Μεγάλη δημοσκόπηση της MARC για τον ΑΝΤ1 - Η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή

Το ποσοστό της διαφοράς, τα κόμματα που μπαίνουν στην Βουλή και οι έδρες τους, η δημοτικότητα των αρχηγών και η κρίση των πολιτών για τα μεγάλα προβλήματα.

Διψήφιο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ για τις πρόωρες εκλογές της 7ης Ιουλίου προκύπτει από την μεγάλη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1, που έγινε τηλεφωνικά το διάστημα 19-23 Ιουνίου, σε 1214 νοικοκυριά σε όλη την χώρα.

Στην πρόθεση ψήφου όσο και στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 10,5 και 10,7 μονάδες, ενώ σχηματίζει αυτοδύναμη Κυβέρνηση σε μια Βουλή στην οποία θα μετέχουν, σύμφωνα με την έρευνα, επτά κόμματα.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 10,5% καθώς συγκεντρώνει 34,3% έναντι 23,8% του κυβερνώντος κόμματος. Ακολουθεί με 6,6% το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ με 5%, το ΜέΡΑ25 με 3,4%, ενώ από 3,2% συγκεντρώνουν η Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση. Η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφει ποσοστό 1,4%, όπως και η Ένωση Κεντρώων. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 5,6% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων αγγίζει το 9,9%.

Ενδιαφέρον όμως έχει και η πρόθεση ψήφου με βάση την πιθανότητα συμμετοχής στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

 

Δείτε πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά

Στην εκτίμηση ψήφου,δηλαδή στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

Μεσοσταθμικά το ποσοστό της ΝΔ είναι 38,3% ενώ του ΣΥΡΙΖΑ 27%, με τη διαφορά να ανέρχεται σε 11,3%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

 

Οι έδρες

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc, με βάση το σενάριο της επτακομματικής βουλής οι έδρες που καταλαμβάνουν τα κόμματα έχουν ως εξής:

  • 156 έδρες η ΝΔ
  • 75 έδρες ο ΣΥΡΙΖΑ
  • 22 έδρες το Κίνημα Αλλαγής
  • 16 έδρες το ΚΚΕ
  • 11 έδρες το Μέρα25
  • 10 έδρες η Χρυσή Αυγή
  • 10 έδρες η Ελληνική Λύση

Οι συσπειρώσεις των κομμάτων

Η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών

Στην ερώτηση τι είδους κυβέρνηση θέλουν να προκύψει από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου, το 35,9% απάντησε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, το 14,2% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, ενώ το 12,6% προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το 16,1% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα 6,9% δηλώνει ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ , ως προς το τι είδους κυβέρνηση θέλουν να προκύψει.