναι απαιτητικό, τόσο προς τους λειτουργούς του όσο και προς τους μαθητές του. "Η απελευθέρωση του δημόσιου σχολείου αποβαίνει σε όφελος των πιο αδύναμων. Αυτή η ισοπέδωση προς τα κάτω που σας αρέσει να αποκαλείτε εκδημοκρατισμό, στερεί από τα παιδιά το βασικό όπλο. Τα εθίζει στην ήσσονα προσπάθεια.  Γι' αυτό ζητώ να πάψουν να ακούγονται εύηχα ψέματα που κολακεύουν τα αυτιά αλλά καίνε τα μυαλά. Που ακούστηκε ότι δεν χρειάζεται τάχα να ενισχυθεί η κατάρτιση σε μία χωρα η οποία με ανεργία 15% έχει έλλειψη από εξειδικευμένους και καλοπληρωμένους επαγγελματίες; Κάποιοι συνεχίζουν να μοιράζουν ψεύτικες υποσχέσεις. Οι νέοι δεν ζητούν ελπίδες που σύντομα σβήνουν αλλά προοπτικές που ανάβουν το μέλλον τους.  Είναι καιρός κ. Τσίπρα να σοβαρευτείτε και να σταματήσετε να δηλητηριάζετε όσους ακόμα δεν αντέχουν να σας ακούν . Δεν γίνεται να μην υπάρχει μια στοιχειώδης βάση εισαγωγής για τα πανεπιστήμια. Όπως δεν γίνεται να μην έχουν λόγο τα ιδρύματα για τον αριθμό των φοιτητών που θα υποδέχονται». 

Τελειώνοντας ο Κυρ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δήλωσε: «Ξανασκεφτείτε αυτή την τόσο άτοπη υπόσχεση ότι δήθεν θα κρατούν οι υποψήφιοι τους βαθμούς τους. Δεν είναι κάτι που αντίκειται στην ακεραιότητα των πανελλαδικών εξετάσεων. Είναι κατάφωρη αδικία των μαθητών του επόμενου χρόνου.  Αν θέλετε να είστε συνεπής με ό,τι εννοείτε , τότε τολμήστε το. Προτείνετε τη διατήρηση της ελάχιστης βάσης αλλά να μπαίνουν μόνο όσοι δεν την πιάνουν. Λέτε ότι θα έρθετε αναδρομικά να τους βάλετε στο πανεπιστήμιο από την πίσω πόρτα, όταν γνωρίζετε τα πραγματικά στοιχεία από τα ποσοστά αποφοίτησης ειδικά από μία σειρά από τμήματα με εξαιρετικά χαμηλή βάση εισαγωγής. Όλοι προσποιούμαστε, το παιδί μπήκε στο πανεπιστήμιο, με βάση εισαγωγής με 4 και φτάνει στα 25 να μην μπορεί να αποφοιτήσει. Και πιστεύετε ότι αυτό είναι για το καλό του παιδιού.  Αντί να τους κλείνετε με απύθμενο λαικισμό το μάτι, με ψηφοθηρική λογική που ανήκει σε άλλο αιώνα. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το νέο σχολείο. Ζητώ την υποστήριξη όλων. Η δημόσια παιδεία είναι υπόθεση εθνική. Παρά τις αντιπαραθέσεις , θα ζητήσω να χαμηλώσουμε τους τόνους, να ξαναδιαβάσετε το νομοσχέδιο και κάθε ψύχραιμος παρατηρητής μπορεί να διακρίνει το προοδευτικό πνεύμα που το διαπνέει.  Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, πριν αποφασίσετε τι θα ψηφίσετε ίσως να ακούσετε συμβουλή που διατυπώθηκε πριν από πολλά χρόνια. Ο εμβληματικός ηγέτης της Ιταλικής αριστεράς Ενρίκο Μπεριλικουέρ έλεγε «σύντροφοι είναι ώρα να αναπτύξουμε μια ιδιότητα που μας λείπει. Να ψάχνουμε την αλήθεια που κρύβεται στα λόγια των αντιπάλων μας.  Εγώ σας ζητώ ενστικτωδώς να πάψετε να λέτε καληνύχτα όταν οι άλλοι σας λένε καλημέρα» κατέληξε.