Quantcast

Μαρία Κοκάλα: «Βιώσιμο Καστελλόριζο» από την επόμενη κιόλας μέρα

Η Μαρία Κοκάλα αποτελεί την πρώτη γυναικεία υποψηφιότητα για τον δήμο Μεγίστης στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη ως επικεφαλής της παράταξης «Μεγίστη Ανανέωση».

Μιλώντας στο Real.gr, η κ. Κοκάλα αναφέρθηκε στην απόφασή της να θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του δημάρχου, το όραμά της για το Καστελλόριζο αλλά και τις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει σε περίπτωση που εκλεγεί. 

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνει υποψήφια για δήμαρχος Καστελλορίζου γυναίκα. Πως πήρατε την απόφαση να ηγηθείτε μιας ανανεωτικής παράταξης σε ένα χώρο με πολλά στερεότυπα, πόσο μάλλον όταν αφορά μια πολύ μικρή κοινωνία;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση άρχισε να με κινητοποιεί όταν συνειδητοποίησα ότι είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά, από οποιονδήποτε άλλο, στην καθημερινότητα του πολίτη.  Αν αφουγκράζεσαι τον τόπο σου τότε ζεις τα προβλήματά του. Τις αγωνίες και τις προσδοκίες του. Και αυτό μην το θεωρείτε δεδομένο. Η τυπική διεκπεραίωση απέχει πολύ από την ενσυναίσθηση. Να προσπαθείς δηλαδή διαρκώς να κάνεις πράγματα. Να προσφέρεις λύσεις. Και φυσικά να κρίνεσαι άμεσα για τις πράξεις σου και όχι για τα λόγια σου! Βλέπω τι έχει και τι δεν έχει γίνει στο νησί. Συγκρίνω το Καστελλόριζο με την υπόλοιπη Ελλάδα. Και σκέφτομαι ότι η ανοχή στους χαλαρούς κανόνες, στην μετριότητα ή ακόμα και την ανικανότητα με κάνει ως πολίτη μέρος του προβλήματος. Θέλω λοιπόν να γίνω η λύση. Το βέβαιο είναι ότι θα προσπαθήσω για το καλύτερο του νησιού μου! Όσο και όπως μπορώ.  

Είστε επαγγελματίας στον χώρο της εστίασης και μάλιστα το εστιατόριο σας βραβεύτηκε φέτος μέσα από τον θεσμό FNL. Η διεκδίκηση της θέσης του Δημάρχου αναγκαστικά θα σας απομακρύνει από την τωρινή σας επιτυχημένη απασχόληση. Πόσο δύσκολη είναι ήταν αυτή η επιλογή;

Δύσκολη μόνο συναισθηματικά. Άλλωστε η εστίαση για μένα ήταν μεράκι και έμπνευση πέρα από το βιοποριστικό κομμάτι. Αν θέλετε, ακόμα και προσπάθεια ζωής. Όμως πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση. Τα δικά μου καθήκοντα τα έχω ήδη αναθέσει σε συγγενικό μου πρόσωπο. Έχω δοκιμαστεί στη ζωή μου ως γυναίκα εργαζόμενη και επαγγελματίας. Έχω μάθει να τολμώ, να στέκομαι αποφασιστικά απέναντι σε κάθε πρόκληση. Και αυτή μου την απόφαση, τελικά, την πήρα νηφάλια και με ξεκάθαρους στόχους. 

Ποιο είναι το όραμά σας για το Καστελλόριζο;

Το σχέδιο μας για την επόμενη μέρα έχει μια μεγάλη προτεραιότητα: το «Βιώσιμο Καστελλόριζο». Δύσκολος στόχος, αλλά εφικτός. Στο επίκεντρο είναι ο άνθρωπος, η ποιότητα ζωής, η παράδοσή μας, το φυσικό περιβάλλον. Ίσως να ακούγεται φιλόδοξη αυτή η ισορροπία. Όμως υπάρχει βούληση και γνώση, από μια ομάδα έμπειρων ανθρώπων. Θα αξιοποιήσουμε καινοτόμα εργαλεία, με βιώσιμη αντίληψη. Θα είμαστε «διάφανοι» και θα δίνουμε λόγο. Θέλουμε αυτό που θα πετύχουμε σήμερα να έχει νόημα και αύριο. Να είναι χρήσιμο και στις γενιές που θα ακολουθήσουν. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει 8 θεματικούς άξονες (Δημοτικά-Υγεία-Εκπαίδευση-Υποδομές, Δημόσιοι Χώροι-Περιβάλλον-Πολιτιστικά-Αθλητισμός-Τουρισμός).  Και απαντά σε συγκεκριμένα προβλήματα. Σκύβει πάνω σε ζωτικές ανάγκες των δημοτών, χωρίς εξιδανικεύσεις ή αίολες υποσχέσεις.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις εφόσον κερδίσετε;

Λύσεις την επόμενη μέρα! Λύσεις που να αφορούν όλες και όλους. Ο Δήμος Μεγίστης πρέπει να μεταμορφωθεί και πρέπει να γίνει ένας Δήμος κοινωνικά ευαίσθητος, ένας Δήμος που πρέπει να στέκεται δίπλα τους ηλικιωμένους και τους λιγότερο προνομιούχους συμπολίτες μας.  Που θα νοιάζεται για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες. Ένας Δήμος φιλικός, προσβάσιμος αλλά κυρίως χρήσιμος στον δημότη. Ένας Δήμος που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου μακριά από πελατειακές σχέσεις. Ένας Δήμος πράσινος, φιλικός στις επιχειρήσεις και στους επιχειρηματίες. Υποστηρικτικός στη νέα γενιά. Ένας Δήμος που θα στηρίξει την τοπική οικονομία εμπράκτως.  Και τέλος ένας Δήμος ανθεκτικός, για να μπορεί να παραμένει αποτελεσματικός.

Ποια είναι τα πρώτα βήματα που θα κάνετε εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος;

Θα ξεκινήσω από το «μεγάλο σπίτι» των δημοτών, τον ίδιο τον Δήμο. Η βέλτιστη οργάνωση και ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε γρηγορότερα και καλύτερα τους στόχους μας. Φυσικά, μέσα στις προτεραιότητες είναι και οι απαραίτητες επαφές με τους θεσμικούς αρμόδιους. Με τη δική τους κατανόηση, τη δική μας αποφασιστικότητα και τη συναίνεση όλων μας θα λύσουμε  τα καυτά προβλήματα του νησιού όσο γρηγορότερα γίνεται!

Τι θα ζητήσετε από τους συντοπίτες σας και τι από την πολιτεία;

Από τους συντοπίτες μου ζητώ την εμπιστοσύνη τους. Από την πολιτεία ζητώ τη στήριξη που αξίζει και δικαιούται το ακριτικό μας νησί!